„SUPER UTORAK“ U RIJU: Hrvatski sportaši u jednom danu osvojili četiri medalje!

Kakav je to dan bio. Utorak, 16. kolovoza 2016. zauvijek se ostati upisan u povijest hrvatskog sporta nakon što su hrvatski sportaši osvojili dvije olimpijske medalje i osigurali još dvije.

Amerikanci imaju svoj “Super-utorak”, dan kada najveći broj saveznih država istovremeno bira svoje kandidate za predsjedničke izbore. Britanci su prije četiri godine na OI u Londonu imali ‘super subotu’ kada su osvojili šest zlata, a sada je hrvatski sport dobio svoj ‘dan’ – ‘super-utorak’.

Svakako najluđi dan u povijesti hrvatskog sporta otvorila je nevjerojatna Sandra Perković koja je ‘plesala’ na rubu ispadanja, a onda u trećem pokušaju bacila do zlata u disku. Olimpijska prvakinja obranila je naslov sa samo jednim ispravnim hicem, bačenim u trećoj seriji.

Prvi i drugi pokušaj bili su neuspješni, završili su u zaštitnoj mreži i opet smo bili u drami kakva se dogodila u kvalifikacijama, kada su prva dva hica bila neispravna. Naime, Sandri Perković je prijetilo ispadanje, odnosno da ne uđe među osam bacačica koje nastavljaju natjecanje. No, onda je svjetska i olimpijska prvakinja pokazala pravo lice i u trećem pokušaju je bacila 69.21 metara i preuzela je vodstvo. Četvrti pokušaj opet je otišao u mrežu, u petom je hitac bio odličan ali je napravila prijestup, a u zadnjoj seriji disk je ponovno završio u zaštitnoj mreži.

“Danas je super-utorak u kojem Hrvatska može osvojiti još četiri medalje i mislim da hrvatska reprezentacija nikad nije bila jača nego ovdje u Riju. Sada idem u Selo sjesti pred TV i gledati nastupe ostalih, a do 18. kolovoza, kada odlazim iz Rija, pokušat ću uhvatiti vremena da nešto gledam i uživo”, kazala je dvostruka olimpijska pobjednica, koja je posebno pozdravila svoje iz zagrebačke Dubrave

Uslijedila je sjajna boksačka predstava Filipa Hrgovića koji se plasirao u polufinale olimpijskog turnira superteškoj kategoriji tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu. Aktualni europski prvak čak je tri puta rušio Pera na tlo, a od snažnog udarca desnicom krajem druge runde Kubanac se nije uspio oporaviti i sudac u ringu je prekinuo borbu. Bio ovo treći Kubanac s kojim se Hrgović susreo u karijeri i treći kojega je pobijedio. Dosada je nokautima rješavao Josea Laurdeta i Yoandija Toiraca.

Ulaskom u polufinale Hrgović je osigurao broncu, te tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, a postao je četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984., te bronce Damira Škare iz Seula 1988. Sve te medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji. Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

Prvu medalju smo dobili i u jedrenju. Nažalost, Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser. Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja. Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Nakon što je Tonči Stipanović osvojio srebrnu medalju, u klasi Laser, Hrvatska je osigurala još jednu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama. Uoči plova za odličje, Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su u klasi 470 osiguravši najmanje brončanu medalju. Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje najviše se može dobiti 20 bodova. Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova. Na drugom mjestu su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu imaju 40 bodova.

Hrvatska je do sada u Riju osvojila pet medalja i ima osigurane još najmanje dvije bronce što ove OI čini najuspješnijim u hrvatskoj povijesti. Do sada smo najviše medalja osvojili u Londonu – šest. Zlatne medalje u Riju osvojili su Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnović (trap), a srebra Tonči Stipanović (Laser) i Damir Martin (samac). Brončanu medalju je osigurao boksač Filip Hrgović, te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470.

Broj medalja hrvatskih sportaša sasvim sigurno bit će i već jer su vaterpolisti ušli u polufinale, rukometaše i košarkaše očekuju nastupi u četvrtfinalu. Do medalje bi mogle i Blanka Vlašić, te Ana Šimić u skoku u vis, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović i Filip Grgić. Očekuje nas i nastup Sare Kolak u bacanju koplja, te Filipa Mihaljevića i Stipe Žunića u kugli.

(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari