NAJBOLJI KAD JE NAJTEŽE!

REAL SOCIEDAD – RIJEKA 2:2! Odlična Rijeka pomrsila račune vodećoj momčadi španjolskog prvenstva!

Na najtežem gostovanju Rijeke u Skupini F Europske lige bijeli su se pokazali u najboljem izdanju

REAL SOCIEDAD – RIJEKA 2:2 (0:1)

SAN SEBASTIAN – Anoeta stadion. Utakmica 5. kola skupine F Europske lige. Sudac: Joao Pinheiro (Portugal). Bez gledatelja

Strijelci: 0:1 Velkovski (37), 1:1 Bautista (68), 1:2 Lončar (72), 2:2 Monreal (78)

REAL SOCIEDAD: Remiro, Zaldua (od 68′ Gorosabel), Zubeldia, Le Normand, Monreal, Januzaj (od 80′ Portu), Zubimendi, Merino, David Silva (od 68′ Willian Jose), Isak (od 58′ Bautista), Oyarzabal (od 80′ Lopez).

RIJEKA:  Nevistić, Tomečak, Velkovski (od 86′ Escoval), Galović, Capan, Štefulj, Murić (od 75′ Pavičić), Halilović, Lončar, Menalo (od 80′ Anastasio), Andrijašević (od 86′ Yateke).

Nogometaši Rijeke u susretu su 5. kola skupine F Europske lige stigli do svog prvog boda odigravši 2-2 (1-0) na gostovanju kod vodeće momčadi španjolskog prvenstva Real Sociedada u San Sebastianu.

Nakon uglavnom vrlo solidnih ali “nesretnih” predstava bijelih u ovogodišnjoj sezoni Europske lige, izuzev loše odigrane utakmice u Alkmaaru, Rijeka je napokon došla i do prvog boda – i to u najtežim mogućim okolnostima, na gostovanju kod vodeće momčadi španjolske La Lige!

Rijeka je dva puta vodila golovima Darka Velkovskog (37) i Stjepana Lončara (73), a domaći su izjednačavali preko Jona Bautiste (69) i Nacha Monreala (79).

Rijeka je odigrala vrlo dobro prvo poluvrijeme na velebnom stadionu Reala u San Sebastianu, a čvrsta pozicijska igra i blok pred Nevistićem omogućio je bijelima – večeras u “bordo” garnituri dresova – i povremene izlete pred šesnaesterac suparničke momčadi. Jedan takav, potkraj prvog poluvremena, rezultirao je vodstvom Rijeke!

Foto: Facebook Real Sociedad

Kao što je to bio slučaj i u svim dosadašnjim Rijekinim susretima u skupini, trener Simon Rožman odlučio se parirati kvalitetnijem suparniku pojačanom obranom te samo jednim igačem u vrhu napada. Samim time, Real Sociedad je od samoga početka susreta imao terensku inicijativu, no tek je sporadično prijetio Nevistiću.

Prvu priliku domaći je sastav imao u 10. minuti kada je Merino možda i uz prekršaj oduzeo loptu Haliloviću na 20-ak metara od Rijekina gola, a David Silva je odmah potom poslao okomitu loptu za Isaka. Švedski je napadač dobro pucao, no Rijekin vratar je još bolje obranio.

U 20. minuti viđena je nesvakidašnja situacija kada je portugalski sudac Pinheiro promijenio svoju odluku. Prvotno je pokazao na bijelu točku u korist domaćina nakon što je pogrešno procijenio kako je u skoku na pet metara od Rijekina gola Andrijašević rukom odnio loptu s glave Isaka, a ustvari je napadač Reala bio taj koji je igrao rukom. Riječani su opkolili glavnog suca uvjeravajući ga da nije dobro vidio situaciju, a nakon minutu-dvije njihova pritiska javio se i linijski sudac Ribeiro koji je u kratkim konzultacijama stao na stranu Riječana pa je Pinheiro poništio svoju odluku i pravilno dosudio slobodni udarac za Rijeku.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu domaći su imali u 36. minuti i ponovno preko Isaka, no Nevistić je pravovremenim istrčavanjem ušao u udarac švedskom napadaču.

U 37. minuti utakmice Murić je ubacio iz kornera, Menalo je prebacio loptu glavom na drugu vratnicu, a tamo se neometan našao Velkovski koji nije imao problema skrenuti loptu glavom u mrežu iza vratara domaćih!

Drugo poluvrijeme počelo je ogromnom prilikom Roberta Murića za vodstvo Rijeke 2:0, a nastavilo se nevjerojatno snažnim pritiskom domaće momčadi koja je pošto-poto tražila izjednačenje!

Krenimo redom: u 50. minuti nakon jednog skoka Murić je odnio loptu i izbio sam pred gol Reala, ali vratar Remiro izašao je kao pobjednik nakon što ga je Murić lukavo pokušao “lobati”. Međutim, Remiro je jako skratio kut Muriću, i velika prilika Rijeke za 2:0 otišla je u nepovrat…

Domaći igrači potom su krenuli u stahoviti pritisak prema obrani Rijeke, Riječani su praktički “ugurani” u svoj šesnaesterac, no Nevistić je na golu radio čuda!

Kapetan Reala Oyarzabal u 57. je minuti čak dva puta bio u velikoj prilici. Prvo se nakon odlično solo-prodora izborio za dobru situaciju za udarac sa 10-ak metara, no i njegov pokušaj neutralizirao je sjajni Nevistić. Uslijedio je korner nakon kojega je Oyarzabal pokušao i glavom no njegov šut zaustavila je greda.

Domaći strateg Imanol Alguacil potom se odlučio na izmjene, a uvođenje Bautiste umjesto Isaka i Gorosabela umjesto Zaldue pokazali su se kao dobitni potezi. Upravo je Gorosabel u 69. minuti ubacio u riječki kazneni prostor, kada je obrana Riječana ipak pokleknula uslijed uraganskih napada domaćih. Nakon ubačaja s desne strane, Bautista se sjajno zagradio u srcu šesnaesterca, primio loptu i poentirao iz okreta topovskim udarcem po lopti koja je bila potpuno neuhvatljiva za Nevistića!

No Rijeku to nije pokolebalo! Samo četiri minute kasnije, u 72 . minuti, novo vodstvo Rijeke – 1:2! Nakon kornera, lopta se odbila do Lončara u srcu šesnaesterca koji nije oklijevao ni sekunde, i snažnim udarcem po lopti “rasparao” mrežu iza Remira!

Ipak, ni ovaj rezultat, odličan za Rijeku, nije dugo stajao na semaforu. U 78. minuti novo izjednačenje. Rijeka je pustila “preduboko” igrače Reala u svoj šesnaesterac, s desne strane upućena je lopta prema srcu kaznenog prostora, dugo je putovala, a onda stigla iskosa lijevo do Monreala koji je snažnim udarcem uputio loptu po travi prema Nevistiću. Uklizao je Tomečak, i u najboljoj namjeri da blokira udarac, “podigao” loptu visoko pod prečku, nedostižno za odličnog vratara Rijeke.

Krenuli su u potom domaći svim silama po pobjedu, opsjedali šesnaesterac Rijeke do isteka sudačkog dodatka od 5 minuta, no Nevistić i ekipa izdržali su sve pritiske i osvojili bod “velik kao kuća”!

U poretku na tablici on za Rijeku ne znači puno, ali kada je riječ o dojmu i odjeku kojeg će ovaj remi imati u Europi, znači jako puno! Real Sociedad je u ovome trenutku najbolja momčad španjolske La Lige, na njihovu terenu redom padaju europski velikani, a Rijeka je večeras sa “strašnim” Sociedadom odigrala rezultatski ravnopravnu utakmicu.

Bravo Rijeka!

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

U drugom susretu ove skupine AZ Alkmaar i Napoli su igrali 1-1 (0-1). Gosti su poveli preko Mertensa (6), izjednačio je Martins Indi (54), a potom je Koopmeiners u 60. minuti propustio realizirati kazneni udarac za domaće.

Za tjedan dana će se u posljednjem kolu sastati Rijeka i AZ Alkmaar te Napoli i Real Sociedad. Prva dva sastava iz skupine izborit će nastup u 16-ini finala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari