REMI NA POLJUDU: Rijeka održala tradiciju nepobjedivosti, i dalje glavni kandidat za naslov!

U užarenoj navijačkoj atmosferi na Poljudu Riječani su održali dugu tradiciju nepobjedivosti u susretima s Hajdukom zadržavši lijepu prednost na tablici Prve lige

HAJDUK – RIJEKA 1:1 (1:0)

SPLIT – Stadion Poljud. Utakmica 24 kola MaxTV Prve lige. Gledatelja 17.000 Sudac Mario Zebec (Varaždin)

Strijelci: Barry (31), Bezjak (81)

HAJDUK – Stipica – Kvesić, Nižić, Ćosić, Tudor – Gkentsoglou, Barry, Bašić (Jefferson, 74), Erceg – Vlašić, Futacs

RIJEKA – Prskalo – Martić (Čanađija, 36), Kulušić, Elez, Zuta – Bradarić. Mišić – Gorgon (Črnic, 65), Andrijašević, Bezjak – Gavranović (Maleš, 90+5)

Fantastična atmosfera na stadionu Poljud dočekala je igrače jedne i druge momčadi, a među 17 tisuća gledatelja najglasniji kao i uvijek bili su pripadnici Armade, njih više od 1500 kojih je većina doputovala u Split Bijelim navijačkim brodom. To im nisu mogli oprostiti pripadnici Torcide koji su ih dočekali velikim transparentom s podsmješljivim tekstom ispisanim ćirilićnim pismom (?!?). No ne bojte se, nije ni Armada ostala dužna – gromoglasno navijanje sadržavalo je povremeno i sasvim jasan odgovor na tu „srdačnu“ dobrodošlicu.

Na terenu, stvari se u prvom poluvremenu nisu odvijale onako kako su pristalice Bijelih – ovoga puta u gostujućoj garnituri majica „bordo“ boje – očekivali, ili se nadali. Nisu Riječani vidljivo odstupali od taktike kojom su osvajali Poljud tijekom nekoliko proteklih sezona – čvrsto u obrani, brza tranzicija u kontranapadu i pokušaj „podvaljivanja“ lopti „s očima“ koje isturenog Gavranovića ili polušpicu Andrijaševića guraju u mrtve šanse. No danas – barem u prvom dijelu – posao gostima bio je znatno otežan iz nekoliko razloga. Prvi je prisilno neigranje (nezamjenjivog) Ristovskog odnosno Vešovića, dvojca koji cijele sezone igra u vrhunskoj formi, a drugi je, i to ne moćemo prešutjeti, bolja igra Hajduka od lošijih izdanja na kakve su nas navikli proteklih godina.

Domaći vrlo oprezni u obrani, s pravovremenim izlascima i hvatanjem riječkih napadača u ofsajd-zamke, i što je još neugodnije po Rijeku – Nižić. Ćosić i ekipa bili su vrlo koncentrirani u obrani a pogotovo na presijecanje onog „zadnjeg pasa“ gostiju – prije svih Bradarića i Mišića – koji su „dubokim“ loptama tražili Gavranovića, Gorgona i Andrijaševića.

Ipak, i u takvoj konstelaciji snaga uz malo sreće ne riječkoj strani rezultat je mogao biti i obrnut. Splićani su gol postigli nakon serije pogrešaka Riječana u borbi za loptu na sredini terena. Iz tog nadmetanja kao pobjednik je izašao (sveprisutni) Barry, a onda preciznom loptom „u vatru“ gurnuo Futacsa koji je sam krenuo prema Prskalu. No lopta mu je malo pobjegla, dovoljno da Prskalo i Martić prvi stignu do nje. Ipak, riječki dvojac se pritom žestoko sudario, a odbijena lopta je došla taman Barryju koji ju je – neometan – samo lagano proslijedio u praznu mrežu.

U sudaru se ozlijedio Martić umjesto kojeg je koju minutu kasnije ušao Čanađija.

Ta odlučujuća lopta mogla je otići na bilo čiju stranu, no otišla je na stranu domaćih. Mora se reći da je Hajduk imao još jednu vlo dobru šansu, Futacs je u 22 minuti pobjegao riječkoj obrani i s nekih 14 metara snažno udario pod prečku, no Prskalo je bio spreman.

No imali su i Riječani itekako dobrih šansi. U 15 minuti brza kontra Rijeke, Gorgon je ubacio, Andrijašević smirio loptu u kaznenom prostoru, ali njegov udarac je blokiran. Samo minutu kasnije branič domaćih loše ispucava, lopta dolazi do Gorgona koji se našao u odličnoj prilici, ali njegov udarac je blokiran. U idućoj akciji Bezjak je pokušao glavom, ali bio je to lagan posao za vratara Hajduka.

U 44 minuti počeli smo slaviti, ali prerano: Čanađija je sjajno prošao i proigrao Gavranovića koji je zatresao mrežu, ali pomoćni sudac već je ranije označio zaleđe. Samo minutu kasnije vješti Andrijašević je po dodavanju Bradarića ušao u kazneni prostor i dobro pucao, ali Stipica je obranio i odbio loptu u korner. Po ubačaju Mišića s kuta, u skoku je najviši bio ponovno Andrijašević no lopta je po njegovu udarcu glavom završila kraj gola.

Rijeka je nakon pet minuta drugoga dijela ponovno stvorila nekoliko sjajnih prilika. U 55 minuti Čanađija je sjajno proigrao Gavranovića koji odlično puca, ali Stipica brani pokušaj napadača Rijeke. Novu (polu)priliku ima i Andrijašević koji uspijeva dosta iskosa s desetak metara pucati prema Stipici, no lopta odlazi u aut.

No tada se utakmica potpuno otvara, po svoj drugi gol kreće i Hajduk! U 63 minuti velika prilika za Hajduk – Futacs je još jednom pobjegao obrani Rijeke, ali Prskalo je sjajno reagirao i ostavio Rijeku u igri.

Rijeka uzvraća minutu kasnije – Gorgon je ostao sam na rubu kaznenog prostora, ali lopta po njegovu udarcu odlazi daleko od gola Hajduka.

I konačno, u 80. minuti trenutak koji smo svi čekali – gol za izjednačenje! Andrijašević je pobjegao obrani Hajduka i došao prvi do jedne lopte gotovo u petercu, no srušen je s leđa a sudac Zebec bez razmišljanja pokazuje na bijelu točku!

Odgovornost preuzima Roman Bezjak i hladnokrvno čeka Slavicu da se baci na travu, a onda loptu šalje u suprotan kut.

Gol vrijedan više od gola i boda, gol vrijedan održavanja tradicije u susretima s Hajdukom i gol vrijedan produženja rekordne nepobjedivosti Riječana u domaćem prvenstvu!

Odmah potom nova šansa za Rijeku, Andrijašević probija desnu stranu i ubacuje prema petercu domaćih, Gavranović se baca i udara glavom loptu a ona ipak odlazi kraj gola. Kakav bi to bio preokret i nokaut u par minuta…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari