PRIOPĆENJE O AFERI

“Prljava strana sporta”: Riječki rekorder Vitomir Maričić s kolegama iznio “istinitu priču hrvatskih sportaša – ronioca na dah”

Iz tabora hrvatskih reprezentativaca u ronjenju na dah iznijeli su odgovor na jednostrane optužbe za korištenje dopinga, s čime, tvrde, nemaju nikakve veze

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić hrvatski su ronioci na dah, svjetski rekorderi i svjetski prvaci u ronjenju na dah, članovi hrvatskih reprezentacija AIDA (International Association for development of Apnea) i CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subacquatiques)

Klovar i Maričić dio su i WADA (Svjetske antidopinške agencije) ADAMS-a (Anti-doping administracija i sustav upravljanja), strogog randomiziranog globalnog sustava testiranja i redovito se testiraju na svakom natjecanju i kod kuće s dosljednim negativnim rezultatima.

Prije Svjetskog prvenstva u Roatanu koje će se održati 20. kolovoza, za svoje treninge odabrali su VB (Vertical Blue) na Long Islandu (Bahami). Ova lokacija je odabrana jer je to najbolje mjesto za rekorde kao što je CNF (Constant No Fins), koji William Trubridge drži pod AIDA-om, a koji je Petar Klovar ostvario pod CMAS. Vitomir i Petar su došli trenirati i natjecati se, dok Sanda Delija nije prijavljena za VB već je došla radi treninga.

Rekordi Petra Klovara

William Trubridge je novozelandski natjecatelj i organizator VB. Svjetski je prvak i rekorder. Njegove discipline su FIM (Free-immersion) i CNF. FIM je već daleko pomakao Petar Klovar u listopadu 2022., postavši najdublji čovjek na svijetu sa 132 m pod CMAS-om. Trubridge je nakon toga pokušao napraviti 128m FIM za AIDA WR (Svjetski rekord), ali nije uspio dva puta zbog gubitka svijesti. Trubridge drži CNF kao jedini preostali WR. Petar Klovar najavio je rušenje upravo tog AIDA CNF svjetskog rekorda u VB ove godine.

Vitomir Maričić

Vertical blue je AIDA natjecanje u ronjenju na dah koje organizira William Trubridge, poznato je po laboratorijskim uvjetima i visokim startninama. VB natjecanje bilo je jedino mjesto gdje se dogodila smrtna nezgoda u povijesti ronjenja na dah uzrokovana barotraumom pluća. Zbog udaljenosti Long Islanda na Bahamima, medicinska infrastruktura i pomoć vrlo su ograničeni.

Dajući ovaj intervju, sportaši nisu imali namjeru braniti se, jer ne smatraju da je s njihove strane učinjeno nešto pogrešno ili protivno bilo kojim pravilima. Ideja je bila dati točan niz činjenica o nesretnim događajima koji, čak i kada su prijavljeni, nisu dobili adekvatnu pažnju i reakciju od strane nadležnih tijela, te su tako počeli stvarati negativan dojam i krivo predstavljanje istine u javnosti, što za posljedicu ima znatnu šteta za sportaše. Također se nadaju da će ovo skrenuti pozornost na situacije u kojima bi se drugi sportaši iz drugih sportova mogli naći u budućnosti ako se pravila i posljedice ne poštuju i slijede.

Dolazak

Troje hrvatskih sportaša lete na Long Island 4. srpnja oko 14:20 sati. Na pisti ih “dočekuju” bahamski policajci i William Trubridge.

Sportaši su bili iznenađeni što su gospodina Trubridgea našli s policijom, prvo zato što gospodinu Trubridgeu nisu javili datum svog dolaska, a drugo zato što je bilo neobično vidjeti ga u pratnji policije. Sportašima je rečeno da moraju proći pretragu prtljage i da će biti testirani na doping. To se doduše odmah činilo vrlo neobičnim, ali kao čisti sportaši koji nemaju ništa ilegalno u svom posjedu, uvijek se odazovu službenom testiranju i pretrazi i stoga su u dobroj vjeri prihvatili testiranje, nadajući se da će raščistiti stvari s William Trubridgeom.

Pretraga i posebna pravila

William Trubridge im uzima torbe i odvode ih u policijsku postaju dalje od zračne luke. U policijskoj postaji policajci i Trubridge počinju detaljnu pretragu njihovih stvari.

Na polovici pretrage ponašanje i komunikacija Williama Trubridgea daju sportašima dojam da ovo nije bila nasumična pretraga, a svakako da nije službena. Trubridge potvrđuje da su do trenutka pretrage oni jedini sportaši upućeni na ovu pretragu i kontrolu.

Napominjemo da su Vitomir i Petar također bili jedini sportaši koje je testirala VB-ova privatno angažirana antidopinška kontrola (držali su AIDA obrasce, pokazujući da rade prema propisima AIDA-e) tijekom treninga u Dominici u travnju 2023.

Pretpostavivši da to nije uobičajena kontrola, pitali su prema kojim se zakonima ili pravilima se ovo odvija i zašto je William Trubridge kao natjecatelj vodio ovu potragu? Policajci su izjavili da nisu na dužnosti (iako nose uniforme i oružje). Policajci ističu da će gospodin Trubridge odgovoriti na sva njihova pitanja. Policajci odbijaju komunicirati sa sportašima iako su ih oni pretraživali u policijskoj postaji.

“Posebna pravila”?!

William Trubridge pojašnjava da postoje “posebna pravila” koje su sportaši koji sudjeluju u VB-u navodno prihvatili prilikom registracije i obavještava ih da on više nije natjecatelj. (Sanda Delija nije niti bila registrirana sportašica, a i nju su svejedno pretražili).

Sportaši su provjerili je li moguće pristupiti tim pravilima online ili u njihovom e-mailu i shvatili su da ih nigdje ne mogu vidjeti. Kroz povijest web tražilice, bilo je vidljivo da su pravila naknadno dodana na VB web – nisu bila tamo na 7.6. time stampu, a sportaši se ne sjećaju da su ih vidjeli na dan pretrage. Registracija je obavljena od veljače do početka ožujka. Trubridge se uklonio s liste natjecatelja na dan njihovog dolaska, ili kasnije – 3.7. time stamp stranice sportaša i dalje ga prikazuje kao natjecatelja.

Kako bi provjerili jesu li drugi sportaši vidjeli ova “posebna pravila” sportaši su odlučili kontaktirati još 15 prijavljenih sportaša i ustanovili da nitko od njih također nije vidio ta pravila.

Procedura pretrage krši pravila AIDA-e i WADA-e, bahamske i europske zakone, ljudska prava…

U procesu pretrage sportaši kažu Trubridgeu da vjeruju da je protiv pravila i neprofesionalno ciljati isključivo na njih, jer vjeruju da je u izravnom sukobu interesa. Iako William Trubridge možda više nije bio natjecatelj, jer se upravo uklonio, i dalje bi mu bilo u interesu da zadrži svoj rekord.

Petar Klovar

Sportaši shvaćaju da ova procedura pretrage krši pravila AIDA-e i WADA-e, bahamske i europske zakone, ljudska prava, pa čak i ova VB-ova “posebna pravila”. Ta je pravila g. Trubridge pojasnio sportašima tijekom pretrage u stanici.

Tijekom procesa pretrage u stanici nije im omogućena pitka voda, osim jedne otvorene vode koja je predstavljena kao originalno zatvorena i nakon što su to primijetili, odbili su piti, pokazujući pred svjedocima da je čep već slomljen.

Dok je pretraživao njihove torbe, Trubridge je sportaše pitao je li sve što imaju legalno, a sportaši su jasno rekli da je sve što imaju legalno i prema pravilima – a ako postoji bilo kakva sumnja ili treba dodatno pojašnjenje, rado će mu pružiti bilo kakve potrebne informacije. Iznenađujuće, sljedeći korak bila je javna zabrana VB putem društvenih mreža navodeći njihova imena i prezimena uz ozbiljne optužbe koje uključuju i WADA-u i AIDA-u.

Sportaši tajno snimani

Nadalje, bez njihovog znanja, hrvatske je sportaše tajno snimao William Trubridge. Jedan od sportaša je to primijetio vidjevši aktivnu aplikaciju na telefonu gospodina Trubridgesa s audio linijom. Pitaju ga zašto ih potajno snima i zašto je sakrio telefon kad je shvatio da su to sportaši primijetili. Trubridge je pokušao ignorirati pitanje i nastavio s pretragom prtljage, ali kada su ga više puta suočili i zatražili objašnjenja i pitali je li to legalno, odbio je rekavši da nije siguran je li to legalna praksa. Intervenirao je jedan od policajaca i rekao da je to legalno na Bahamima. Sportaši su kasnije saznali da na Bahamima nije legalno tajno audio snimanje.

Ova neobjavljena snimka koja je vjerojatno započela u zračnoj luci i vjerojatno trajala tijekom cijelog postupka pretrage izmanipulirana je od strane snimatelja i ne predstavlja točan razgovor. Zapravo, ne samo da narušava privatnost, već predstavlja izrezane i premještene dijelove i isječke koji se naglo prekidaju usred rečenice, sastavljene u 2 minute videozapisa na način da prikazuje sportaše kako raspravljaju o nečemu iz “liste” što su “uzeli jučer” (aludirajući na WADA nedozvoljenu listu), stvarajući pomutnju u očima javnosti.

Ova loše montirana snimka objavljena je na YOUTUBE-u, podijeljena na društvenoj stranici VB, a vrlo brzo je dospjela na HTV i sve nacionalne medije, što je sportašima ukazalo da se radi o dobro organiziranoj PR kampanji.

Sportaši nikada nisu ništa potpisali

Tijekom pretraživanja g. Trubridge napravio je popis stvari koje su navodno pronađene kod sportaša, a koje je dao jednom od policajaca na potpis. Sportaši nikada nisu ništa potpisali niti vidjeli išta što je napisano. Nisu, dakle, dobili policijski zapisnik, zapisnik o pretresu, niti bilo kakav trag ili pisanu riječ o tome što se događa. Jedan od prisutnih policajaca, na zahtjev jednog od sportaša da se snimi navodeći svoje ime je prihvatio, a drugi je odbio.

Čini se da mnogi elementi u postupku pretrage krše zakone WADA-e, AIDA-e, Bahama i EU-a, kao i osnovna ljudska prava. Osim toga, čini se da je William Trubridge prekršio svoja posebna Vertical Blue pravila. Dva njegova posebna pravila navode da “samo sudac AIDA-e ili WADA službenik mogu audio snimati” i da “nasumične pretrage prtljage mogu obaviti sudac AIDA-e, službenik WADA-e ili policije Bahama”. Trubridge se nije predstavio niti kao službenik WADA-e za antidoping (službenik WADA-e mora se predstaviti s valjanim WADA ID-om) niti se predstavio kao sudac AIDA-e (Trubridge se ne pojavljuje u sudačkoj bazi podataka AIDA-e) i službenici koji su vršili pretragu prtljage nisu bili na dužnosti.

Doping kontrola

Nakon pretrage, 16:20, sportaše je ispratio službenik za doping (koji je stigao na kraju pretrage) do navodne sobe za testiranje.

Soba za testiranje također nije bila opremljena zatvorenom vodom. Jedini službenik prisutan na testiranju imao je nevažeću iskaznicu. Također, nije na pravi način informirao sportaše o svemu što je dužan po pravilima WADA-e, a na što su sportaši navikli nakon mnogih testiranja.

Vitomir Maričić

Sportaši su, znajući da su savršeno čisti, obavili test u dobroj vjeri nadajući se da će prekinuti ovu dugu proceduru. Sportaši su kasnije shvatili da je isti službenik nekoliko puta prekršio antidopinška pravila WADA-e s drugim sportašem ubrzo nakon toga. Iako je službenik za doping inzistirao da se ova ista pravila provedu na hrvatskim sportašima, to nije učinio s drugim sportašem. Ovaj je sportaš mogao slobodno napustiti stanicu za testiranje i čak se javiti drugo jutro, a na kraju je službenik prihvatio uzorak nedovoljne gustoće urina. Zbog toga su se zapitali zašto postoje dvostruki standardi i zašto se i ovaj postupak nije činio u skladu s propisima WADA-e.

Zaključak

Ne postoji li AIDA kao savez da bi osigurala standard za natjecanja u ronjenju na dah diljem svijeta? Kako može postojati AIDA natjecanje s drugačijim pravilima? Je li ovo izuzeće izglasano u AIDA Skupštini? Znaju li uopće članovi AIDA-e za ovo? Kako pravila AIDA natjecanja mogu biti u suprotnosti sa zakonima?

Ne postoji li WADA kako bi osigurala standarde za testiranje sportaša na sportskim natjecanjima diljem svijeta? Kako mogu postojati različiti standardi za sportaše koji se testiraju na istom mjestu, za isto natjecanje, na isti dan?

Mogu li pripadnici policije Bahama biti uniformirani i naoružani, ali u isto vrijeme reći da nisu na službenoj dužnosti?

Zar nemamo organizacije, pravila i propise kako bi spriječili da osobni interesi stanu na put poštenim i profesionalnim postupcima i zaključcima? Zar se ne pridržavamo ovih organizacija, pravila i propisa kako bismo osigurali fer plej?

Trenutno su sportaši u Roatanu gdje čekaju Svjetsko prvenstvo CMAS-a, gdje ih je dočekala informacija da im službeni organizator zabranjuje trening, iako CMAS, WADA ili AIDA nisu izrekli nikakvu službenu zabranu ili suspenziju. Uz to, kruži neslužbena peticija koja pokušava prikupiti sportaše (često u direktnom sukobu interesa) kako bi se izvršio još jedan pritisak na javnost i upravljačka tijela da donose preuranjene odluke bez odgovarajuće istrage.

Za upravna tijela je ključno da se ovim temama pozabave odmah s odgovarajućom težinom i postupcima. Rizik je u suprotnom da šteta eksponencijalno raste, ne samo za pojedince koji su pretrpjeli brojne ozbiljne prekršaje protiv njih, već i za sport. Organizacije koje prate sport zahtijevaju integritet, poštenje i vjerodostojnost, jer je njihova odgovornost da se svi sportaši osjećaju sigurno i zaštićeno pod njihovim okriljem.”, piše u priopćenju hrvatskih reprezentativaca u ronjenju na dah.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari