SAMIR BARAĆ

Riječka vaterpolska legenda o zlatu Barakuda: ‘Uz dužno poštovanje svima, vaterpolo je naš najuspješniji sport’

Foto: Pixsell

‘Ne umanjujući uspjehe ikog, niti hrvatskih nogometaša, rukometaša, ali po rezultatima, mislim da je vaterpolo ipak najuspješniji hrvatski sport’

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po drugi je put pod vodstvom Ivice Tucka uzela svjetsko zlato, treći put u svojoj povijesti.

Od kad je 2012., nakon Olimpijskih igara u Londonu i zlata, na izborničkoj poziciji zamijenio slavnog Ratka Rudića, Ivica Tucak je kao izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije, našoj naciji donio 9 velikih medalja, od toga dva svjetska zlata i jedno europsko, piše Net.hr.

Nedostaje mu za kompletnu popunu riznice samo olimpijsko zlato, ali za to ima šansu ovog ljeta na OI u Parizu…

17.02.2024., Aspire Dome, Doha, Katar – Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, finale, Hrvatska – Italija. Photo: David Damnjanovic/PIXSELL

Hrvatski vaterpolo ima nevjerojatan kontinuitet uspješnosti, najveći trenutno u našem sportu, ako gledamo osvojene medalje, zlata, srebra, bronce, poluzavršnice… a činjenica je i ta da su vaterpolisti u mjesec dana razmaka uzeli srebro na EP-u i sad zlato na SP-u u Dohi…

Nikad se takvo što nije dogodilo, ali tu anomaliju igranja velikih natjecanja u razmaku od dvadesetak dana u kojoj trpi zdravlje, neuništivi izabranici Ivice Tucka pretvorili su u uspjeh, okrenuli u svoju korist.

Samir Barać, proslavljeni bivši hrvatski vaterpolist, jedan od najvećih, prokomentirao nam je grandiozan uspjeh za hrvatski vaterpolo i sport općenito.

Samir Barać puca izdaleka…

“Puca, da… (smijeh). Ma, nevjerojatno nešto. Srce mi lupa sto na sat. Osjećam se ganuto, ovi dečki su naš ponos, ponos čitave nacije. Osjećam se veličanstveno samo zato što su bili u finalu, a još ovo zlato… nisam svjestan, nismo još svjesni što su dečki ostvarili. Ponosan sam i na njih, a osjećam se veličanstveno i što sam dio te jedne cjelokupne priče, uspješne cjeline, unazad 20 godina. Jako dobar moment za hrvatski vaterpolo, jako dobar trenutak za ove dečke”, kazao nam je Samir Barać i nastavio:

Hrvatski vaterpolist Samir Barac. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Utakmica je bila iznimno fizički teška, jer su Talijani u napadu stalno igrali na rubu kontra faula. Više je bilo čupanja, nego što je bilo plivanja. Naši su dečki izdržali sve. Rulet peteraca se okrenuo na našu stranu. Gledajući cijelo SP, da su Talijani uzeli zlato, bilo bi zasluženo. Međutim, priče ostaju ispričane, onako, na najljepši mogući način vezano za Hrvatsku i vaterpolo. Još jednom smo dokazali da je hrvatski vaterpolo sport koji je u nevjerojatnom nizu, što se tiče kontinuiteta uspjeha, medalja, završnica na velikim natjecanjima”.

Je li vaterpolo najuspješniji hrvatski nacionalni sport?

“Ovako, ja volim svaki sport. Pratim sve hrvatske ekipne selekcije, pratim jako puno sportova. Ponosan sam na svaki uspjeh Vatrenih, hrvatske muške rukometne reprezentacije, teniske reprezentacije, volim jako i košarkaške naše, da sad ne nabrajam… ponosan sam na svaki uspjeh bilo kojeg hrvatskog sportaša u individualnim sportovima.”

Nastavio je u jednom dahu Samir Barać.

“Iskreno sam dirnut prilikom svakog uspjeha našeg bilo kojeg sporta. Međutim, moram priznat da u posljednjih 3-4 godine, ajmo reći 5, gledajući, analizirajući kompletan ekipni hrvatski sport, ne umanjujući uspjehe ikog, niti hrvatskih nogometaša, rukometaša, ali po rezultatima, mislim da je vaterpolo ipak najuspješniji hrvatski sport. Nije trenutak da o tome govorim, ali treba reći kako je. Evo, Ivica Tucak je kao izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije osvojio devetu medalju na velikim natjecanjima. Ovo mu je treće zlato, drugo svjetsko, ima i ono iz Splita… o čemu pričamo?”

Photo: David Damnjanovic/PIXSELL

Neke stvari je Samir Barać htio reći, a to je napravio gospodski, sportski… nikog nije htio podcijeniti kad je ovo govorio, izrekao, nikog ne želi omalovažavati, nikad… Samir diše za sve hrvatske sportske selekcije, veseli se uspjesima, iskreno, svih hrvatskih sportaša…

“Ova vaterpolska reprezentacija hrvatske je jedna nevjerojatna skupina mladića koji sve daju od sebe. S nekima sam imao prlliku igrati, Vrlić, Krapić, Bijač, s njima, ali upoznao sam i neke ostale. Ovaj kolektiv daje sve od sebe i ide do krajnjih granica. Ništa ne može nadoknaditi odricanje, mukotrpno treniranje, trpi i zdravlje pritom, osim prvog mjesta. Čestitam Tucku, igračima, čitavom stožeru i HVS-u. Ponosimo se se sa njima. Čudesno, nevjerojatno, kao san”, završio je Samir Barać za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari