IN MEMORIAM: Sergio Legan (1926. – 2017.): Otišao je zauvijek prvi kapetan NK Rijeka

Sergio je nakon svjedočenja uspjesima Rijeke spokojno otišao u dobra spominjana i vječno će ga se pamtiti kao prvog kapetana Rijeke i odličnog beka

Sergio Legan, prvi kapetan NK Rijeka i klupska legenda, preminuo je u subotu u 91. godini života. Legana su prošle godine prilikom proslave 90. rođendana posjetili predstavnici Rijeke i darovali mu dres Rijeke, a legendarni Sergio na to je uzvratio: “Nema ti straha za mene: ne želim umrijeti sve dok »Rijeka« ne osvoji naslov prvaka!

Proročanske riječi su se obistinile, Legan je dobio priliku svjedočiti povijesnom uspjehu kluba i bio je gost HNK Rijeka na utakmici protiv Cibalije kada je ispisana klupska povijest.

Rijeka je ubrzo osvojila i Kup Hrvatske, a Sergio je spokojno otišao u dobra spominjana i vječno će ga se pamtiti kao prvog kapetana Rijeke i odličnog beka.

Sergio Nini Legan igrao je nogomet, kako je i sam znao reći, u neka druga, siromašna, ali i divna vremena kada se nogomet igrao iz ljubavi.

Legan je u Kvarneru i Rijeci proveo punih deset godina, od 1946. do 1956. godine – Kvarner je, kako je poznato, naziv u Rijeka promijenio 3. lipnja 1954. godine – te odigrao čak 500 utakmica. S početne pozicije halfa, najveći dio karijere proveo je na mjestu desnog beka gdje je predstavljao neprelaznu prepreku za tadašnje čarobnjake – Čajkovskog, Vukasa, Bobeka ili Zebeca.

Legan je kapetan Rijeke postao u Siriji. Kvarner je 3. lipnja 1954. prestao postojati, rodila se Rijeka. Kako je turneja po Siriji već bila dogovorena, Rijeka je svoje prve utakmice odigrala u toj državi.

Sergio Legan ostao je tako zauvijek upisan u riječke nogometne knjige, kao i ova generacija Rijeke koja je donijela prvi naslov prvaka, te duplu krunu. Ispunivši tako jednu veliku želju čovjeku koji je živio nogomet i Rijeku!

HNK Rijeka izražava sućut obitelji Legan, sinu Diegu, snahi Heleni, unucima Luani i Sandru, te sestri Egle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari