HRABRA RIJEKA

PALI, ALI ČASNO! Desetkovana Rijeka dostojan suparnik moćnom Napoliju u ozračju tuge za legendarnim Maradonom

Rijeka je večeras bila dostojan sudionik nogometne predstave koja će ući u povijest zbog ozračja u kojemu je odigrana

NAPOLI – RIJEKA 2:0 (1:0)

NAPULJ – Stadion Diego Armando Maradona San Paolo. Utakmica 4. kola Skupine F Europske lige. Sudac: Halis Ozkahya (Turska). Bez gledatelja.

Strijelci: Politano (40.), 2:0 Lozano (75.)

NAPOLI: Meret, Demme (od 69′ Lobotka), Bakayoko, Elmas (od 69′ Mertens), Maksimović, Zelinski (od 64′ Insigne), Politano (od 64′ Lozano), Lorenzo, Koulibaly, Ghoulam, Petagna (od 81′ Ruiz).

RIJEKA: Nevistić, Galović, Murić (od 78′ Yatéké), Velkovski, Čerin (od 86′ Hodža), Andrijašević (od 86′ Frigan), Anastasio (od 80′ Braut), Štefulj, Tomečak, Smolčić, Lončar.

Otkako se jučer svijetom munjevitom brzinom proširila vijest kako je umro jedan od najvećih – a za mnoge i najveći – nogometaš svih vremena, Diego Armando Maradona, bilo je jasno da će se utakmica Europske lige Napoli-Rijeka odigrati u posebnom ozračju, punom pijeteta prema legendarnom čarobnjaku nogometne lopte.

Rijeka je na taj način dobila čast da se dobrom igrom prikaže svijetu, i ta prilika nije propuštena. Maradonu i Rijeku uostalom povezuje i kratka, ali poznata epizoda kada je nogometni velikan gostovao u Novom Vinodolskom na teniskom turniru, i kada je zahvaljujući riječkim novinarima i fotografima na dar dobio i dres NK Rijeke.

I nakon večerašnje utakmice ne možemo se ne složiti s trenerom Napolija, Gennarom Gattusom, koji je nakon utakmice s Rijekom na Rujevici ustvrdio kako Rijeka nezasluženo u “strašnoj” skupini F ovogodišnjeg izdanja Europske lige ima – nula bodova. Propustila je Rijeka remizirati – pa možda čak i pobijediti – i s Real Sociedadom i Napolijem na Rujevici kada su bijeli pali u posljednjim trenucima sudačke nadoknade vremena.

Rijeka se dopala i večeras, ne samo navijačima već i nogometnim zaljubljenicima u Italiji i širom svijeta. Kada se zna da su iz ovih ili onih razloga večeras Rožmanu nedostajali Kulenović, Capan, Menalo, Halilović, Escoval… i kada se prisjetimo koliki je budžet talijanskog velikana a koliki naše Rijeke, jasno je da predstavom bijelih moramo biti zadovoljni. Uz malo sportske sreće, usprkos tome što se Napoli još jednom pokazao kao iznimno fizički, tehnički i taktički snažna momčad – kategoriju iznad hr-prvoligaša – mogao je i večerašnji susret završiti s barem jednom loptom iza vratara domaćih Mereta!

Nakon početnog pritiska Napolija i dvije polušanse Elmasa i Demmea, priliku za udarac po lopti dobio je u 7. minuti i Tomečak. Rijekin desni bočni igrač našao se u odličnoj poziciji u 16 metara,ali udarac je otišao preko gola.

Samo minutu kasnije nova kontra Rijeke, Štefulj je pucao iskosa s lijeve strane, lopta je otišla preko grede!

U 11. minuti vidjeli smo opasan ubačaj pred gol Rijeke, Bakayoko je pucao glavom, a lopta je išla ravno u Nevistića. U 21. minuti Rijeka je ponovo bila opasna, Lončar je lijepim dodavanjem pokušao pronaći Andrijaševića, ali Maksimović je bio brži.

I onda kreće iznimno snažan pritisak domaćih igrača. U 23. minuti nakon jedne nesmotrenosti u obrani Rijeke, Petagna se našao u odličnoj prilici, ali njegov udarac s 18 metara ukrotio je Nevistić. U 27. Petagna je gurnuo loptu za Politana koji je pucao, a Nevistić odlično obranio. Lopta se odbila do Maksimovića koji je pucao iz prve, srećom preko gola.

U 33. minuti krasna akcija Rijeke! Andrijašević je povukao kontru nakon jedne izgubljene lopte Napolija i odigrao za Murića na desnoj strani. Murić je vagao braniča Napolija, potegnuo s 18 metara, ali lopta je otišla pored vratnice.

U 34. velika prilika za Napoli! Demme je gurnuo za Di Lorenza, budni Nevistić je izašao s gola i odlično obranio, u stilu rukometnog vratara se “raskrilio” i spasio mrežu!

Međutim, bila je to samo uvertira pred sljedeći opasan napad domaćih koji se nažalost pokazao i matnom situacijom. U 40. minuti Zielinski je prošao po lijevoj strani, ubacio u peterac a Politano pospremio loptu u mrežu pored nemoćnih Anastasia i Nevistića.

Rijeka je vrlo brzo izborila veliku priliku za izjednačenje! U 43. minuti Andrijašević je lijepo odigrao loptu za Lončara koji je ostao sam na 16 metara, ali njegov odličan prizeman udarac obranio je maestralno vratar Napolija, Meret. Nakon odlične i brze akcije iz kornera, Lončar je ponovo pucao sa 16 metara, ali Meret je ponovo odlično obranio.

U 51. minuti Murić se odličnim driblingom riješio pratnje i ubacio, a Andrijašević nije dobro zahvatio loptu glavom pred golom Napolija.

U istoj minuti velika prilika za Napoli. Demme je ostao sam na 16 metara, ali lopta je po njegovu udarcu otišla pored gola.

U 61. ponovno Rijeka – Murić je sjajno dodao s desne strane nakon duhovitog driblinga, lopta je došla do Štefulja na drugoj strani, ali udarac u dobroj prilici otišao je preko gola.

U 72.minuti prilika za Napoli. Di Lorenzo je ubacio, Petagna je ostao sam pred golom Rijeke, udarac srećom nije bio precizan. Ponovno Napoli u 75. – Maksimović je ostao sam na drugoj vratnici, ali ubačaj nije uspio pospremiti u mrežu!

Ipak, u istoj minuti nova lopta u mreži hrabrih Riječana. Insigne je dugom loptom kroz “srce” riječke obrane pronašao Lozana koji je izbio sam pred gol Rijeke i matirao nemoćnog Nevistića.

Tu je bio kraj svim nadanjima bijelih da možda mogu iznenaditi domaće.

Napoli je u samoj završnici imao još nekoliko dobrih prilika, a odličnim intervencijama istaknuo se vratar Rijeke Ivan Nevistić.

Rijeka je, unatoč veliki problemima i prorijeđenom sastavu, odlično parirala Napoliju. Bijeli su stvorili i nekoliko izglednih prilika, ali na kraju napustili su travnjak bez bodova. Rijeka je ovim porazom ostala bez šansi za plasman u drugi krug.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari