SPEKTAKL GODINE

Galerija | KAKAV SPEKTAKL! Počeo WRC Croatia Rally, pogledajte što nas na Platku očekuje u subotu!

Prošlogodišnji pobjednik i aktualni svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier neće nastupiti ove godine u Hrvatskoj

Ceremonijalnim startom ispred zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u četvrtak je i službeno započeo WRC Croatia Rally, utrka Svjetskog reli prvenstva i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj.  

Od četvrtka do nedjelje na rasporedu je drugo izdanje WRC  Croatia Rallyja, na kojem će najbolji svjetski reli vozači asfaltnim cestama u pet hrvatskih županija na 20 brzinskih ispita proći 292 kilometra, a ukupna trasa relija sa veznim sektorima iznosti 1642 km.

Croatia Rally je zadržao svoje mjesto u kalendaru kao treće natjecanje FIA Svjetskog reli prvenstva i prvo na tradicionalnoj asfaltnoj podlozi. To znači da će nova generacija Rally1 automobila s hibridnim pogonom pokazati svoje mogućnosti na brzincima bez snijega i leda.

Napokon proljetni uvjeti

Nakon siječanjskog Rallyja Monte Carlo i zimske bajke na Rallyja Švedska krajem veljače, gdje je Finac Kalle Rovanpera izborio svoju treću pobjedu u karijeri i preuzeo vodeću poziciju u trenutačnom redoslijedu Svjetskog prvenstva sa 14 bodova prednosti pred Belgijcem Thierryjem Neuvilleom, nakon dva od 13 predviđenih natjecanja. .

Prvog natjecateljskog dana u petak na programu je ukupno osam brzinskih ispita, po četiri koja će natjecatelji prolaziti po dvaput, jednom u jutarnjem te drugi put u poslijepodnevnom dijelu natjecanja. Vozači će prolaziti cestama po Samoborskom gorju, Žumberku i okolicom Karlovca, zapadno i jugozapadno od Zagreba. Mali Lipovec – Grdanjci je prvi brzinski ispit sa startom u 8.33 sati, dok se 20.77 km dugačak ispit Stojdraga – Gornja Vas sastoji od mnoštva zavoja.

Očekuje se da će Croatia Rally uživo pratiti preko 300.000 gledatelja.

U subotu se ovo spektakularno natjecanje nastavlja u Primorsko-goranskoj županiji – od Gornjeg Jelenja, Platka i Grobničkog polja, dakle najvećim dijelom na području općine Čavle i dijelom Grada Bakra.

Utrku će u samoj fun zoni pratiti oko 8000 gledatelja.

– Smatramo da će još uz stazu biti puno više, znači procjena je da bi trebalo bit negdje oko 20 do 30 000 ljudi – rekao je županijski koordinator za WRC Croatia, Marko Sobotinčić.

Parking za sve goste sa ulaznicom za fun zonu omogućen je na aerodromu odakle je organiziran prijevoz autobusom do Platka. Autobus će voziti od 6 do 8 sati ujutro nakon čega će cesta biti zatvorena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari