'MRAČNO JE KAD ZARONIŠ'

Video | Istrijanka Valentina je napravila nešto nevjerojatno: ‘Bilo je 40 cm leda, temperatura vode oko 2-3 stupnja’

‘Kada sam bila mlađa mislila sam o pjesmama da se koncentriram i njihovim riječima, da nemam neke kontrakcije, a ovog puta sam se skroz isključila i baš sam sam uživala’, dojmove prepričava Valentina.

Njezini rezultati u ronjenju na dah pod ledom ostavljaju bez daha. Uvjeti u kojima je zaronila do rekorda bili su da se smrzneš.

Bilo je 40 centimetara leda, zaleđeno skroz, temperatura vode je bila oko 2-3 stupnja, a jezero se nalazi na 1650 metara nadmorske visine, to znači da je rjeđi kisik, pokriveno je snijegom, mračno je kad zaroniš, poprilično je zahtjevno, kaže Velentina Cafolla, svjetska rekorderka u ronjenju na dah pod ledom.

‘Baš sam uživala’

Na istom natjecanju prošlog mjeseca srušila je čak dva rekorda. Uspjela je zaroniti 140 metara s monoperajom, a dan kasnije oborila je rekord u ronjenju na dah ispod leda s bifinom.

“Kada sam bila mlađa bi razmišljala o pjesmama da se koncentriram na njihove riječi, a ne na zrak, da nemam neke kontrakcije, a ovog puta sam se skroz isključila i baš sam uživala”, dojmove prepričava Valentina.

Uživao je u tim trenucima i njezin otac, koji je prati na svim natjecanjima.

“To je veliki uspjeh. Ona je to odradila vrhunski”, kaže njezin otac Roberto.

Ledena sirena

Roni od 8 godine, a trenira u bazenima, hladnom moru i ledenim rijekama. Studentica je Kineziološkog fakulteta.

“Definitivno je došla prvo ljubav u ronjenju na dah u moru, a kako se vrijeme mijenja tako sam se i ja promijenila i počela sam raditi na ronjenju u daljinu. Počela sam raditi u ronilačkom centru i upoznala par ronioca koji su tražili ženu koja će pokušati oboriti rekord”, prisjeća se Valentina svojih početaka.

Ta žena postala je ona. Rekorde je i ranije rušila, a bez njega je ostala samo nekoliko sati prije ovog ledenog zarona u talijansko jezero nedaleko od poznatog skijališta Kronplatza.

“Sedam godina je nosila rekord, a 36 sati prije obaranja rekorda koji smo imali sada, Japanka je srušila njezin rekord”, kaže otac Roberto.

A ledena sirena dolazi iz zemlje gdje baš nema ni leda ni ledenih jezera, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari