RIJEKA – ZAGREB 4:1 Rijeka se dugo „mučila“, pa zabila tri gola s igračem manje!

RIJEKA – ZAGREB 4:1 (1:0)

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Utakmica 12. kola Max TV Prve lige. Gledatelja 3500.

Sudac: Križarić Igor (Čakovec), pomoćni Križarić Borut i Stolnik Marko.

Strijelci: Moises (3), Roshi (80), Radošević (82), Balaj (85), Boban (88)

RIJEKA – Vargić, Ristovski, Mitrović, Lešković, Zuta, Maleš, Bradarić, Moises (Radošević, 59), Tomasov, Bezjak (Balaj, 74), Jugović (Roshi, 63)

ZAGREB – Livaković, Kovačić, Tešija, Jurij, Gudelj, Bevab, Ljubičić, Šuic, Matić, Šehić, Boban

U 80. minuti riješena je utakmica koja je trebala biti riješena puno ranije – nakon drugog isključujućeg žutog kartona Bradarića u 75. minuti, kada se činilo da će Riječani do kraja utakmice sa zebnjom čuvati vodstvo 1:0 ostvareno već u trećoj minuti, u jednu kontru dva na tri krenuli su bijeli napadači – Tomasov je na svom putu prema šesnaestercu dugo „vagao“ braniča gostiju, prevario ga i predriblao, te došavši do korner linije zavrnuo loptu u sredinu gdje je spreman bio Roshi i lagano ubacio loptu u gotovo nebranjenu mrežu. Nekoliko minuta kasnije gotovo navlas ista akcija, ovoga puta loptu je unutar šesnaesterca kao na pladnju od Tomasova dobio Josip Radošević, i onda smireno, birajući kut u koji će pucati, „probušio“ Livakovića. Zagreb se tada raspao, pa je Balaj u 85. minuti još jednom lagano ponetirao nakon još jedne lijepe akcije domaćih.

Prije početka utakmice – minuta šutnje za jučer preminulog legendarnog riječkog fotografa i fotoreportera Petra Ćuću Grabovca.

MINUTA ŠUTNJE

Unatoč svim upozorenjima trenera Matjaža Keka kako utakmicu protiv „razbuđenog“ fenjeraša Zagreba treba shvatiti ozbiljno, bilo je jasno već na početku večerašnje utakmice da je razlika u kvaliteti između momčadi Rijeke i Zagreba takva da će ova utakmica biti – jednosmjerna ulica. Riječane već dugo nismo vidjeli ovako raspoložene za ono čisto, gotovo zafrkantsko nogometno nadmetanje, pa je nakon uvodnog gola Moisesa – već u trećoj minuti na precizno ubacivanje Jugovića s lijeve strane u peterac gositju – krenulo nadmetanje između domaćih igrača tko će atraktivnijim, razigranijim potezom razveseliti ne tako pune tribine rujevičkog stadiona u južinom natopljenu nedjeljnu večer.

Nizale su se akcije Riječana uglavnom po bokovima – često su u njima sudjelovali razigrani bekovi, posebno Ristovski koji je s nekoliko driblinga izazvao glasno odobravanje gledatelja, a nadahnutu igru iz nekoliko posljednjih utakmica nastavio je i Tomasov; dok je već neko vrijeme iz udarne ekipe odsutni Jugović također htijenjem, trkom i potezima dao naslutitit da bi se u prvoj jedanaestrorici želio zadržati na dulje vrijeme.

Zagrebaši su vrlo rijetko prelatili centar, a i onih nekoliko „sporadičnih“ pokušaja zaustavljala je riječka obrana s ponovno neprelaznim riječkim „osiguračem“ obrane Matom Malešom.

IMG_3906

U 19. minuti žuti karton je nakon nepotrebnog koškanja na sredini terena dobio temperamentni Ristovski. Rijeka je nastavila napadati u valovima, stvoreno je više izglednih šansi za postizanje gola, no do završnice poluvremena mreža gostiju više se nije tresla, što je unatoč svoj nadmoći domaće momčadi po nepisanim nogometnim pravilima ostavljalo onu neugodnu mogućnost u zraku – da neki „zalutali metak“ zagrebaša ne odsjedne slučajno u Vargićevim vratima.

I neželjena situacija umalo se stvorila u 40. minuti – gosti su došli do jednog ubačaja s desne strane, na nekih 7-8 metara od Vargićevog gola usamljen je bio Gabrijel Boban koji udara loptu glavom, no nasreću domaćina ona odlazi pored gola. Kao da to nije bila dovoljna opomena Riječanima, u 44. minuti ponovno Boban dobija jednu dobru loptu po desnoj strani u dubinu, ulazi nečuvan s desna u šesnaesterac i s 13-14 metara tuče oštro po travi u daljnji Vargićev kut, ali vratar domaćih je spreman – isteže se koliko je dug i širok i nogom odbija loptu u polje.

U drugo poluvrijeme ovoga puta „crveni“ zagrebaši kao da su ušli nešto odlučnije, koncentriranije čuvajući loptu u posjedu i vrebajući šansu, što im je gotovo uspjelo u 49. minuti kada su izradili lijepu akciju po lijevoj strani, Ristovski je ispao iz igre, lopta krenula u peterac, Vargić obranio udarac iz blizine, no nasreću svirano je zaleđe.

Igra Riječana u drugom dijelu izgubila je onu silinu iz prvog dijela, a gosti igraju sve bolje. U 62. minuti nova šansa za njih, udarac iz srca kaznenog prostora završava u bliku bijelih, U 62. ulazi Roshi umjesto Jugovića i odmah dolazi u stopostotnu šansu, no golman gostiju uspijeva ukrotiti slab Roshijev udarac s nekih 12 metara iskosa.

U 67. novi krasan Roshijev prodor po desnom krilu, no njegov oštri prizemni ubačaj po travi u peterac hvata vratar gostiju. Roshi je po ulasku postao nerješiva enigma na lijevoj strani obrane gostiju!

U 74. minuti trener Riječana Kek obavlja posljednju izmjenu – ulazi Balaj umjesto Bezjaka, a niti minutu kasnije Riječani ostaju s desetoricoim, nakon što je Bradarić dobio drugi, isključujući žuti karton. Čini se da će domaći do kraja utakmice braniti onih 1:0 iz treće minute?! Nasreću, to se nije dogodilo, Tomasov je ubacio “u treću”, i nahranio svoje napadače loptama “s očima” koje su ovi uredno pospremili u gol.

Rijeka se ovim trobodom vratila u utrku za naslov prvaka!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari