RIJEKA-HAJDUK 0:0 Rijeka većim dijelom utakmice s igračem manje nije mogla do pobjede

Fotografije: Bruno Vignjević

RIJEKA – HAJDUK 0:0 (0:0)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka. Utakmica 6. Kola MaxTV Prve lige.

Sudac: Mario Strahonja. Pomoćni: Ivica Modrić, Dario Vrabec.

Crveni karton. Moises (16), Velasquez (63)

RIJEKA – Vargić, Ristovski, Tomečak, Lešković, Samardžić, Maleš (Radošević, 63), Močinić, Jugović (Tomasov, 43), Moises, Sharbini (Roshi, 89), Balaj

HAJDUK – Kalinić, Milović, Nižić, Juranović, Sušić, Balić, Vlašić, Jefferson, Caktaš, Velazquez, Kiš

Fantastičan ugođaj na Stadionu HNK Rijeka dočekao je igače Rijeke i Hajduka u drugoj službenoj utakmici na Rujevici. Ponovno dokraja ispunjeno gledalište, sva sila novinara, poluoblačno vrijeme pogodnije za igru no što se to činilo samo sat vremena prije utakmice, pjesma – zadovoljni predsjednik Uprave HNK Rijeke Damir Mišković koji je 45 minuta prije početka dočekivao prijatelje i poznanike ispred zapadne tribine stadiona.

IMG_3201

Prije početka, zajednička fotografija igrača Rijeke i Hajduka s oboljelom Riječankom Marinom, za čije je liječenje pokrenuta velika humanitarna akcija „Svi za Marinu“, uz veliki pljesak s tribina i podršku svih na stadionu.

IMG_3204

A u 19 sati, najteži trenutak: minuta šutnje za tragično preminulog Davora Severa, glasnogovornika HNK Rijeke, dragog i nezaboravnog kolegu.

IMG_3212

A na terenu, gosti iz Splita ambiciozniji no ikada, odlučni prekinuti niz trenera Riječana Matjaža Keka koji se ne sjeća poraza od Hajduka, s nikad više internacionalaca u momčadi – Jeffersonom, novopridošlim Milovićem, Argentincem Velazquezom koji se premijerno pojavio u redovima Splićana, već etabliranim „nadama“ Balićem Vlašićem…

U redovima Riječana malo novosti – Tomečak na lijevom boku umjesto otišlog Leovca, Balaj na najisturenijoj poziciji kako bi nadomjestio odsustvo kažnjenog Bezjaka, Mate Maleš kao toliko dugo očekivani „osigurač“ pred obranom Bijelih.

zapadna tribina

I Rijeka je krenua vrlo odlučno – u prvih petnaestak minuta „stiskala“ je prema naprijed uglavnom preko razigravača Sharbinija, uvijek silno inspiriranog kontra Hajduka. Ristovski desno i Tomečak lijevo napadački orijentirani, kao i Jugović koji se uglavnom nije odvajao od desne aut linije.

IMG_3223

No kako to uglavnom u susretima Riječana u posljednje vrijeme biva, prijelomni trenutak utakmice dogodio se na potpuno neočekivani način u 16. minuti, i Rijeka je opet teško oštećena. Uz desnu aut liniju na polovici Hajduka Moises se pokušao zagraditi u duelu s Juranovićem, podigao u duelu lakat u visini vrata suparničkog igrača kako bi se (nepropisno) zagradio, a sudac Strahonja ocijenio je taj potez namjernim udaranjem laktom u lice Juranovića koji se srušio na travu kao gromom pogođen. Moisesu izravni crveni karton, i Rijeka je do kraja utakmice s igračem manje – pune 74 minute!

 

Nisu se Riječani dali pokolebati brojčanim deficitom na terenu – intenzitet napada se očekivano smanjio, Rijeka se povukla u oprezniji gard, no na terenu se zapravo nije previše osjećao brojčani hendikep Riječana. Sharbini je vukao kao malokad u posljednje vrijeme, a nakon jednog njegovog prodora u 22. minuti Caktaš ga je „složio“ na travu za što je nagrađen žutim kartonom, na negodovanje publike koja je tražila strožu kaznu.

IMG_3235

Nakon sjajne koreografije na istočnoj tribini i poruke „Majko Božja hvala ti pravi put pokazala si“, u 31. minuti kratki prekid izazvala je Armada bacivši gomilu papirnih kuglica na teren, nezadovoljna prije svega sudačkom odlukom zbog koje su Riječani gotovo cijelu utakmicu morali igrati s igračem manje.

U 35. minuti žuti karton za Nižića koji radi prekršaj na 22 metra od Kalinićevih vratiju. Zalet uzima Ristovski, ali njegov udarac završava u živom zidu.

U 41. minuti ponekad osporavani Vargić maestralno brani Juranovićev pokušaj sa 16 metara nakon brze kontre Splićana. Borbeni Maleš, očito silno željan igre, požrtvovnim duelima izaziva oduševljenje tribina. U 43. minuti Jugovića mijenja Tomasov. Već minutu kasnije, nakon drugog dodira s loptom, „izbačen“ je dugom loptom ukoso pred Kalinića, no njegov udarac završava daleko od gola.

IMG_3249

U drugom poluvremenu prvo pravo uzbuđenje stiže s istočne tribine. Uz pjesmu „Moja domovina“ Armada podiže transparent s kratkim no znakovitim natpisom „Tomislav Salopek R.I.P“, praćen pjesmom „Zovi, samo zovi…“.

IMG_3252

U 56. nakon kornera Balića poluprilika pred Vargićevim vratima, no Caktašev udarac ide pored gola. U sljedećem napadu Tomasov radi darmar u splitskoj obrani nadirući s desne strane napada prema srcu šesnaesterca, no njegoov udarac završava u bloku, Kalinić izbija loptu. Na drugoj strani Riječani pokušavaju dalekometnim udarcima (Maleš), ali bez dovoljno siline i preciznosti.

Strahonja se i dalje razmahuje kartonima, u 61. žuti za Sharbinija. Kako utakmica odmiče, vidljiv je hendikep Riječana koji igraju s igračem manje – u onim trenucima kada mogu povući napad, uvijek nedostaje igrač za kontru, a i u obrani sve je teže zadržati nalete, uglavnom kontre, igrača Hajduka koji su nasreću nerasploženi za kombinatoriku, da ne kažemo – sebični.

U 64. minuti pljusak kiše, a istovremeno je izjednačeno i brojčano stanje na terenu: isključen je Argentinac Velasquez nakon grubog starta na Sharbiniju na sredini igrališta! Utakmica može „ponovno početi“!

No, umjesto da utakmice dobije na intenzitetu, igra se do kraja pomalo razvodnila – kao da su oba takmaca nakon svih događaja bila nakraju zadovoljna razvojem stvari – bod svakome.

Tako nije mislio Maglica koji se u 83. minuti sjurio prema Vargiću praćen samo Leškovićem, uspio se othrvati i izboriti poziciju za šut, no njegov udarac nasreću je završio pored lijeve Vargićeve vratnice.

Riječani su do samoga kraja nastojali napadati i postići zgoditak, no ovoga puta nije im bilo suđeno – remi koji najviše pogoduje Rijekinim i Hajdukovim takmacima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari