COSMI POKREĆE RIJEKU

Na Rujevici predstavljen novi trener: Serse Cosmi oduševljen Rijekom, momčad će trenirati već večeras

Foto: Riportal

Legendarni talijanski trener u Italiji je trenirao 15 klubova u Serie A i Serie B no angažman u Rijeci mu je prvi trenerski posao u inozemstvu. “Od danas dajem sve za ovaj klub”, izjavio je uvodno!

U press centru ‘Orlando Rivetti’ u kampu HNK Rijeke na Rujevici danas točno u podne predstavljen je novi trener riječkog prvoligaša – Serse Cosmi. Legendarni trener koji je u Italiji trenirao 15 klubova u Serie A i Serie B oduševljen je Rijekom i logistikom koja ga je zatekla na Rujevici što je najprije i istaknuo u svom prvom susretu s riječkim i hrvatskim novinarima:

“HNK Rijeka ima odlične uvjete za trening i igru, kamp me oduševio i mogu slobodno reći da su ovo najbolji uvjeti za rad od svih klubova koje sam trenirao do sada”, rekao je uvodno Serse Cosmi istaknuvši i kako nije dugo razmišljao o tome da prihvati ponudu Rijeke. “Mislim da svaki trener nije kompletan ako barem neko vrijeme ne provede trenirajući neku ekipu u inozemstvu i zapravo se čudim sebi što se i ranije nisam odlučio na ovaj korak. Mislim da su talijanski treneri napokon shvatili da nogomet nije samo u Italiji, da se igra razvija u različitim pravcima u različitim ligama i da je trener kompletan tek kada prihvati tu nogometnu raznolikost”.

Odgovarajući na pitanje Riportala kako misli ‘prodrmati’ momčad koja je spletom okolnosti, nakon nekoliko vrlo uspješnih sezona i igranja u Europi, trenutno na posljednjem mjestu HNL-a, Serse Cosmi je istaknuo kako već večeras ima prvi zajednički trening s ekipom: “Razgovarat ću s igračima. Najvažnije mi je da stvorimo jednu kompaktnu grupu, jedno zajedništvo koje će se preliti na teren, da igrači budu puni samopouzdanja što će im dati dodatnu snagu. Želim da se momčad ne boji nikoga, ma protiv koga istrčala na teren!”.

Prema vlastitim riječima Serse Cosmi je tijekom karijere preferirao sustav igre 4-4-2 , bio je jedan od prvih koji je koristio 3-5-2 (koji može biti defanzivniji ali i ofenzivniji, naglasio je!), dok njegove momčadi u sustavu 4-3-3 gotovo nikada nisu igrale. Blizak mu je i sustav 4-2-3-1 no istaknuo je kako odabir sustava igre umnogome – a možda i najviše – ovisi o karakteristikama igrača s kojima klub raspolaže. U karijeri je trenirao, još tada mladog igrača, aktualnog kapetana Rijeke Antona Krešića a nada se kroz treninge i utakmice promovirati još neke mlade igrače, iz pogona Rijeke, ne samo u prvu ekipu već i među reprezentativce!

Zvuči dosta optimistično no Cosmi je ovako objasnio svoje ambicije: “Došao sam trenirati momčad iz zemlje koja je viceprvak svijeta u nogometu, u klub velike tradicije i slavne prošlosti, i to su kriteriji kojih ću se držati u svome radu!”.

Serse Cosmi potpisao je s Rijekom ugovor u trajanju od dvije godine. S njim na Rujevicu stižu dvojica suradnika iz Italije – pomoćni trener i analitičar – dok će preostala mjesta u stručnom stožeru popuniti djelatnici HNK Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari