NAŠ INFORMATOR: Sve o SP-u na jednom mjestu: brojevi, obavijesti, adrese… sve korisne informacije o Rusiji!

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji hrvatska reprezentacija igrat će u skupini D s Argentinom, Islandom i Nigerijom

FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. je 21. izdanje svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. održati u Ruskoj Federaciji.

U završnici prvenstva sudjeluju 32 nacionalne reprezentacije, od kojih je 31 izborila sudjelovanje kroz kvalifikacije, dok se Rusija kao domaćin automatski kvalificirala. Ukupno će se odigrati 64 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova. Na moskovskom stadionu Lužnjiki, 14. lipnja svjetsko će se prvenstvo otvoriti utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije, a finale svjetskog nogometnog prvenstva odigrat će se na istom stadionu 15. srpnja 2018. (OVDJE)

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji hrvatska reprezentacija igrat će u skupini D s Argentinom, Islandom i Nigerijom.

KORISNE INFORMACIJE ZA HRVATSKE DRŽAVLJANE KOJI PUTUJU U RUSIJU

Hrvatski državljani za konzularnu pomoć u Ruskoj Federaciji mogu se obratiti Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji

Adresa Veleposlanstva Republike Hrvatske:

Korobejnikov pereulok 16/10, 119034 Moskva
Adresa Konzularnog odjela (5 minuta hoda od Veleposlanstva – https://binged.it/2rRDMFb):
ulica Ostoženka 23. 119034 Moskva
Tel: +7 495 785 40 70; +7 495 785 40 75; +7 495 785 39 49 (konzularni odjel)

Za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva dežurni broj 0-24 sata: +7 915 141 90 95
E-mail: crorus@mvep.hr; crocons.moscow@mvep.hr (konzularni odjel); http://ru.mvep.hr

U slučaju gubitka putovnice potrebno ja od Konzularnog odjela zatražiti izdavanje putnog lista. Po izdavanju putnog lista potrebno je ishoditi izlaznu vizu od strane MUP-a Ruske Federacije. Pristojbe za konzularnu pomoć plaćaju se obližnjoj Raiffeisen banci (ulica Ostoženka 27) isključivo u ruskim rubljima (po tečaju EU/RR na dan uplate).

U gradovima u kojima će igrati hrvatska reprezentacija rasporedit će se dežurni konzularni službenik, koji će po potrebi pružati konzularnu pomoć hrvatskim državljanima.

Prva utakmica – Konzulat Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji, Kalinjingrad
Adresa: Pl. Pobedy 10 A, ured 616-618, 236040 Kalinjingrad, Ruska Federacija
Tel: +7 4012 59 33 95
E-mail: stefano@vlahovic.com
Za ostale utakmice informacije ćemo objaviti naknadno.

Republika Hrvatska ima Konzulate na čelu s počasnim konzulom i u Sočiju i Novosibirsku, kojima se, iako su nadležni za ograničeni segment konzularne pomoći, moguće obratiti u slučaju hitnosti – web.

PREPORUKA ZA PUTOVANJE U RUSKU FEDERACIJU

PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA Hrvatskim državljanima ne preporučujemo putovanje u Čečeniju ili bilo koje drugo područje na području Sjevernog Kavkaza.

U slučaju prijevoza putnika i tereta preko teritorija Republike Bjelarus na unutarnjim granicama s Ruskom Federacijom moguće su poteškoće prilikom prelaska bjelarusko-ruske državne granice, te se putnici i vozila upućuju na alternativne kopnene pravce. Hrvatskim državljanima preporučujemo detaljnije informiranje u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu.

Uzimajući u obzir stajalište EU-a oko ilegalne aneksije Krima, upozoravamo da se na područje Krima može ući samo kopnenim putem s ukrajinske strane. Svaki drugi ulazak je kršenje ukrajinskih zakona. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji ima ograničenu sposobnost pružanja konzularne pomoći hrvatskim državljanima koji ulaze ili borave na Krimskom poluotoku.

Prelazak granice kopnenim putem između Ruske Federacije i Azerbajdžana te Ruske Federacije i Gruzije nije moguć za strane državljane. Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, stoga savjetujemo da budete na oprezu i svjesni događanja u vašem okruženju.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Na području Ruske Federacije postoji opasnost od terorističkih napada, posebno se to odnosi za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva, stoga se preporuča maksimalan oprez. U slučaju izvanredne situacije slijedite sve upute lokalne policije i sigurnosnih službi.

Na području Ruske Federacije sva plaćanja vrše se u nacionalnoj valuti – ruski rubalj (RUB). U svim bankama, te uobičajenim mjestima (hoteli, zračne luke, mjenjačnice) moguće je promijeniti USD i EUR u RUB. Tečaj se mijenja na dnevnoj bazi, a moguće ga je provjeriti na stranicama Hrvatske narodne banke.

Plaćanje kreditnim karticama je moguće (svim osim American Expressa), osobito u Moskvi, Sankt Peterburgu i većim gradovima.

Hrvatski državljani posebnu pozornost trebaju obratiti prilikom promjene strane valute u privatnim mjenjačnicama. Naime, vanjski tj. ulični znakovi (u većini slučajeva crveni neonski brojevi) koji pokazuju omjer RR prema sa USD i EU ne odražavaju iznos koji će te dobiti prilikom promjene novca u kabini mjenjačnice (npr. na uličnom natpisu omjer je 1EUR = 62 RR, ali kad uđete u kabinu za 1EUR dobijete 56 RR). U takvim slučajevima razlika vam neće biti isplaćena, a razlog je taj da na uličnom natpisu sitnim slovima piše da se taj veći iznos dobiva ukoliko se mijenja više od 1.000 USD ili EU tj. da u kabini vrijedi manji tečaj.

Prilikom promjene novca u mjenjačnicama, preporučamo provjeriti plaća li se provizija, što je navedeno u samim mjenjačnicama.

Tijekom cijelog razdoblja putovanja i boravka u Ruskoj Federaciji preporučamo ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja koje će vam omogućiti zdravstvenu zaštitu odgovarajućeg standarda. Prilikom sklapanja ugovora o putnom zdravstvenom osiguranju, savjetujemo da se detaljno upoznate s opsegom usluga koje ugovor pokriva. Za putovanje u Rusku Federaciju nema obveznog cijepljenja.

Područje Ruske Federacije podijeljeno je u 10 vremenskih zona.

Moskva, kao referentna točka za Rusku Federaciju (često ćete čuti npr. 10 sati po Moskvi ili po moskovskom vremenu) nalazi se u vremenskoj zoni CET+2 u zimskom razdoblju, odnosno CET+1 u ljetnom razdoblju.

U Ruskoj Federaciji nema promjena računanja vremena, tako da je u odnosu na Hrvatsku, koja se nalazi u srednjeeuropskom vremenskom pojasu (CET) vremenska razlika 1 ili 2 sata, ovisno o razdoblju. Trenutačno je vremenska razlika +1 sat.

Vožnja temeljem vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj moguća je, ali se zbog jezičnih barijera (latinica-ćirilica) preporuča pribavljanje Međunarodne vozačke dozvole, koja sadrži i prijevod na ruski jezik. Više informacija na stranicama Hrvatskog autokluba.

Također preporučujemo da uz zelenu kartu, prilikom ulaska u Rusiju, kupite i automobilsko osiguranje za cijelo vrijeme planiranog boravka. Automobilska osiguranja kupuju se na kioscima raznih osiguravajućih kuća na graničnim prijelazima, a iznos ovisi o jačini motora.

Strogo je zabranjena i kažnjava se vožnja u alkoholiziranom stanju. U Ruskoj Federaciji za volanom vrijedi pravilo 0,00 promila alkohola u krvi. Promet u velikim gradovima, osobito Moskvi, predstavlja određeni izazov za vozače zbog velikih gužvi i niskog stupnja međusobne tolerantnosti i vozačke kolegijalnosti, uključujući prema vozačima-strancima.

Zbog velikih udaljenosti između gradova u kojima igra Hrvatska reprezentacija, preporuka je da više vozača odvozi dionicu te da se izbjegava vožnja noću zbog umora. Prije polaska na put automobilom, obavezno treba provjeriti rutu i stanje na cestama, a svakako se preporuča korištenje sustava navigacije.

Ukoliko se ipak odlučite za ulazak u RF cestom M1 (E30) kroz Bjelarus, obavezno je uz predočenje vozačke dozvole iz RH, imati i međunarodnu vozačku dozvolu te sve ostale dokumente vozila. Cestarina koja se kupuje na granici ili benzinskim crpkama obavezna je za sva vozila. Prilikom cestovnog ulaska u Bjelarus obavezno je kupiti automobilsko osiguranje, a cijena ovisi o veličini vozila i jačini motora.

Ukoliko ulazite u Bjelarus cestovnim ili željezničkim prometom (vlakom, autobusom automobilom i sl.) potrebno je uz važeću putovnicu imati i vizu te posjedovati dokaz o financijskim sredstvima u iznosu od najmanje 25 eura po danu boravka i dokaz o valjanom putnom zdravstvenom osiguranju (najmanja ugovorena osigurana svota od 10,000 Eura).

Vizu izdaje Veleposlanstva Republike Bjelarus u Beču, Austrija – Tel. 0043 1 419 96 30 21; E-mail: austria@belembassy.org.

U Moskvi se stopiranje tj. zaustavljanje vozila koji sudjeluju u prometu financijski kažnjava. Preporuka je da taxi pozivate isključivo putem raznih aplikacija na pametnim telefonima ili na nekom od taxi stajališta, a ne podizanjem ruku tj. zaustavljanjem vozila u vožnji. Posjedovanje ili raspačavanje droge i drugih opojnih sredstava strogo se kažnjava višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Hitni telefonski brojevi:
112 JEDINSTVENI BROJ ZA HITNE SITUACIJE
103 HITNA POMOĆ

PUTOVNICA NAVIJAČA (FAN ID)

FAN ID je dokument koji je obavezan za sve navijače i neophodan za ulazak na stadion. S FAN ID-om može se ući u Rusiju bez posjedovanja vize i to 10 dana prije početka prve utakmice (4. lipnja 2018., 00:00) i boraviti u Rusiji 10 dana nakon završetka zadnje utakmice (25. srpnja 2018., 23:59). Uz FAN ID, potrebna je i važeća putna isprava za prijelaz granice.

Nakon kupovine ulaznice (kupnja na FIFA.com), potrebno je izvršiti registraciju za FAN ID, a potvrda registracije dobiva se e-mail-om ili SMS-om. Zatim iskaznica FAN ID-a dolazi poštom na adresu ili se može preuzeti u viznim centrima (VFS), uredima Rossotrudnichestva i u distribucijskim centrima FAN ID-a koji su otvoreni u Moskvi, Sankt-Peterburgu, Sočiju, Kazanju, Kalinjingradu, Rostovu na Donu, Nižnom Novgorodu, Samari, Volgogradu, Ekaterinburgu i Saransku. Na aerodromima i na graničnim cestovnim prijelazima uspostavit će se točke za potporu FAN ID – lista kontrolnih točaka dostupna je na FAN-ID.

S FAN ID-om moguće je besplatno putovati posebnim vlakovima, a besplatne karte je moguće rezervirati na http://en.transport2018.com/. U slučaju gubitka FAN ID-a potrebno je kontaktirati Centar za distribuciju FAN ID-a i predočiti identifikacijski dokument koji je korišten prilikom izdavanja izgubljenog FAN ID-a.

DETALJNE INFORMACIJE O KUPNJI ULAZNICA ZA UTAKMICE – FIFA.com

Welcome2018.com je turistički orijentirana digitalno-mobilna platforma na kojoj je moguće pronaći detaljne informacije koje mogu pomoći svakom navijaču. Osim turističkih i navijačkih vodiča, moguće je i planirati putovanje te rezervirati smještaj i prijevoz. NA STADION SE MOŽE UĆI ISKLJUČIVO UZ PREDOČENJE ULAZNICE, FAN ID-a I VALJANE PUTOVNICE.

Za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva, stadioni i ostala mjesta na kojima će se okupljati navijači, bit će pod pojačanim sigurnosnim mjerama. Vrata stadiona otvarat će se za posjetitelje 3 sata prije početka utakmice. Savjetujemo da prilikom dolaska na stadion ostavite dovoljno vremena za ulazak tj. za pojačane sigurnosne kontrole. Preporučljivo je ne nositi torbe za sobom jer će vam biti oduzete te će te ih prilikom izlaska morati osobno podignuti na za to označenim mjestima.

Neke od zabranjenih stvari za unos na stadione:

– alkohol
– droga
– oružje
– materijali koji se mogu protumačiti kao ekstremni, uvrjedljivi ili diskriminirajući
– hrana i bezalkoholna pića
– tekućina u ambalaži većoj od 100 ml
– staklena ambalaža
– limenke
– zastave i transparentni veći od 2 * 1.5 m
– glazbeni instrumenti
– profesionalna oprema za snimanje + dronovi.

Na svim stadionima i u svim navijačkim zonama moguća je zabrana ulaska ukoliko je osoba vidljivo pod utjecajem alkohola ili droga te ukoliko se ponaša nasilno. Nakon završetka utakmice, navijači će uz pomoć volontera i stadionskog osiguranja izlaziti u fazama te postoji mogućnost da nakon završetka utakmice budete zadržani do jednog sata ili duže.

Napominjemo da se mokrenje na javnim površinama novčano kažnjava.

Registracija stranih državljana

Prijava boravka nije odgovornost navijača te se navijači ne bi trebali brinuti o procesu prijave. Odgovornost za prijavu boravka stranog državljanina isključivo je na strani hotela ili vlasnika smještaja, a boravište je potrebno prijaviti Migracijskoj službi u roku od 24 sata od dolaska u Rusiju. Registracija putem Ruske pošte nije valjana. Registraciju je potrebno izvršiti u svakom gradu Ruske Federacije. Policijske postaje bit će otvorene 24 sata dnevno.

Sigurnost i prijevoz željeznicom

Za provedbu svih potrebnih mjera za osiguranje opće sigurnosti i sigurnosti reprezentacija, navijača, gostiju, FIFA-inih podružnica unutar i izvan stadiona i na drugim mjestima, odgovorna je Vlada Ruske Federacije, a glavni cilj lokalnih organizacijskih odbora je učiniti potrebne mjere transparentnim i što manje nametljivim.

Svi navijači će s kupljenom ulaznicom dobiti i kodeks ponašanja na stadionima, čijih su se odredbi dužni strogo pridržavati. Sigurnosna kontrola na ulazima u željezničke postaje je istovjetna kontroli koja se obavlja na ulazu u zračne luke na području Ruske Federacije. Putnici se pregledavaju fiksnim i ručnim detektorom metala, dok prtljaga mora biti pregledana putem uređaja za rendgen. Putnici imaju obvezu odgovoriti na dodatna pitanja sigurnosnih službi koje vrše kontrolu. Ukoliko se putnik odbije podvrći sigurnosnoj kontroli navedeno će za posljedicu imati otkazivanje ugovora o prijevozu.

Putnici koji imaju srčane premosnice ne smije prolaziti kroz fiksne metale detektore tj. metal detektor vrata. Savjetujemo da spomenute osobe imaju s sobom medicinsku dokumentaciju koja dokazuje njihovo stanje. Navedene osobe bit će pregledane s ručnim detektorima metala. Nadalje, osobe s invaliditetom koje koriste kolica bit će pregledane ručno bez prolaska kroz metal detektor vrata.

Osobe s invaliditetom mogu unaprijed rezervirati posebna mjesta u vagonima koja su lako pristupačna putem Centra za promociju mobilnosti. Tri dana prije putovanja, ali ne manje od 24 sata od početka putovanja, moguće je zatražiti druge usluge od Centra za promicanje mobilnosti poput:

– Organizacije dočeka na željezničkoj stanici
– Pratnju putnika
– Osiguravanje mjesta za čekanje vlaka
– Nošenje prtljage (do tri putne torbe).

U vezi navedenog i za dodatne informacije potrebno je kontaktirati Centar za promociju mobilnosti (RZD) na mail info@rzd.ru ili broj telefona: +8 800 510 11 11. Navedeni broj telefona je dostupan samo ukoliko je biran posredstvom operatera iz Ruske Federacije.

Na svima željezničkim postajama bit će prisutni volonteri koji će nositi uniforme sa znakovljem RZD-a. Naglašavamo kako većina zaposlenika željeznica ne govori engleski jezik, zbog čega savjetujemo da se putnici obraćaju volonterima. Putem Službe za informacije na svakoj željezničkoj postaji može se zatražiti pozivanje volontera.

Ukoliko je izgubljena karta, tada je potrebno pisanim putem zatražiti izdavanje nove karte i predočiti identifikacijsku ispravu koja je bila korištena prilikom kupovine izgubljene karte. Ponovno izdavanje karte se naplaćuje.

Posebna napomena:

Bilo kakvo izazivanje nereda i sudjelovanje u navijačkim nemirima ima za posljedicu primjenu Kaznenog zakona Ruske Federacije kao i Upravnog zakona Ruske Federacije. Napominjemo da će organizator imati nultu stopu tolerancije za sve osobe koje imaju namjeru izazivati ili sudjeluju u spomenutim neredima. Od travnja 2018. godine na snazi je novi „sigurnosni“ zakon u kojem se za ugrožavanje sigurnosti, života i zdravlja osoba na mjestu na kojem se održava službeno sportsko natjecanja ili okolnih područja te ukoliko netko uzrokuje/pridonese otkazivanju sportskog događaja propisuje kazna zatvora od 15 dana uz protjerivanje iz Ruske Federacije.

Smještaj

Navijači i ostali gosti mogu rezervirati smještaj na FIFA službenim stranicama te na službenom portalu na kojem je moguće naći korisne savjete za navijače koji putuju u Rusku Federaciju http://welcome2018.com/cities.

Portal za akreditirane medije – http://media.fifa.com

Lokalni organizacijski odbori, osim podrške oko izdavanja viza, pronalaska službenog smještaja, prijevoza od službenih hotela do stadiona, zaduženi su i za pomoć vezanu za stadionsku infrastrukturu: medijske centre, tribine, konferencije za tisak. Kontakt Lokalnog organizacijskog odbora za medije je: media@loc2018.com, a broj telefona +7 495 785 2018. Medijski centar za neakreditirane medije – http://footballcitymediacenter.com

Korisni linkovi

-Fifa.com je službena stranica Svjetskog nogometnog prvenstva.
-Raspored svih utakmica svjetskog prvenstva i rezultate možete pratiti OVDJE.
-Internet stranica Hrvatskog nogometnog saveza – http://hns-cff.hr/
-Više o maskoti Svjetskog prvenstva – ZABIVAKA
-Povijest svjetskih prvenstava u nogometu – CLASSIC

GRADOVI U KOJIMA ĆE HRVATSKA REPREZENTACIJA IGRATI GRUPNU FAZU

Prvu utakmicu Hrvatska reprezentacija igrat će protiv Nigerije 16. lipnja u 21
sat po hrvatskom vremenu u Kalinjingradu. U drugom kolu Hrvatska igra protiv Argentine 21. lipnja u 20 sati po hrvatskom vremenu u Nižnji Novgorodu, a zadnju utakmicu u grupnoj fazi Hrvatska igra protiv Islanda 26. lipnja u Rostovu na Donu, s početkom u 20 sati po hrvatskom vremenu. Ako Hrvatska osvoji prvo ili drugo mjesto u skupini, u osmini finala križa se sa skupinom C, iz koje će joj za protivnika doći Francuska, Peru, Danska ili Australija.

Kalinjingrad (Hrvatska – Nigerija, 16. lipnja u 21:00 po hrvatskom vremenu) Stadion u Kalinjingradu, poznat kao i Arena Baltika, ima kapacitet 35,212 mjesta, te je od granice s Poljskom udaljen 45 km, što ga čini najbližim stadionom Europskoj uniji i Šengenskom području. Od Moskve je udaljen 1,235 km.

©Dmitry Rozhkov Nižnji Novgorod (Argentina – Hrvatska, 21. lipnja u 20:00 sati po hrvatskom vremenu) Stadion Nižnji Novgorod ima kapacitet 44,899 mjesta, smješten je 421 km istočno do Moskve. Do 1990. godine grad je bio poznat pod imenom Gorky, po piscu Maksimu Gorkom koji je tamo rođen. © Bestalex Rostov na Donu (Island – Hrvatska, 26. lipnja u 20:00 sati po hrvatskom vremenu) Rostov Arena kapaciteta 45,000 mjesta, smještena je u lučkom gradu Rostov na Donu koji je administrativno središte Rostovske oblasti, a ujedno i političko, kulturno i gospodarsko središte južne Rusije. Od Moskve je udaljen 1,076 km.

© JukoFF
Napomena: Kratki vodič za hrvatske navijače ažurirat će se po potrebi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru svojih nadležnosti, daje preporuke za putovanje u inozemstvo, koje utvrđuju relevantne službe Ministarstva temeljem raspoloživih podataka, odnosno saznanja.

U ovom kontekstu napominjemo kako navedene preporuke nisu pravno obvezujuće, već imaju informativni i savjetodavni karakter, odnosno građani se pozivaju da ih prije putovanja konzultiraju, no odgovornost za donošenje krajnje odluke, na osnovu prikupljenih informacija iz svih raspoloživih izvora, ostaje na pojedincu ili skupini građana koja odlučuje o putovanju. Svaka preporuka objavljena na stranici MVEP-a vrijedi od dana objave na javnoj stranici Ministarstva pa dok se ne promijeni. U slučajevima otkazivanja ili promjene plana putovanja, molimo da kontaktirate putničku/e agencije putem koje ste rezervirali putovanje.

Pitanje povrata novčanih sredstava u navedenim slučajevima isključivo je vezano uz ugovorni odnos između putnika/klijenta i putničke agencije koje samostalno odlučuju o povratu novčanih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari