KIPTE OD BIJESA - DOSLOVNO

U navijačkom selu u Kataru: ‘Platio sam 3500 eura, a strpali su nas u plastične šatore, voda je smeđa i ekstremno je vruće’

SCREENSHOT/BBC

Od nesnosnih vrućina do prljave vode u sanitarnom čvoru, navijači koji su izdvojili pozamašan novac za smještaj u Kataru odlaze kući

Nogometni navijači koji su došli u Katar na Svjetsko prvenstvo ostali su bijesni nakon što su potrošili stotine eura za svako noćenje, samo kako bi bili smješteni u šatore napravljene od “debele plastike” zbog kojih je boravak unutra “nepodnošljiv”.

Nepodnošljivi uvjeti

Nesta McGregor s BBC Sporta prikazao je navijačko selo sjeverno od katarske prijestolnice Dohe, gdje je podignuto 1800 šatora za smještaj navijača tijekom turnira. Nekoliko navijača koji su razgovarali s McGregorom rekli su da su bili iznimno razočarani smještajem, opisujući šatore kao “ekstremno vruće”, a vodu za tuširanje kao prljavu i “smeđu”. Jedan muškarac, iz Francuske, bio je toliko bijesan stanjem u smještaju da je odlučio otići nakon samo nekoliko dana u kampu iako je platio više od 3500 eura za boravak.

McGregor je rekao: “Više od milijun ljudi dolazi u Katar na Svjetsko prvenstvo. Ovo navijačko selo sjeverno od Dohe ugostit će neke od njih. Ima 1800 šatora, noćenje košta 200 eura, tek je otvoreno i navijači su počeli pristizati.”

Pedro i Fatima, iz Meksika, rekli su McGregoru da su, iako su prvotno mislili da je neka vrsta kampa “stvarno zabavna ideja”, bili izrazito razočarani po dolasku. Pedro je rekao: “Kad smo vidjeli slike ovoga na internetu, činilo se kao jako zabavna ideja. Činilo se stvarno cool, kao festival. Ali kada smo stigli ovdje, naši dojmovi nisu bili baš svi pozitivni.

‘U tuševima je smeđa voda’

“Šatori su napravljeni od stvarno debele plastike, što očito zbog toplog vremena koje trenutno imamo, čini izuzetno vrućim.”, ističu. Fatima je boravak u šatoru opisala kao “nepodnošljiv”, dodajući da je voda u tuševima bila “smeđa”.

Rekla je da je prala zube bocom za vodu jer je bila “čišća” od onoga što su nudili objekti u Dohi. Drugi obožavatelj, Emile iz Francuske, rekao je da vrijeme provedeno u šatoru nije bilo “dobro iskustvo”, rekavši gospodinu McGregoru da će otići unatoč tome što je potrošio više od 3500 eura na smještaj. Rekao je: “Za moju rezervaciju piše da je to hotel, a ne selo. Meni je jako, jako skupo, a ovdje nije dobro”.

Navijači koji se bore sa smještajem također će se morati pridržavati “kodeksa ponašanja na stadionu” koji je pripremila FIFA tijekom utakmica kako bi poštivali katarski islamski zakon.

Rigorozne zabrane za navijače

Nogometni navijači ne smiju biti “vidljivo pod utjecajem alkohola” ili bez majica na stadionima Svjetskog prvenstva u Kataru, prema organizatorima.

FIFA-in savjet sadrži odjeljak koji vlasnike ulaznica vodi kroz popis stvari koje ne smiju činiti osim ako ih “izričito ne ovlaste organizatori događaja, gdje je to prikladno”.

Oni uključuju: “Uklanjanje dijelova odjeće ili na neki drugi način razodijevanje (uključujući i bez majice) ili otkrivanje intimnih dijelova tijela. Da ne bi bilo zabune, tetovaže na tijelu i boje za tijelo ne predstavljaju odjeću.”, navode neke od zabrana. Dodaje se i drugo veliko kršenje “ Biti pod vidnim utjecajem alkohola, narkotika ili bilo koje opojne tvari.”

Uputa zaključuje: „Ovi popisi obveznih i zabranjenih radnji nisu konačni. Organizatori događaja zadržavaju pravo konačne odluke o tome je li bilo kakvo ponašanje unutar stadiona zabranjeno, i to se mora poštovati.”

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva savjetuje posjetiteljima Katara da se “čedno oblače” u javnosti i upozorava da je pijenje alkohola ili alkoholiziranost u javnosti prekršaj, uz zatvorsku kaznu do šest mjeseci ili novčanu kaznu.

Uz zabrinutost oko praktičnosti turnira, problemi oko iskorištavanja radnika migranata i lošeg postupanja prema LGBTQ+ zajednici i dalje su obilježili prvenstvo, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari