IZBORNIK U DIREKTU

Video | INTERVJU Dalić ususret Kataru: ‘Gvardiol je dobro, Luka se ne oprašta, spremni smo!’

U Rusiji je bio, kaže, samo jedan igrač iz HNL-a, sada ih je 6: ‘To pokazuje da imamo talente u Hrvatskoj i da je HNL kvalitetniji nego je bio’

Cijela Hrvatska priča o oku i nosu Joška Gvardiola, igrate za 13 dana, je li dovoljno da sve zacijeli i bude dobro?

Imao je nezgodnu ozljedu sinoć, ali bit će dobro. S maskom će se pridružiti na treninzima sutra ili prekosutra. To će biti mali hendikep, ali poznavajući Joška, on će to izdržati. Na kraju je sve dobro završilo.

Mislite li da on može igrati, ne sumnjate?

Sigurno će igrati, razgovarali smo danas i on je dobro. Možda će biti mali hendikep zbog maske, zbog vidnog polja. Ali nadam se najboljem, srećom nije pukla ni jedna kost, na licu, nema potrebe za nekim drugim zahvatima.

Ćiro je rekao da Gvardiol ne smije igrati s takvim nosom, svaki zračni dvoboj je hendikep, da mu ne može pomoći maska, da mora imati šljem…?

Nije isto da bez maske ili s maskom, ona ipak ometa i malo ima straha od udarca glavom. Ali ja se nadam da će biti sve u redu, Joško će sigurno biti spreman, od njega očekujem dobre stvari.

Nije vam lako, putujete za četiri dana, jeste li nervozni, spavate li mirno?

Mirno spavamo, spremili smo se, vjerujem u reprezentaciju, optimist sam.

Sanjate li sastave reprezentacije svaku noć?

Stano se vrti u glavi ta priča i nama je važna prva utakmica protiv Maroka, po meni je najbitnija i ključna stvar utakmica.

Koliko je problem što se igra usred sezone, nije bilo pripreme, svega onog što inače bude. Je l’ dobro da dolaze direktno iz svojih kluba na prvenstvo ili nije?

Jedna stvar koja nije ista je da se prvenstvo igra na polovici sezone, a ne na kraju. S te strane su možda u boljoj formi, nije kraj prvenstva i nisu izmoreni. Ali vidjet ćemo što će na kraju biti, svima nam je ista situacija i naravno tko se bude bolje pripremio, taj će profitirati.

Igra li Livaja od početka?

Imamo četiri napadača na popisu, Livaja je najbolji strijelac HNL-a, jedan od najboljih igrača, dao je presudan gol protiv Austrije i ima pravo nadati se da bude napadač. Imamo Brunu Petkovića koji je u boljoj formi nego je bio, igra ono što bih ja htio da igra, da je napadač, a ne vezni igrač. Imamo Kramarića koji je konstanta hrvatske reprezentacije dugi niz godina, dao je puno važnih golova i u situaciji, kad nam treba fajt, borba, agresija, presing na visoku liniju protivnika, kad nam treba skok igra, imamo Budimira. Izabrat ćemo najboljeg.

Mislite li da je za Luku Modrića ovo zadnje?

Mislim da nije i nadam se tome, sam će odlučiti kad će prestati. Reprezentacije njega treba, u sjajnoj je formi posljednjih nekoliko godina, njegova najbolja igra u karijeri. Modrić s velikim veseljem dolazi u reprezentaciju, a mislim da ova reprezentacija s mladim igračima može puno uz Luku Modrića.

Zanimljivo je da sad imate puno igrača koji su u hrvatskoj ligi, to tako nije bilo u Rusiji…

Bio je samo jedan igrač, sad 6-7 to dokazuje da je Hrvatska nogometna liga bolja i kvalitetnija nego je bila, to pokazuje da imamo talente u Hrvatskoj. Hrvatska u Rusiji – bili su to igrači Reala, Barcelone, Juventusa, Bayerna i velikih klubova, sad je drugačija situacija.

Kolik vam je Rusija opterećenje zbog nevjerojatnih rezultata?

Kod nas je tako i shvaćam da su nam ambicije visoke, ali Rusija je prošlost. Zaboravimo to, drugo mjesto je prošlost, sad je nova situacija i Hrvatska treba dati sve najbolje od sebe. Za što će to biti, vidjet ćemo.

Što je za vas uspjeh?

Da je Hrvatska u Kataru i ne prihvaćam nikakav drugi pritisak, niti na svoje igrače, niti na sebe. Velika je stvar da je Hrvatska u kontinuitetu na natjecanjima. Zadnjih pet godina Hrvatska je bila u Rusiji druga, plasirala se prva na Europsko prvenstvo u grupi ,pa i na Svjetsko prvenstvo, Prva je u Ligi nacija u Final Four, sjajni rezultati. Ne želim pritisak, nego da uživamo u nogometu, da damo sve od sebe i da idemo utakmicu po utakmicu, strpljivo, skromno, mirno, bez euforije.

Kako ste uvijek takvi (mirni op.a)?

Moram biti miran, znam da tako treba biti, kod nas se stvara euforija – idemo polako. Moji su igrači kvalitetni, oni to znaju, moramo biti mirni i dati sve najbolje od sebe. Drugo je kad igraju u klubovima, to je za novce ali ovdje je za narod.

Koji je potencijalni problem, disciplina, da bježe, ranije su išli na nedozvoljene zabave? Jeste strogi?

Nisam, niti sam policajac, imamo sjajnu grupu igrača koji su profesionalci i znaju što je najbolje za njih. Ja nisam doživio što ste rekli, igrače ne kontroliram i ne pratim. mislim da nisu bježali, na terenu daju sve od sebe i mislim da Hrvatska ima sjajne igrače.

Hrvatska ima 3,8 milijuna izbornika. Osjetite li to da vam daju savjete kako treba raditi?

Ima dobronamjernih komentara, imam samom podršku gdje god dođem, velika podrška je i vidim koliko je hrvatskom narodu stalo, htio bih da uživaju i dožive isto kao prije četiri godine. Tada je Hrvatska bila najljepša i najponosnija na svijetu, i želim da bude uvijek takva, da nismo opterećeni pesimizmom, da budemo u zajedništvu.

I tako će biti dok ne izgubimo…?

Kod nas je kratka memorija i zato nam jest ovako jer smo samo negativni, svi portali počinju i završavaju s negativnim vijestima. Hrvatska ima sjajne potencijale, moramo je podržati, donosi RTL danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari