SJAJNA FORA! RUMUNJI DRESOVIMA KLINCE PODUČAVAJU MATEMATIKU: Koji broj nosi Rijekin Matei? 9×2-8!

„Nogomet i matematika itekako idu zajedno!“, moto je pod kojim su se u Rumunjskom nogometnom savezu odlučili za neobičnu liniju novih trening-dresova A-reprezentacije

Dresovi se zbog pravila UEFA-e koriste samo za prijateljske utakmice, pa su tako rumunjski reprezentativci ovoga tjedna upravo u njima vježbali pred večerašnju utakmicu u Cluju sa svjetskim prvacima Španjolskom.

“Nogomet i matematika se ne isključuju međusobno. Na sport i obrazovanje moramo gledati kao na temelje našeg društva. Želimo imati zdravu zajednicu i pametne učenike, nadamo se da će djeca uz nogomet lakše učiti matematiku”, poručio je predsjednik rumunjskog Saveza, Razvan Burleanu predstavljajući nove dresove za ovu utakmicu.

Rumunjski nogometaši na ovim dresovima za trening imaju ispisane jednostavne matematičke operacije umjesto svojih brojeva, a sve u cilju kako bi pomogli djeci da lakše svladaju matematiku.

rumunjski dres2

Dio je to šireg programa „Rumunjski nogometni savez podržava obrazovanje“ u sklopu kojeg je izražen i priručnik koji bi učenicima trebao pomoći u savladavanju matematičkih operacija. Neki od zadataka su i ovi:

„Tijekom utakmica Claudiu Keserü, Razvan Rat i Gabriel Torje pretrčali su 49 kilometara. Torje je pretrčao 9 km više od Raţa i pet više od Keserüa. Koliko je kilometara pretrčao svaki od njih?“

„Rumunjska je dosad u kvalifikacijskoj skupini za SP ostvarila četiri pobjede i dva remija. Ako pobjeda znači 3 boda a remi jedan bod, koliko je do sada Rumunjska osvojila bodova?“.

Nema sumnje da će se mali Rumunji ovime pojačano zainteresirati za matematiku što je i osnovi cilj kampanje s obzirom da upravo rumunjski obrazovni sustav proizvodi ponajviše učenika-ponavljača u EU.

Ukoliko na jednu od sljedećih reprezentativnih akcija rumunjske A-reprezenatcije bude pozvan i Rijekin Florentin Matei – a ako nastavi ovako igrati to će se sigurno dogoditi – njegov broj na dresu (ako zadrži onaj iz HNK Rijeke) mogao bi se naprimjer napisati i formulom – 9×2-8!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari