SUTRA PRVA UTAKMICA

SP: Modrić i Dalić najavili utakmicu s Marokom: ‘Odabrali smo sastav’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska svoju prvu utakmicu igra sutra od 11 sati, a protivnik je Maroko.

Hrvatska reprezentacija u srijedu od 11 sati protiv Maroka igra susret 1. kola skupine F Svjetskog prvenstva. Momčad Zlatka Dalića je prema kladionicama blagi favorit u tom susretu, a utakmicu na HNS-ovoj konferenciji za medije najavili su Zlatko Dalić i Luka Modrić.

Što mora Dalić napraviti da se ponovi Rusija?

Modrić: Mora ponoviti sve kao u Rusiji, ha, ha. Mogli bismo o tome puno pričati. Od kad je Dalić s nama, doveo nas je na visoke razine. Ostvario je sve rezultate koji su se očekivali, a i puno više. On je i dalje isti, radi stvari koje je radio i prije, a mi smo s njim jako zadovoljni. Lider je, ima znanje i mora samo ostati ovakav kakav je.

Je li fer reći da je ovo reprezentacija Hrvatske koja dolazi s najboljim gardom do sad?

Dalić: Sigurno da dolazimo nakon dobrih rezultata, osobito u Ligi nacija u kojoj smo dobili velike protivnike. Drukčije nas se gleda nego u Rusiji 2018. godine. No, mi znamo naš put, ne želimo biti goropadni nego ići korak po korak. Svjesni smo naše vrijednosti, ali moramo biti realni i objektivni i spremiti se za svakog protivnika. Znam da su očekivanja velika, ali mi nećemo upasti u takvu zamku. Nema ni tragedije ni euforije. Vjerujem u nas, imamo dobar gard i dobro igramo.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Modrić: Hrvatska je po meni uvijek bila respektirana u svijetu u nogometa. Ovi zadnji rezultati, od Rusije naovamo, su taj respekt još povećali. Kao što je izbornik rekao, moramo ostati skromni i ponizni i ne zanositi se s velikim izjavama. Samo rad i maksimum na terenu pa ćemo vidjeti za što će nam to biti dovoljno. To je jedino što možemo garantirati.

Ovo je vaš četvrti SP. Kad je mali Luka počeo sanjati o Svjetskim prvenstvima?

Modrić: Sanjao sam da ću ja igrati 1998. godine kad je Hrvatska osvojila treće mjesto u Francuskoj. Gledao sam ih kao navijač i zamišljao sam sebe u toj situaciji u dresu svoje zemlje. Nema veće časti od toga. Hvala bogu, sve mi se ostvarilo. Moj put nije bio lagan, ali najbolje stvari nikad ne dolaze lako i zato sam na njih još više ponosan.

Pogledajte video prilog RTL-a:

Koliko će na vas utjecati činjenica da su već dvije arapske reprezentacije danas napravile senzacije?

Dalić: Oprezni smo pred sutrašnju utakmicu. Mi smo igrali protiv Saudijske Arabije prije par dana i ja sam rekao da su oni odlična momčad. Igre Saudijske Arabije i Tunisa pokazale su nam da moramo biti na maksimumu ako želimo nešto protiv Maroka napraviti.

Koliko činjenica da ste igrali finale SP-a utječe na vas na ovom prvenstvu? Pričate li o tome?

Modrić: Sve to što smo prošli u Rusiji nešto je posebno što nikad nećemo zaboraviti i uvijek ćemo o tome pričati. No, to sad moramo malo zaboraviti i fokusirati se na ovaj turnir. Dosta igrača iz Rusije više nije tu, a došli su novi koji su pokazali veliku kvalitetu i unijeli novu energiju.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Još je tu dio stare garde iz Rusije koja je pomogla mladima da se bolje prilagode i da im olakšamo sve u reprezentaciji. Ovo je za nas novi turnir i tako mu moramo pristupiti. Od nas se jedino očekuje, kao i tad, da damo maksimum. Pa što bude. Najvažnije je da možemo izaći s terena uzdignute glave.

Prvenstvo je usred sezone. Nekima se to sviđa, a vama?

Modrić: Teško je reći je li ovaj termin bolji ili lošiji. Možda je plus da smo svi u punoj snazi u sredini sezone, a ne na kraju kad dosta igrača može biti umorno što nekima bude i alibi. Vidjet ću sutra kad krene je li bolje ili ne.

Ronaldo je rekao da ako osvoji SP da će završiti karijeru. Vrijedi li to i za vas i što poručujete navijačima?

Modrić: Daj bože da se to desi. Ako se ja moram umiroviti da budemo prvaci, odmah ću to potpisati. Navijačima poručujem da ćemo dati maksimum i da ćemo napraviti sve da budu ponosni našim igrama. Predstavit ćemo Hrvatsku na najbolji način, a oni će nam biti podrška.

Koliko znate u Maroku?

Dalić: Napravili smo analizu i jako dobro ih poznajemo. To je sjajna reprezentacija s izvrsnim pojedincima na svim pozicijama. Ziyech, Mazraoui, Hakimi… Ne bih komentirao odlazak Vahida Halilhodžića koji je napravio sjajnu reprezentaciju. Oni će biti jako motivirani i mi očekujemo velikog i teškog protivnika.

Modrić: Jako dobra momčad s puno fenomenalnih igrača u velikim klubovima. Očekuje nas teška utakmica protiv ekipe prema kojoj imamo jako veliki respekt. Morat ćemo biti na najboljem mogućem nivou da izvučemo dobar rezultat.

Kad biste usporedili 2018. i 2022. u kakvom ste fizičkom stanju?

Modrić: Ne volim uspoređivati te godine. Ja sam u jako dobrom fizičkom stanju što sam pokazao i u klubu i u reprezentaciji. Osjećam se dobro, spreman sam i zdrav, što je najvažnije. Nema smisla uspoređivati ovo danas i ono što je bilo.

Kako se osjećate?

Modrić: Osjećam se jako dobro. Naravno da postoji ta pozitivna trema, ali sretan sam što sam četvrti put na Svjetskom prvenstvu i što ću predvoditi Hrvatsku. Jako dobro smo radili ovih pet dana od kad smo tu. Trenirali smo ujutro da se priviknemo na vrijeme u kojemu ćemo igrati, a ekipa diše super.

Jeste li zadovoljni radom momčadi i možete li nam otkriti tko će igrati protiv Maroka u napadu, desnom krilu i na stoperskim pozicijama?

Dalić: Iskoristili smo ovo vrijeme da se adaptiramo na uvjete koji nas čekaju. Potpuno sam zadovoljan onime što smo odradili, dečki su maksimalno radili. To je najvažnije. Govorili smo da imamo nekih dilema, odabrali smo najkvalitetnije što imamo u smislu energije, agilnosti i brzine tako da će momčad sigurno biti na nivou. Livaja se oporavio, nemamo nikakvih problema.

Imamo puno iskustva u ekipi, puno mladosti i taj miks je dobar. Utakmica je jako izazovna i trebat će nam pameti, iskustva i energije. Neću kvariti običaj pa neću govoriti o sastavu. Vjerujem da smo dobro izabrali.

Uvodna riječ

Modrić: Nisam donio nikakvu odluku o ostanku u Real Madridu. Na umu mi je samo Svjetsko prvenstvo i reprezentacija, a do kud ćemo stići ćemo vidjeti. Vjerujemo u naše mogućnosti, moramo biti skupa kao u zadnjim utakmicama i ako ćemo tako igrati možemo očekivati puno pozitivnih stvari. Čeka nas teška utakmica.

Dalić: Danas smo vidjeli da je Saudijska Arabija pobijedila Argentinu, Tunis odigrao neodlučeno s Danskom i nema lakih utakmica. Očekujemo tešku utakmicu, cijenimo ih i respektiramo. Svi dobro igraju, svi su se dobro pripremili i iznenađenja su moguća. Mi ćemo ući maksimalno motivirani, uz veliki respekt prema protivniku, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari