(RAZGOVOR) Edo Flego: Nastupi igrača za prvu ekipu Rijeke najveće su priznanje Školi nogometa

Mnogi mladi igrači HNK Rijeke bit će i dio reprezentacija koje igraju završne kvalifikacije za EURO

Škola nogometa HNK Rijeka trenutno je na zasluženom odmoru. Nakon završetka prvog dijela sezone, mladi igrači Rijeke nastavili su s treninzima skoro do Nove godine. Prvi dio sezone nudi puno razloga za optimizam, Ivan Lepinjica i Hrvoje Smolčić ostavili su trag u prvoj ekipi Rijeke, Ivor Pandur i Matej Vuk kucaju na vrata prvog sastava.

– Svima je drago da se otvorila prilika mladim igračima. Igračima koji igraju u prvoj ekipi svaka minuta je bitna za iskustvo i razvoj, a sve je to veliki podstrek i priznanje za rad Škole nogometa i naše mlade igrače, rekao je Edo Flego, voditelj Škole nogometa HNK Rijeka istaknuvši da niz igrača koji su bili dio Škole nogometa dobro igra na posudbama.

– Adrian Liber i Ivan Smolčić igraju zapaženu ulogu u Orijentu, Milan Ristovski u sjajnoj formi igra u Nitri, a Mitrović je sve bolji i sve više igra u Interu. Tu je i Denis Bušnja u Istri, Daniel Štefulj i Ivan Nevistić odlično se razvijaju u Varaždinu, a Čeliković već nekoliko sezona skuplja iskustvo na posudbama u Hrvatskoj i BiH. Moram istaknuti da smo zadovoljni i razvojem Noela Bilića koji kao kadet ravnopravno igra u juniorima, rekao je Flego istaknuvši još jednu važnu stavku u radu Škole.

– Sve kategorije, od starijih morčića pa praktički do HNL-a, sve ekipe Rijeke igraju s mlađim godištima. U lokalnim ligama tako rezultati više nisu jednosmjerni, u HNL-u puno igrača je ulazno godište. Povratne informacije su odlične, igrači se puno bolje razvijaju protiv starijih i kvalitetnijih suparnika. To se pokazalo kao dobra opcija, rekao je Flego.

Juniori su prvi dio sezone okončali na šestom mjestu, kadeti su treći, a stariji pioniri su šesti u Prvoj HNL.

– Zadovoljni smo rezultatom kadeta, pioniri su čak iznad očekivanja s obzirom na selekciju koju vršimo u tom uzrastu. Što se tiče juniora, imali su solidnu sezonu, nedostajali su Liber koji je otišao na posudbu u Orijent, te Pintarić koji se ozlijedio. Izostao je možda rezultatski učinak u nekom dijelu i oni sigurno zaslužuju višu poziciju nego sada, rekao je Flego.

– U HNL-u također pokušavamo igrati sa što više mlađih igrača, raditi s igračima koji imaju potencijal. I momčad pionira i kadeta imaju po nekoliko igrača ulaznog godišta koji standardno igraju. Kadeti su prva generacija koja je 90 posto iz Rijeke odnosno riječkog prstena. Još nisu dosegli svoj vrhunac, a bez problema se nose s protivnicima i nalaze se u vrhu HNL-a, rekao je Flego istaknuvši i veliki broj poziva za reprezentaciju koje dobivaju polaznici Škole nogometa.

– Za razvojni kamp Hrvatskog nogometnog saveza što je u prosincu održan u Medulinu dobili smo devet poziva. Trebali smo dobiti još tri poziva, ali igrači nisu mogli ići zbog ozljede. Tako da dolazimo do brojke od 12 igrača što je veliko priznanje radu Škole nogometa, dodao je Flego.

Zanimljiva će biti i 2020. godina. Uz obaveze za Rijeku, mnogi igrači bit će i dio reprezentacija koje igraju završne kvalifikacije za EURO. Marko Putnik, Adrian Liber, Filip Braut i Filip Zrilić dio su U-19 reprezentacije, Noel Bilić, Karlo Valjan, Antonio Frigan, Franjo Lazar i Leo Burul dobili su priliku u U-17 reprezentaciji. Ujedno, Josip Mitrović, Denis Bušnja, Ivor Pandur, Matej Vuk i Hrvoje Smolčić nastupili za reprezentaciju do 20 godina.

– Čekaju nas obaveze u prvenstvu Hrvatske, turniri i naravno Kvarnerska rivijera. Ove godine Rijeka je Europska prijestolnica kulture i vjerujemo da će turniri biti na visokoj razini s jakim momčadima. Za početak dolaze s najboljim ekipama potvrdili su Dinamo i Hajduk. Treba naglasiti da su na rasporedu i elitna kola kvalifikacija za EURO za U-19 i U-17 uzraste u kojima imamo po nekoliko igrača i cilj je zadržati tu brojku. Njihovi pozivi i nastupi za reprezentaciju još su jedna potvrda dobrog rada, zaključio je Edo Flego.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari