U Rijeci danas počinje Svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo

Rijeka je 2016. godine bila domaćin Europskih sveučilišnih igara (foto: Tin Palčevski)

Od 30. srpnja do 5. kolovoza u Centru Zamet održat će se FISU Svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo na kojem sudjeluje 345 sportaša iz 13 država

Ovo veliko natjecanje organizira Riječki športski sveučilišni savez u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom, Sveučilištem u Rijeci, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim akademskim sportskim savezom, Središnjim državnim uredom za šport te Hrvatskim rukometnim savezom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je samo dvije godine nakon je Rijeka uspješno ugostila Europske sveučilišne igre, naš grad domaćin još jednog velikog sveučilišnog sportskog događaja.

„Veseli me što će studenti iz cijeloga svijeta, u ovo ljetno vrijeme imati priliku Rijeku doživjeti ne samo kao sportski i sveučilišni grad, već će moći upoznati riječke znamenitosti, uživati na riječkim plažama i zabaviti se u riječkom noćnom životu,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, podsjetivši kako u Rijeci u sklopu najvećeg europskog studentskog arhitektonskog skupa trenutno boravi i 600-tinjak mladih.

Goran Petrc, Snježana Prijić Samaržija, Vojko Obersnel i Ivana Aničić (Foto: Grad Rijeka)

Pročelnik Ureda Županije Goran Petrc istaknuo je kako je Primorsko-goranska županija od početka podupire organizaciju ovog velikog natjecanja. Zaželjevši uspjeh natjecateljima, pozvao je sve građane da s tribina Centra Zamet bodre mlade rukometaše.

Zahvalivši se Riječkom športskom sveučilišnom savezu na profesionalizmu, ali prije svega entuzijazmu u organizaciji natjecanja koje je u Rijeku dovelo toliki broj studenata, rektorica Sveučilišta, Snježana Prijić Samaržija izrazila je nadu kako će neki od tih mladih ljudi prepoznati Rijeku i kao buduće mjesto svog studiranja.

Kako je kazala operativna direktorica natjecanja „FISU WUC HANDBALL 2018“ Ivana Aničić, ukupno 345 sportaša iz 13 svjetskih država te s tri kontinenta, okupljenih u 19 timova, odigrat će 54 susreta. Hrvatska je zastupljena u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Hrvatska muška sveučilišna rukometna reprezentacija tako će do rezultata pokušati doći u skupini „A“, u kojoj nas čekaju Portugal, Litva, Egipat i Češka, dok će djevojke, također u skupini „A“, za protivnice imati Češku, Brazil i Japan. Uz navedene ekipe, na prvenstvu još sudjeluju Koreja, Rumunjska, Taipei, Poljska, Španjolska i Urugvaj.

Smještaj i prehrana za natjecatelje organizirani su na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, osmišljen je i bogat društveni i zabavni program, a sportaši će za treninge koristiti Dvoranu mladosti te Sportsko-rekreacijski centar „3. maj“.

Uspješnoj provedbi ovog zahtjevnog događaja, doprinijet će i 80 volontera, pretežito mladih Riječana, koji su, kao i 2016. godine za vrijeme Europskih sveučilišnih igara, nesebično odvojili vrijeme te odlučili pomoći organizaciji.

Inače, svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvo, najstarije je od prvenstava koje svake dvije godine širom svijeta organizira Svjetska federacija sveučilišnog sporta (FISU). Njegovo prvo izdanje održano je 1963. godine pa je ovogodišnje prvenstvo u Rijeci, 24. po redu, a po broju sudionika spada u veće ovakve događaje.

Ulaz na sve utakmice – prema rasporedu koji je zajedno s ostalim informacijama dostupan na mrežnim stranicama Svjetskog sveučilišnog rukometnog prvenstva – za sve je gledatelje besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari