ODLAZAK VELIKANA

Preminuo ‘trener svih trenera’ Miroslav Ćiro Blažević, sutra je trebao proslaviti 88. rođendan

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Umro Miroslav Ćiro Blažević. U svojoj bogatoj karijeri ostvario je zapažene rezultate i kao trener HNK Rijeke

Preminuo je trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević. Borio se naš Ćiro hrabro protiv opake bolesti, onako kako se borio za vrijeme trenerske karijere na klupi Hrvatske, Dinama i ostalih klubova koje je svojim trenerskim radom oplemenio. Borio se poput ratnika, onako iscrpljenog, na rubu, ali koji je spreman otići do kraja onako kako je to radio čitav svoj život – pobjednički!

Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći puta nažalost nije uspio. Sutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

Miroslav Ćiro Blažević rođen je 10. veljače 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo, kako je sam uvijek govorio, skromnu igračku karijeru. Rođen je kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Njihovo prvo dvoje djece Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorila, umrla su u dobi od nekoliko mjeseci od Španjolske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu (rođ. 1922.) i Dragicu (1926.), braću Antu (1923.) i Joška (1927.), a starija sestra Jozefina (1933.) živi u Zagrebu. Ćiro je bio rođen da se bavi nogometom…

Nogomet je Ćiro igrao do 31. godine kad je u švicarskom Moutieru odlučio da će postati trenerom, a ta njegova odluka pokazal se kao sudbonosnom. Ostao je Ćiro u Švicarskoj te je vodio Vevey i Sion da bi 1979. godine preuzeo švicarsku reprezentaciju. Njegov pravi trenerski uzlet počeo je 1979. godine kad je došao u Rijeku. Iako je prvenstvo završio na skromnom 10. mjestu, Ćiro je Rijeku odveo do četvrtfinala Kupa kupova u kojem je izgubio od Juventusa. Na kraju sezone došao je u Dinamo i tada je krenula legenda o Ćiri, bijelom šalu i 1982. godini.

Miroslav Ćiro Blažević s hrvatskom nogometnom reprezentacijom naciju je bacio u trans i svijetu 1998. kao izbornik pokazao kako se u jednoj maloj zemlji, pod njegovim vodstvom, mogu dogoditi velike stvari, kako Hrvati igraju dobar nogomet. Naši su osvojili broncu, epsku, a Ćiro je ušao u legendu. Nikad ga nećemo zaboraviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari