“MORALO SE” (VALJDA?!?) I TO DOGODITI: “Iskartonirana” Rijeka poražena u Osijeku –sada treba zbiti glave pred Dinamo i Olympiakos!

Nakon tri uvodne prvenstvene pobjede “bijeli stroj” je zaustavljen u Osijeku. Sudačka trojka, poslovično, nije “mazila” Riječane, no uzroke poraza treba tražiti i u vlastitim greškama…

OSIJEK – Stadion Gradski vrt. Utakmica 4. kola Hrvatski Telekom 1. lige. Gledatelja: 5.000. Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Strijelac: Barišić (18)

OSIJEK: Malenica – Barišić, Mioč, Muzafer, Grezda, Bočkaj (od 84′ Grgić), Šorša, Lesjak, Mudražija, Škorić (od 61′ Lukić), Lopa (od 74′ Pušić)

RIJEKA – Sluga – Vešović, Elez, Župarić, Žuta – Mišić, Bradarić (Maleš, 22) – Kvržić (Jelić, 77), Gorgon, Heber – Gavranović (Martić, 46)

Žuti kartoni

OSIJEK: Škorić, Lukić, Grezda
RIJEKA: Elez, Gavranović, Kvržić, Mišić

Crveni kartoni

RIJEKA: Vešović (35′-drugi žuti), Maleš (90′-drugi žuti)

Na samom početku utakmice činilo se da će Riječani i ovoga puta trijumfalno proći Osijekom, unatoč tome što klub iz slavonske prijestolnice u posljednje vrijeme bilježi veliki rast – ne toliko zbog tri remija Osječana na startu prvenstva koliko zbog njihove senzacionalne (dvostruke) pobjede u susretima sa slavnim nizozemskim PSV-om u pretkolu Europske lige.

Ipak, i Riječani su sjajno počeli sezonu. Tri „lake“ pobjede na startu prvenstva garnirane su izbacivanjem Salzburga u 3. pretkolu Lige prvaka i povijesnom ulasku u play-off istog natjecanja. Nećemo spominjati jedinu stvar koja je sigurno malo pokvarila atmosferu među Bijelima i njihovim pristalicama u proteklih nekoliko dana, a to je (iznenadni?!) odlazak onog igrača bez kojeg se – mora dalje…

Tko zna kako bi ova utakmica završila da je Gavranović, uz malo snažniji, odlučniji i precizniji udarac po lopti u 5, minuti, glavom, „probio“ Malenicu koji je izvukao loptu sjajnom paradom. Izgledala je Rijeka rastrčano i razigrano sugerirajući kako igračima u gostujućoj „bordo“ garnituri dresova uopće nije problem doći do Maleničinih vratiju – učinili su to i Kvržić i Heber – tek treba malo preciznosti u završnom udarcu. Tako je u 8, Heber probio lijevu stranu i ubacio, loptu je prihvatio Mišić koji je stigao iz drugog plana ali udarac s ruba kaznenog prostora prošao je pored gola.

No onda su počeli problemi… Najprije je u 18, minuti pri izvođenju kornera Elez izgubio poziciju i ostao za leđima Lesjaka koji se našao u aktivnoj poziciji za potencijalno opasan skok i upućivanje lopte udarcem glavom na riječka vrata. Lopta bi najvjerojatnije preletjela obojicu igrača no Elez se malo „naslonio“ na Lesjaka što je bilo dovoljno sucu Franu Joviću da bez razmišljanja pokaže na bijelu točku! O tom famoznom „intenzitetu naslanjanja“ pisali smo i previše u završnici prošlog prvenstva (uz konstataciju kako je to prosuđivanje nekako uvijek išlo na štetu Rijeke“) pa se nismo previše iznenadili kada je i ovo „naslanjanje“ ocijenjeno grubim prekršajem. Usuđujemo se reći, nije trebao biti previše iznenađen niti Elez – već se trebao naviknuti na kriterij suđenja u sličnim situacijama u utakmicama Rijeke…

Kapetan Osijeka Borna Barišić je uspješan s bijele točke – Sluga je pogodio stranu u koju će lopta, no ona je – udarena snažno i precizno – završila u donjem lijevom kutu njegovih vratiju.

U 21, prilika za izjednačenje: Kvržić je lijepo ubacio, Heber natrčao u kaznenom prostoru no lopta po njegovu udarcu završava daleko iznad gola.

Nevolja nikada ne dolazi sama pa je u 22. minuti iz igre morao vidno raspoloženi Bradarić kojeg je 5-6 minuta prije u jednom „remplanju“ u butni mišić udario branič Osijeka. Bradarić, Kek i liječničko osoblje očito su prosudili kako Bradu ne treba previše opterećivati pred utakmice koje su pred Riječanima (Dinamo u petak odnosno Olympiakos za devet dana) pa je drugo dokapetana zamijenio prvi dokapetan – Mate Maleš.

U 26. Mišić je opasno ubacio iz slobodnog udarca, Škorić skrenuo loptu i zamalo matirao Malenicu… Rijeku večeras sreća ne mazi!

I kad da je niz nevolja morao biti pretvoren u „tripletu“, jako jako neoprezan bio je i Marko Vešović , u ovoj utakmici prekomandiran na poziciju onoga koji je (iznenada?!) otišao i bez kojeg se mora.

Vešovič je u tri minute zaradio dva žuta kartona i u 35. minuti ostavio suigrače u situaciji „10 na 11“. Najprije je u 32, „profesionalno“ opleo po stopalu jednog Osječanina koji je kretao u kontru, no onda tri minute kasnije iz valjda samo njemu jasnih razloga jednu „svijeću“ upućenu krilnom napadaču Osječana – presjekao rukom. Karton „čist kao suza“! No samo kada ga „zasluži“ igrač Rijeke. Neki iz drugih, „privilegiranih“ klubova znaju za ovo dobiti i sudačko odmahivanje rukom ili – „respect“.

Na Vešovićevu poziciju desnog braniča/krila spustio se Kvržić koji je dotad bio više ofanzivno orijentiran, a početkom drugo dijela desni bok preuzima Martić (izašao je iznimno borbeni Gavranović). Neposredno po isključenju Vešovića pomoć se pružala u jednom duelu okrvavljenome Leonradu Zuti i Osječani su imali dva igrača više, no nisu uspjeli iskoristiti napad kojeg je Ejupi završio tako da je pucao preko gola iz izgledne pozicije.

U drugom poluvremenu nastavljena je, prije svega, „kartonijada“ suca Jovića koji nije propuštao niti jednu priliku da goste u osječkom Gradskom vrtu počasti žutim kartonom. Po logici stvari – brzo bi još jedan igrač u „bordo“ majici trebao van igre?!

Brojčano inferiorni Riječani nose se dobro s ne odveć impresivnim domaćinima:  u 51. minuti Mišić je sjajno izbacio Hebera koji se sjurio sam prema golu Osijeka, ali vratar Malenica je bio brži i spasio svoj gol.

No priliku utakmice ipak imaju domaći: u 63, minuti nakon jedne gužve u kaznenog prostoru Rijeke Ejupi je pucao glavom, vratnica je spasila Rijeku a odbijanac je Bočkaj iz blizine poslao preko grede!

Rijeka sredinom drugo dijela pritišće unatoč tome što na travnjaku ima igrača manje, no bolje prilike, očekivano, ipak imaju brojčano nadmoćni domaćini. U 78, minuti Grezda je smirio jednu loptu u kaznenom prostoru, ali nije bilo preciznosti,a samo minutu kasnije Pušić se izborio za loptu na 18 metara, ušao u kazneni prostor, ali njegovo udarac sjajno brani Sluga.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Maleš je isključen  – zbog prekršaja je zaradio drugi žuti karton, i tu je priči bio kraj…

Nažalost, strašnije od gubitka bodova je zdravstveno stanje mnogih igrača: Župarić je nakon visokog skoka u jednom duelu u zadnjim minutama utakmice nezgodno pao na tlo. Nakon pružene pomoći na terenu je ustao, no nakon utakmice ponovno su liječnici imali posla s njim. Bradariću je ozlijeđeno rame a Gavranović je krajem prvog poluvremena stradao aduktor. Momčad će za susret s Dinamom u petak biti znatno oslabljena, no za nadati se da će se redovi ipak popuniti za utakmicu s Olympiakosom za devet dana…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari