SPLIT- RIJEKA 0:2 Tomasov donio pobjedu u najzrelijoj prezentaciji Riječana s početka sezone!

SPLIT – RIJEKA 0:2 (0:1)

SPLIT – Utakmica 7. Kola MaxTV Prve lige.

Strijelci: Tomasov (7, 84)

SPLIT : Zagorac, Majstorović, Mršić, Bagarić, Woon, Rrahmani, Pešić, Vidović, Franjić, Obšivač, Bilbija.
Klupa: Duka, Vrgoč, Simanovski, Grubišić, Pervan, Rugašević, Galović.

RIJEKA: Vargić, Ristovski, Lešković, Samardžić, Tomečak, Močinić, Bradarić, Maleš, Roshi, Tomasov, Balaj.
Klupa: Prskalo, Ikić, Mitrović, Vizinger, Bertoša, Vešović, Radošević.

U derbiju 7. Kola MaxTV Prve lige i vjerojatno prijelomnoj utakmici Riječana koje će ishod dobrim dijelom odrediti ambicije momčadi s Rujevice u daljnjem tijeku natjecanja, „Bijele“ je s centra kao kapetan poveo Ivan Močinić.

Izostanak kažnjenih odnosno kartoniranih Sharbinija, Moisesa i Bezjaka krenuli su nadomjestiti Roshi (desno), Bradarić (u paru s Močinićem kao radilica sredine terana) i Balaj (u samom vršku napada). Već standardno, svestrani Ivan Tomečak zaograo je na lijevom boku umjesto već (ne)prežaljenog Leovca.

I za Rijeku je gostovanje u splitskom zaleđu krenulo da nije moglo bolje: već u sedmoj minuti Tomasov je primio jednu poprečno mu dodanu loptu na tridesetak metara od vrata Splita, okrenuo se licem prema golu, napravio korak-dva naprijed, i gotovo „iz koljena“ snažno odapeo poluvisoku „bombu“ koja se spustila točno na desnu stativu Zagorčevih vratiju, odakle se poput teledirigiranog projektila zabila u mrežu. Sjajan pogodak, i snažan vjetar u leđa ambicioznim Riječanima koji su od početka utakmice bili svjesni da im samo novi trobod„spašava“ dojam o startu sezone i popravlja neveliki bodovni saldo.

Split je za razliku od Rijeke u ovu sezonu krenuo furiozno, no Rijeka se odmah predstavila kao ambiciozan suparnik koji točno zna što želi, i što je još važnije – zna kako do cilja u ovoj utakmici doći.

Visoko postavljena Kekova momčad nije dobrim dijelom prvog poluvremena dala domaćinima da se razmašu i uspostave ritam igre kakav njima odgovara. Splićani su pokušavali uglavnom visokim loptama u riječkih 16 metara, no nasreću sve su lopte završavale u rukama Vargića koji ovoga puta nije griješio u tim situacijama.

U 20. minuti nova kontra Riječana tri na tri rezultirala je snažnim udarcem raspoloženog Tomasova iskosa s desetak metara u splitski obrambeni blok, a završila Malešovim solidnim dalekometnim pokušajem – no Zagorac je prekvalitetan vratar da bi ga se dvaput u kratkom razdoblju nadmudrilo na isti način.

U 23. minuti Bradarić je slobodan udarac s izglednih 20 metara malo lijevo „zapucao“ u splitski živi zid – šteta, Riječani (pre)malo zabijaju iz „slobodnjaka“.

U 27. minuti Roshi je odlično prodro po desnoj strani, i blizu gol-aut linije zavrnuo na drugu stranu šesnaesterca gdje je Bradarić, naišavši u punom trku, s nekih 12-13 metara iskosa odapeo iz voleja – nažalost tik uz desnu vratnicu. Rijeka je čvrsta, opasnija, konkretnija – sve miriše na jako dobar krajnji rezultat!

Riječani nastavljaju dominirati i početkom drugog poluvremena: u 51. prijeti Tomasov, odmah minutu kasnije i Lešković, njegovu bombu iz blizine ispod grede „vadi“ vratar Zagorac.

Tomasov nekoliko minuta kasnije ponovno u polukontri, tuče prizemno , no Zagorac brani. Split je gotovo u „mišjoj rupi“, a Tomasov igra na način da se navijači pitaju zašto ga Kek nije „forsirao“ i ranije s većom minutažom.

I kada se činio da Riječani imaju sve pod kontrolom u svojim rukama, „žuta minuta“ Marka Leškovića – crveni kartom Leškoviću zbog rušenja Bagarića koji je prijetio sam izaći pred Vargića. Rijeku ove sezone prati prokletstvo isključujućih kartona! Još pola sata s igračem manje, mogu li Riječani izdržati?

U 75. minuti unatoč igraču manje nova prilika za Riječane – Tomasov je povukao polukontru, ubacio za Ristovskog, no ovaj je neprecizan.

U 84. minuti igrač utakmice Marin Tomasov rješava susret! Močinić je oduzeo jednu loptu na sredini terena, dao Tomasovu u for a ovaj u igri jedan na jedan uspijeva uputiti udarac – Zagorac tek dodiruje loptu koja se zakoprcala u mreži – druga prvenstvena pobjeda Rijeke je na dlanu!

Da su ovako zrelo i požrtvovno odigrali u nekoliko utakmica s početka sezone (i da je bilo malo sreće!) Riječani bi možda bili i na samom vrhu HNL-a. No i ovo je vrlo dobar korak naprijed koji obećava neizvjesnu sezonu u domaćem prvenstvenom natjecanju.

Više o HNK Rijeka pročitajte OVDJE

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari