NJEMAČKA IKONA

Nogometni svijet tuguje: Preminuo legendarni Franz Beckenbauer

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedan je od rijetkih koji je osvojio naslov svjetskog prvaka kao igrač 1974. godine te kao trener 1990. godine

Legendarni bivši njemački reprezentativac Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini života, potvrdila je njegova obitelj priopćenjem u kojem je pozvala na poštivanje njihove privatnosti.

“S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Molimo vas da tugujemo u tišini i da se suzdržite se od postavljanja bilo kakvih pitanja”, objavila je obitelj.

Zdravstveno stanje legendarnog Nijemca se nedavno jako pogoršalo, a to je tada potvrdio i njegov sin Walter:

“Ne osjeća se dobro. Ako bih vam rekao da je dobro, lagao bih, a ja ne volim lagati. Zdravlje mu je jako nestabilno. Svaki šok bi po njegovo tijelo mogao biti fatalan. Ne može samostalno donositi odluke i pamćenje mu je oštećeno”, rekao je.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre, te njegove dominacije na terenu, smatra se najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti.

Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet kao Franz Beckenbauer. Kao igrač bio je europski (1972) i svjetski (1974) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Na klupskoj razini osvojio je čak 13 igračkih trojefa s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva, te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA 1996.

Beckenbauer, zvani Der Kaiser ili Car, jedan je od samo trojice igrača u povijesti – zajedno sa Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro prije dva dana i Francuzom Didierom Deschampsom – koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari