OI RIO: Pregled nastupa hrvatskih sportaša desetog natjecateljskog dana

Desetog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru hrvatski košarkaši i rukometaši su pobjedama osvojili prva mjesta u skupinama, Sandra Perković je daleko teže nego što se očekivalo izborila finale diska, dok su jedriličari mirovali zbog vjetra

Najbolja svjetska diskašica i aktualna olimpijska pobjednica Sandra Perković plasirala se u finale olimpijskih igara u Rio de Janeiru nakon dramatičnih kvalifikacija bacivši disk 64,81 metara. Norma za ulazak u finale je iznosila 62 metra, a Sandra je normu prebacila tek u posljednjem, trećem pokušaju nakon što su prva dva hica bila neispravna. Natjecanje je održano po kiši i hladnoći, a nakon prve serije prekinuto je na pola sata zbog jakog pljuska. Sandra je u prvom pokušaju pogodila mrežu, a u drugom pokušaju bacila je disk izvan segmenta. Tek je u posljednjem hicu izborila ulazak u finale. Zanimljivo i njezina najveća konkurentica Kubanka Denia Caballero je također, tek u trećem pokušaju imala ispravan hitac bacivši disk 62,94m. Finale je na rasporedu u utorak netipično u 11,20 sati po brazilskom (16,20 po hrvatskom vremenu). Sandra u Rio de Janeiru brani zlato iz Londona, a do sada je samo jedna žena u povijesti uspjela obraniti olimpijsko zlato u bacanju diska. Njemica Evelin Jahl je pobijedila u 1976. u Montrealu i četiri godine kasnije u Moskvi.

Hrvatski košarkaši su u posljednjem susretu prvog dijela košarkaškog turnira pobijedili Litvu 90-81 osvojivši prvo mjesto u skupini i u četvrtfinalu će igrati protiv Srbije. Uoči početka olimpijskih igara priželjkivao se plasman u četvrtfinale, no Hrvatska je društvu brončanih iz Londona i aktualnih europskih prvaka Španjolaca, europskih doprvaka Litve, domaćina Brazila, te uvijek neugodne Argentine gotovo senzacionalno osvojila prvo mjesto u skupini. Hrvatskoj je sada otvoren put do finala jer u njezinom dijelu ždrijebu nema američkog ‘Dream Teama’. Hrvatsku su do velike pobjede predvodili Bojan Bogdanović sa 22 koša, Krunoslav Simon sa 19 koševa, 10 skokova i četiri asistencije, Dario Šarić sa 18 koševa i šest skokova i Darko Planinić sa 10 koševa, dok su kod Litve najefikasniji bili Mantas Kalnietis sa 26 i Paulius Jankunas sa 18 koševa.

Prvo mjesto u skupini osvojili su i rukometaši nakon što je u susretu posljednjeg kola pobijedila Tunis 41-26 (25-10) i u četvrtfinalu će igrati protiv Poljske. Hrvatska je i prije utakmice protiv Tunisa osigurala plasman u četvrtfinale, a nakon što je Francuska u zadnjem kolu pobijedila Dansku, bilo je jasno da naši rukometaši mogu biti prvi ili drugi u skupini. Prvo mjesto u skupini u četvrtfinalu je vodilo na Poljsku, dok je drugo mjesto donosilo domaćina Brazil. Naši rukometaši nisu željeli ništa kalkulirati i od prve minute su krenuli ‘punim gasom’ ostvarivši našu drugu najuvjerljiviju pobjedu na olimpijskim igrama ikada.

Reprezentaciju su do pobjede predvodili Karačić s devet golova, te Ilija Brozović, Marko Mamić i Ivan Čupić sa po pet golova, dok su kod Tunižana najefikasniji bili Oussama Boughanmi sa sedam i Mohamed Soussi s pet golova. Hrvatska je tako nakon uvodnog poraza od Katara, nanizala četiri pobjede (Argentina, Danska, Francuska, Tunis) okončavši nastup u skupini na prvom mjestu. Odabranicima Željka Babića sada slijedi Poljska, koja u Riju nije ostvarila dobar dojam. U skupini je izgubila je od Brazila, Njemačke i Slovenije, a dobila je Egipat i Švedsku. Poljaci sasvim sigurno još pamte i težak poraz od 14 razlike (23–37) koji smo im nanijeli u siječnju ove godine na Europskom prvenstvu.

Tonči Stipanović i hrvatsko jedrenje u ponedjeljak na blagdan Velike Gospe ipak nije moglo proslaviti povijesnu prvu jedriličarsku olimpijsku medalju jer je zbog nedostatka vjetra regatni odbor odlučio odgoditi plov za medalje klase Laser za utorak.

Osim Stipanovića hrvatsko jedrenje u Riju ima zasad i prvo mjesto posade u 470 Šime Fantela/Igor Marenić, te treće mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn. Plov za odličja u Laseru održat će se u utorak u 19 sati po hrvatskome vremenu, plov za odličja imat će i Kljaković-Gašpić, a naša posada u klasi 470 mogla bi osigurati medalju, a čak i zlato. Nakon tolikih godina čekanja, super-utorak nudi čak tri hrvatska jedriličarska odličja i najavljeno veliko slavlje u Marini di Gloria.

(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari