OI RIO: Pregled nastupa hrvatskih sportaša sedmog natjecateljskog dana

Sedmi natjecateljski dan na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru obilježila je pobjeda hrvatskih vaterpolista protiv Italijete plasman Damira Martina u finale discipline samac

Tu su i odlični nastupi jedriličara Tončija Stipanovića u klasi Laser, Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470, te premijerni nastupi na OI skakačice u vodu Marcele Marić i dizača utega Amara Musića.

Martin se plasirao u finale discipline samac nakon što je u polufinalu bio drugi u svojoj skupini s vremenom 6:59.43 minute. Najbrži je u prvoj polufinalnoj skupini bio Čeh Ondreja Syneka (6:58.43), a u drugoj skupini je prvi bio Novozelanđanin Mahe Drysdale (7:03.70). Finale je na rasporedu u subotu 15,30 sati.

Vaterpolisti Hrvatske pobijedili su Italiju s 10-7 (1-1, 4-3, 3-2, 2-1) u 4. kolu olimpijskog turnira i izjednačili se s Talijanima na vrhu ljestvice skupine B sa po šest bodova. Hrvatsku je do pobjede predvodio Sandro Sukno sa pet pogodaka, od toga tri u trećoj četvrtini. Po jedan pogodak postigli su Bušlje, Joković, Šetka, Bukić i Burić. Italiji je to prvi poraz na turniru, a najbolji strijelac talijanske reprezentacije bio je Gallo s dva pogotka. U posljednjem, 5. kolu, Hrvatska će igrati protiv Francuske, a dvoboj je na rasporedu u nedjelju, s početkom u 21.50 sati po hrvatskom vremenu.

Jedriličar Tonči Stipanović prvi je u Laseru, a u vodstvu se nalaze i Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470. Stipanović je sedmom i osmom plovu zauzeo 28. i 9. mjesto i ukupno je u vodstvu sa 75 bodova. Bodovne razlike vrlo su male, drugi je Brazilac Robert Scheidt, a treći Australac Tom Burton. Sutrašnja dva plova odlučuju o pozicijama za finale.

Na prvom mjestu klase 470 nakon pet jedrenja su i dalje Šime Fantela i Igor Marenić. Danas je održan samo jedan plov u kojem su bili treći. Tina Mihelić u Laseru Radialu je nakon osam jedrenja na 12. mjestu i sutra se bori za najboljih deset i finale. Regata je završila za daskaša Luku Mratovića, zauzeo je 24. mjesto. Startali su 49eri, Pavle Kostov i Petar Cupać su 15. nakon dva plova. Nakon dana odmora sutra se na more vraća Ivan Kljaković Gašpić, zasad je sedmi u Finnu.

Prva hrvatska skakačica u vodu na olimpijskim igrama, mlada Zadranka Marcela Marić nije se uspjela plasirati u polufinale skokova s daske visine tri metra. U kvalifikacijama je zauzela 25. mjesto sa 271.40 bodova, a u polufinale se plasiralo 18 najboljih. Posljednje, 18. mjesto koje vodi u nastavak natjecanja osvojila je Meksikanka Dolores Hernandez sa 295,20 bodova. Najbolji rezultat u kvalifikacijama imala je brončana iz Londona Kanađanka Jennifer Abel (373,00) ispred braniteljice naslova s posljednjih OI Kineskinje He Zi (367,05).

Jedini hrvatski predstavnik na OI u Rio de Janeiru u dizanju utega 29-godišnji Amar Musić osvojio je 15. mjesto u kategoriji do 85 kg, a ukupno je podignuo 336 kg. Musić, koji tek nekoliko dana prije početka Igara doznao da će nastupiti u Brazilu, u trzaju je podignuo 150 kg, a uz jedan neispravan pokušaj u izbačaju, njegov je rezultat bio 186 kg. Zlato je s novim svjetskim rekordom osvojio Iranac Kianoush Rostami s podignutih 396 kg.

Hrvatski strijelac Petar Gorša nije se uspio plasirati u finale discipline malokalibarska puška 50 metara ležeći nakon što je u kvalifikacijama zauzeo 20. mjesto. Gorša je u kvalifikacijama ostvario rezultat od 621,9 krugova. Ovo su za 28-godišnjeg Goršu, brončanog s Europskog prvenstva, treće olimpijske igre. Prije četiri dana je uspio ući u finale zračne puške koje je završio na sedmom mjestu. (hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari