PRETKVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2025.

Galerija | Hrvatski košarkaši u Opatiji sredili nedorasle Irce u samo 10 minuta

Hrvatska košarkaška reprezentacija rutinski je odradila prvi od dva opatijska susreta pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. Pred solidno ispunjenim tribinama dvorane Marino Cvetković riješila je goste iz Irske u samo 10 minuta upisavši na kraju uvjerljivu pobjedu od 89:49.

Time su hrvatski košarkaši napravili ono što se od njih tražilo, a Josip Sesar dobio je sjajnu priliku da rasporedi minutažu svojoih izabranika koje već za četiri dana, u subotu 22. srpnja, u istom terminu čeka dvoboj protiv Luksemburga.

U prvu utakmicu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. hrvatska je reprezentacija krenula petorkom u kojoj su bili Filipović, Gnjidić, Badžim, Prkačin i Branković. Ta je postava vrlo nervozno otvorila dvoboj i na prvi ubačaj iz igre čekali smo dvije i pol minute kada je Prkačin ubacio tricu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Srećom, gosti iz Irske su napadački bili još gore raspoloženi, tek jedan ubačaj iz igre u prvih šest minuta susreta. Kod Hrvatske su u tim trenucima napadački igrala samo dvojica igrača – Roko Prkačin je ubacio 8 koševa, a Danko Branković pet poena, ali i to je bilo dovoljno za visoko vodstvo domaćina 13:3.

Kada se krajem prve četvrtine još priključio i Roko Badžim sa šest uzastopnih poena Hrvatska je brzo odjurila na dvoznamenkastu prednost (19:3). Do kraja tog razdoblja utakmice Sesarovi izabranici su povećali razliku na gotovo + 20 (24:5) i utakmica je praktički već bila riješena nakon 10 minuta.

U 13. minuti su braća Drežnjak, prvo Mateo, a onda Dario, ubacili tricu i prvi put Hrvatskoj donijeli +30 (36:5), pa je nakon toga jedino pitanje bilo hoće li hrvatski košarkaši zadržati visoki stupanj koncentracije i preciznosti do kraja dvoboja.

Roko Prkacin i Kresimir Ljubicic Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Statističi podaci na poluvremenu pokazali su da je Hrvatska trice gađali visokih 67% (10/15), a šut za dva poena je bio 50% (8/16), pa nije ni čudo da je rezultat bio 56:17 u koristi hrvatrske reprezentacije.

U ponešto ‘revijalnom’ tonu se nastavilo u trećoj četvrtini, s tom razlikom što su i Irci nešto pogodili u napadu. U trećoj četvrti su zabili poena kao u prve dvije zajedno, dok je Hrvatsku malo stao šut, pa je rezultat na ulazu u posljednju dionicu utakmice bio 70:33.

U toj zadnjoj četvrtini, koju je za Hrvatsku odradila danas druga petorka, razlika se uglavnom kretala na granici od +40 sve do konačnih 89:49.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najbolji strijelac kod hrvatske reprezentacije bio je Roko Badžim s 18 koševa i pet skokova, Toni Perković je dodao 17 uz 100% šut za tricu (5/5), dok je Roko Prkačin za samo 16 minuta igre ubacio 14 poena, te skupio 7 skokova i tri asistencije. Kod Irske je jedini dvoznamekasti bio Neal Quinn s 12 koševa.

Autor: Mario Kojundžić
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari