POVIJESNA UTAKMICA

(KOMENTAR) PROLAZE NAS TRNCI! Rijeka će biti prva momčad koja će zaigrati na stadionu „Diego Armando Maradona San Paolo“

HNK Rijeka/Arhiva

Bit će to poseban trenutak za igrače Napolija, ali i Rijeke!

Rijeka večeras gostuje u Napulju!

Od same ove činjenice već ti trnci prođu tijelom, a onda samo malo promućkaš mislima i kažeš: „J*** te, stvarno, Rijeka danas igra na San Paolu“.

Iako smo od Rijeke u eri Damira Miškovića navikli na velike europske susrete protiv mega momčadi staroga kontinenta, vjerujemo da svakog navijača „bijelih“ prođu trnci kad god – ponovno! – vidi kakve sile se nalaze na suparničkoj strani na putu nogometaša Rijeke po europskim travnjacima.

I tako se sudbina poigrala i s našim klubom, da u predvečerje utakmice skupine Europa Lige, ovaj zemaljski svijet napusti upravo onaj koji je nogomet unaprijedio do statusa božanstva.

Diego Armando Maradona je udahnuo svoj zadnji komadić zraka u dalekoj Argentini i otišao u vječna spominjanja – samo nekoliko sati prije treninga nogometaša Simona Rožmana na mitskom stadionu San Paolo! Na stadionu gdje je Diego ostavio vjerojatno i najveći pečat u svojoj burnoj i turbulentnoj, ali i fantastičnoj nogometnoj i životnoj avanturi…

Svi oni koji su se zatekli u tom trenutku na travnjaku tog obnovljenog zdanja u četvrti Fuorigrotta mogli su osjetili jednu žalosnu tišinu i muk koji je zavladao prije spontanog izlaska tisuća Napolitanaca na ulice svoga grada. Osim glasne tišine, mogli su čuti i zvonjavu stotina gradskih tornjeva koji su na taj način odali počast „Bogu nogometa“.

Upravo će naša Rijeka danas imati priliku zaigrati u tom gradu, u trenucima velike tuge ali i ponosa. Koliko je nogomet čudesna i jedinstvena pojava svjedoče fotografije iz grada pod Vezuvom, te tisuće ljudi koji na razne načine u istom trenutku i tuguju ali i slave ime Diega Armanda Maradone.

Čovjeka koji je zaludio Napulj. Koji je ovome gradu donio velike radosti u svojih sedam godina boravka na jugu Italije. Rijeka će imati priliku biti prvi klub koji će zaigrati na stadionu „Diego Armando Maradona San Paolo“, jer – kako sada stvari stoje – već danas su lokalne vlasti odlučile posvetiti ime njihovog nogometnog hrama jednom od najvećih, ako ne i najvećem nogometašu svih vremena.

Bit će to poseban trenutak za igrače Napolija. Vjerojatno će se miješati tuga i velika motivacija da daju sve od sebe kako bi na taj način posljednji put pozdravili svog idola.

Na drugoj strani će stajati Rijeka koja je doputovala okrnjena, desetkovana ali motivirana da također pokaže svojim domaćinima da dio magije velikog Diega živi i u njima.

Žao nam je svih ovih mjera i praznih tribina jer da nije tako, večeras bi stadion „Diego Armando Maradona San Paolo“ doslovno „gorio“, a cijeloj toj tužnoj fešti vjerojatno bi prisustvovale i stotine ako ne i tisuće pristalica bijelih.

Ovako, ostaje nam poželjeti našoj Rijeci hrabrost, dobru predstavu, borbu do posljednjeg trenutka te uživanje u ovom momentu. Momentu za povijest, kada igraju utakmicu za sebe ali i za onoga zbog kojeg smo toliko zavoljeli nogomet.

C.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari