ODLAZAK LEGENDE

Umro Mirko Novosel, najuspješniji hrvatski košarkaški trener i član Kuće slavnih

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

U 86. godini života umro je Mirko Novosel, legendarni hrvatski košarkaški igrač i trener, član košarkaške Kuće slavnih

Poznati hrvatski košarkaški trener i dužnosnik Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Novosel je bio vrhunski košarkaš i trener, a obilježio je hrvatsku košarku kao tvorac momčadi Cibonine koja je dominirala u 80-im godinama prošlog stoljeća. Bio je član košarkaške Kuće slavnih.

Rođen je 30. lipnja 1938. u Zagrebu i nakon 15 godina dugačke igračke karijere u Lokomotivi (koja je kasnije postala Cibona), odlučio je postati trener.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

S Novoselom je Cibona postala jedan od najboljih europskih klubova. Prvo prvenstvo Jugoslavije s “Vukovima” je osvojio 1981. godine nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića te s njim stigao do tri naslova prvaka i sedam Kupova. Nakon toga je u klub doveo i najvećeg hrvatskog košarkaša ikada, velikog Dražena Petrovića, te s njim odveo Cibonu do titule europskih prvaka.

Novosel će zauvijek biti upamćen kao najuspješniji hrvatski trener. On je 1993. godine s reprezentacijom osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, no prije toga se pobrinuo da najjača hrvatska momčadi svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama 1992., gdje su se hrabro suprotstavili Dream Teamu i osvojili srebrnu medalju.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tijekom karijere zabilježio je velike uspjehe s Jugoslavijom. Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. osvojio je srebrnu medalju, a četiri godine kasnije u Moskvi postao olimpijski pobjednik. U Los Angelesu 1984. osvojio je broncu. Njegova suradnja s Jugoslavijom donijela je i četiri medalje na svjetskim prvenstvima – srebro 1974., zlato 1978. te dvije bronce 1982. i 1986.

Ovi vrhunski rezultati nisu prošli nezapaženo, što mu je 2007. godine omogućilo ulazak u Kuću slavnih u američkom Springfieldu. Uz to, FIBA ga je 2010. godine uvrstila u svoju Kuću slavnih.

Imenovan je počasnim predjednikom Cibone, uz koju je ostao do kraja, i svojim savjetima pomagao Upravi kluba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari