NOĆ ZA ZABORAV

TEŠKA NOĆ U ALKMAARU: Bijeli (pre)lako “pali” u Nizozemskoj, nedostajalo brzine i ideje

Igrači AZ Alkmaara su – prije svega – nadtrčali nogometaše Rijeke, a u napadu su brzim izmjenama lopte i jednostavnim rješenjima lako dolazili u situacije za postizanje pogodaka

AZ ALKMAAR – RIJEKA 4:1 (2:0)

ALKMAAR – Utakmica 2. kola Skupine F Eurospke lige. Sudac: Sergei Ivanov. Bez gledatelja.

Strijelci: 1:0 Koopmeiners (6), 2:0 Gudmundsson (20), 3:0 Karlsson (51), 4:0 Gudmundsson (60), 4:1 Kulenović (72)

AZ ALKMAAR: Bizot, Svensson, Hatzidiakos (od 61′ Leeuwin), Wijndal, Midtsjø, Stengs (od 66′ Aboukhlal), Koopmeiners, Wit, Karlsson (od 66′ Evjen), Indi (od 89′ Gullit), Gudmundsson (od 89′ Barasi)
RIJEKA: Nevistić, Tomečak (od 80′ Raspopović), Escoval, Velkovski (od 64′ Lepinjica), Smolčić, Štefulj (od 80′ Anastasio), Pavičić, Andrijašević (od 64′ Halilović), Lončar, Menalo (od 64′ Yatéké), Kulenović

Istina je, Rožmanovu momčad prilično je pokolebao katastrofalan sudački kriterij u prvom poluvremenu, odnosno dosuđeni jedanaesterac kojega u uličnom nogometu ne bi sudio “ni brat bratu”. Velkovski je zakasnio u 5. minuti na jednu dugu loptu, gotovo “svijeću” upućenu prema kaznenom prostoru Rijeke, potom je došlo do laganog “remplanja”, ali nije bilo ni govora o prekršaju Velkovskog nad domaćim napadačem de Witom.

No ruski sudac Ivanov bio je kao opčinjen “gradom sira” i mladošću u domaćoj momčadi pa je tada, ali i od tada do kraja poluvremena, gotovo svaki jači duel iritantno presuđivao u korist domaćina, što je igrače Rijeke ali i trenera Simona Rožmana uz aut-liniju dovodilo do ludila. U 6. minuti s bijele točke pogodio je Koopmeiners, i tu je počeo pad Rijeke u Alakmaroovu “zamku”.

Imao je Andrijašević krasnu priliku za izjednačenje u 12. minuti – jednu lijepu akciju Rijeke Štefulj je okončao ubačajem, Andrijašević je odlično pucao, ali vratar AZ-a Bizot sjajnom, refleksnom reakcijom sačuvao je mrežu. Bio je to “zadnji ozbiljni trzaj” Rožmanove momčadi u prvom poluvremenu, otada je sve išlo na Alkmaarov mlin…

Jednostavno, nije to bila večer Rijeke. Igrača u crvenom kao da je bilo više na terenu, i na trenutke se činilo kao da “lete” po travnjaku, posebno u opasnim, okomitim i jednostavnim – ali ubojitim – kontranapadima.

Posebno je ilustrativan njihov četvrti pogodak iz 60. minute kada je Koopmeiners dobio jednu dugu okomitu i preciznu loptu gotovo na lijevo krilo, potom je ubacio s lijeve strane a Gudmundsson je pored zakašnjelog Smolčića dočekao loptu i lijepo poentirao. Još je jednostavniji bio gol domaćih za 2:0 iz 20. minute kojeg je zabio također mladi Islanđanin Albert Gudmundsson, većim dijelom utakmice neuhvatljiv za Velkovskog i Escovala. Jedna duga lopta iz zadnje linije AZ-a prošla je pored obrane Rijeke, Escoval i Velkovski nisu dobro reagirali a Gudmundsson je izbio sam pred Nevistića i lako poentirao.

Bijeli nisu mogli probiti dvostruki, čvrsti blok domaćih pred njihovim šesnaestercem, a kada bi se napadi Rijeke razbili o obrambene hridi domaćih, crveni su kretali u opasne kontre koje su gotovo sve mirisale na gol u mreži koju je čuvao nesretni Nevistić.

Rijeka je drugi dio otvorila dobrom akcijom, ali Lončar i Menalo se nisu dobro razumjeli u završnici.

AZ nije imao razumijevanja i treći gol je stigao u 51. minuti. Karlsson je primio loptu na lijevoj strani kazenog prostora, oslobodio se pratnje Escovala i pogodio suprotan kut – 3:0.

U 57. minuti Lončar je odigrao odličnu dugu loptu u prostor, ali Bizot je istrčao s gola i izbio loptu ispred Menala.

Rijeka je ipak u 72. minuti zabila počasni pogodak koji je tek mala utjeha u večeri koju će svi Riječani željeti što prije zaboraviti. Lončar je poludesno, s 40-tak metara odlično proigrao Kulenovića na ivici šesnaesterca koji je lijepo smirio loptu, dao si lagani “for” i spretno zabio pored nemoćnog vrtatara Bizota.

U 89. minuti Klenović je mogao zabiti svoj i Rijekim drugi pogodak: Pavičić je gurnuo loptu za Kulenovića koji je izbjegao zaleđe, lijepo ušao u šesnaesterac, ali je lopta po njegovu udarcu “prozujala” pored vratnice….

Rijeka je tako svoju 50. utakmicu u europskim natjecanjima u posljednjih osam godina okončala uvjerljivim porazom protiv nizozemske momčadi koja nije praštala niti jednu pogrešku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari