Nestvarno lijepa priča iz Rijeke: Na pragu su Prve HNL i ne žele živjeti na novcu poreznih obveznika!

Neka se i to u Hrvatskoj dogodilo!

Nestvarna, a istodobno nevjerojatno lijepa nogometna priča iz Hrvatske, o klubu duge i bogate tradicije koji se uspinje strelovitom brzinom. Riječ je o drugoplasiranom klubu 2. HNL, riječkom Orijentu 1919, čiji nas čelnik Marinko Koljanin (60) uvodi u priču, piše Večernji list.

– Dopredsjednik sam kluba, a predsjednik je Saša Matijašić, 46-godišnji poduzetnik, vlasnik tekstilne tvrtke s 200 zaposlenih. U klub smo ušli u rujnu 2018., kada je Orijent bio trećeligaš, a sada smo na pragu kvalifikacija za ulazak u Prvu ligu.

Da, želimo napraviti i taj iskorak i vratiti Orijent u prvoligaško društvo, ali nismo si to postavili kao imperativ – kaže Koljanin, inače nezavisni riječki gradski vijećnik, nekada i sam vratar Orijenta, Zagreba, Casino Salzburga.

Kad smo već kod prvoligaških ambicija, Orijent 1919 predao je zahtjev za prvoligašku licenciju i prijavio za domaće utakmice stadion na Kantridi. Dok bi se istodobno, uz pomoć Grada, uređivao Orijentov dom na Krimeji, na riječkom Sušaku.

– Klub smo u kojem su samo dvojica nogometaša odnedavno profesionalci. Dakle, nemamo zaposlenih, a u svlačionici imamo samo nogometaše iz naše regije, praktički iz tri županije, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske. I time se jako ponosimo jer smo s njima već napredovali dva ranga.

To je poanta našega projekta, oslanjanje na mlade nogometaše iz naše regije. Iako nismo zbog toga zatvoreni klub i rado bismo, u slučaju ulaska u Prvu ligu, prihvatili i kvalitetno pojačanje sa strane, opet bi 95 posto sastava činili igrači iz našega kraja – nastavlja Koljanin za Večernji list.

Imamo čak 70 sponzora!

Osobito se ponosi doista nevjerojatnom činjenicom: Orijent 1919 klub je bez ijedne kune duga, a Grad mu puni samo tri posto proračuna!

– Od Grada očekujemo samo novac za infrastrukturu i nogometnu školu, a sve ostalo uspijevamo pribaviti sami. Naš proračun za Drugu HNL je 2,8 milijuna kuna, a za Prvu ligu bio bi 5,6 milijuna kuna.

Inače, moj je stav da se ambicije klubova ne bi trebale financirati javnim novcem, sredstvima poreznih obveznika, nego da bi se klubovi sami trebali brinuti za sebe. Tako naš klub ima 70 sponzora, koji daju koliko mogu, a nogometna škola financira se od članarina – objašnjava Koljanin.

NK Orijent ima 250 dječaka u raznim dobnim kategorijama (juniori su primjerice u Prvoj HNL, u kojoj su posljednji) koji zasad, zbog nedostatka terena, treniraju na tri različite lokacije u Rijeci.

U planu je stoga, uz financijsku potporu Grada, Županije i, nadaju se, Hrvatskog nogometnog saveza, gradnja novog igrališta s umjetnom travom na prostoru obližnjeg sveučilišnog kampusa.

– To bi bio projekt vrijedan 5-6 milijuna kuna i za nas bi trenutačno bio jednako vrijedan i značajan kao i ulazak u Prvu ligu – tvrdi Koljanin.

Pohvalio se i da je Orijent još kao trećeligaš po gledanosti bio osmi klub u cijeloj Hrvatskoj, dakle gledaniji od Lokomotive, zaprešićkog Intera, Slavena Belupa…, a danas je uz Croatiju iz Zmijavaca najgledaniji drugoligaš. Koljanin kaže da orijentovce na njihovoj Krimeji u prosjeku prati 800-900 gledatelja.

Prisjetio se da rekord stadiona još drži utakmica četvrtfinala Kupa Jugoslavije iz 1981. godine Orijent – Budućnost, kada se na Krimeju natiskalo čak osam tisuća gledatelja. U toj utakmici orijentovce je vodio jedan od dvojice legendarnih trenera koji su vodili klub s Krimeje, Josip Skoblar. Drugi pak Orijentov trenerski velikan bio je Ivan Đalma Marković, a bilo je tu još poznatih trenerskih imena, poput Marijana Brnčića, Ilije Lončarevića…

Pitali smo Koljanina i koliko zarađuju Orijentovi nogometaši.

– Naš najskuplji igrač košta pet tisuća kuna mjesečno. U svlačionici trenutačno imamo samo dvojicu profesionalaca, Marija Tadejevića, bivšega igrača Rijeke koji istodobno vodi selekciju pionira rođenih 2012. godine, te vratara Karla Berkovića. Uđemo li u Prvu ligu, s igračima ćemo potpisivati profesionalne ugovore, ali to će i dalje biti u granicama naših financijskih mogućnosti. Znate kako kažu u većini naših klubova: nitko ti ne može dati koliko ti mi možemo obećati. E, to nije naše geslo: mi ćemo uvijek igračima davati onoliko koliko imamo – ističe Koljanin za Večernji list.

Dakle, vi biste plasman u Prvu HNL dočekali spremni?

– Da, zašto ne? I to sigurno ne bi bio avanturizam, nego ozbiljan zalogaj kojemu smo dorasli. A što bi nam se lošega moglo dogoditi: da ispadnemo iz lige? Pa što, i to je sport – rezonira Koljanin.

Za Orijent branio i Mišković

Kakav je odnos Orijenta i Rijeke? Posljednji njihov međusobni prvoligaški sraz dogodio se 1997. godine, kada je gradski derbi, igran pred 6000 gledatelja, završen rezultatom 2:2. Momčad Orijenta tada je vodio Boris Tičić, a Rijeku Branko Ivanković.

– Između Orijenta i Rijeke oduvijek je vladalo nemjerljivo, ali zdravo, sportsko suparništvo. I naš odnos zaista je kvalitetan i korektan. Mi imamo igrače Rijeke na posudbi, poput Smolčića i Libera, a na posudbi je i trener Fausto Budicin, kojega plaća Rijeka kao zaposlenika svoje omladinske škole.

Faustom smo jako zadovoljni i želimo nastaviti suradnju i nakon završetka ove sezone – zaključio je Marinko Koljanin, pohvalivši se usput da Krimeju 28. ožujka očekuje prijateljska utakmica s Dinamom koju mu je ovaj tjedan potvrdio trener plavih Nenad Bjelica.

Nogometaši Orijenta trenutačno drže drugo mjesto u poretku 2. HNL, s 30 bodova, deset manje od vodećeg Šibenika i s bodom više od trećeg na ljestvici Rudeša.

U spomenutoj utakmici iz 1981. godine, u Kupu s Budućnosti, Orijent je nastupio u ovom sastavu: Koljanin (Vulić), Mustać, Miočić, Tičić, Majnarić, Tomac, Miljković, Gračan, Nikolić, Milenković (Marković), Stilinović.

Osim Gračana, za Orijent je nastupao još jedan reprezentativac bivše Jugoslavije, Damir Desnica, te hrvatski reprezentativci Saša Peršon, Vlatko Đolonga, Damir Milinović, Dario Knežević i Andrej Prskalo, a Orijentov vratar bio je i Rijekin današnji predsjednik Damir Mišković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari