USUSRET EP-u U RUKOMETU: Među „nekim novim klincima“ i Riječanin Stevanović i Matuljac Kozina!

Hrvatska rukometna reprezentacija odrađuje posljednji tjedan pripremnog perioda pred odlazak u Poljsku, zemlju domaćina Europskog prvenstva u rukometu

Izabranike Željka Babića u Katowicama, gradu na jugu Poljske očekuje dosta teška i zahtjevna skupina te utakmice protiv Bjelorusije, Norveške i Islanda, upravo tim redom.

Natjecanje najboljih momčadi starog kontinenta ujedno slovi kao najjače natjecanje u rukometnome svijetu. Svaka čast svjetskim smotrama i uvijek cijenjenim Olimpijskim igrama, ali prava „krema“ rukometa ipak dolazi iz Europe. Već samim pogledom na skupine EP-a te momčadi koje ih sačinjavaju stvara se dojam o izni,noj jačini Prvenstva: ne samo da nema ekipe koja je autsajder, već se teško može razlučiti koja reprezentacija će koju nadjačati!

Kraj jedne nevjerojatne generacije

Navikli smo na zagrijavanju različitih prvenstava u rukometu gledati „iživljavanja“ velikih, tradicionalnih sila protiv rukometnih „liliputanaca“, ali na Europskom prvenstvu to neće biti slučaj.

Naglasili su to svi izbornici na svojim posljednjim novinarskim konferencijama uoči natjecanja, pa tako i Željko Babić koji je itekako svjestan snage prije svega Islanda i Norveške ali onda i neugodne Bjelorusije.

rukom2

Iako će mnogi reći da je Hrvatska rukometna velesila, barem ako se gledaju rezultati u posljednjem desetljeću, ipak je trenutna realnost nešto drugačija. Izostavljanjem s popisa posljednjeg „Mohikanca“ iz Portugala i olimpijske Atene, Igora Vorija, završena je priča o jednoj nevjerojatnoj generaciji koja je desetak godina žarila i palila svjetskim rukometnim terenima. Slava im i naklon do poda, koja ulica ili trg u glavnome gradu, fotografija ili bista u muzejima, ali život i sport idu dalje, a vrijeme prolazi.

Neki novi klinci

Novi šef stručnog stožera Željko Babić je na posljednje „glancanje“ u Ivanić-grad poveo 20 igrača.

Ukoliko krenemo od pozicije vratara, tu nema nikakvih pretjeranih promjena u odnosu na posljednje reprezentativne akcije. Mirko Alilović standardni je prvi izbor i vratar koji brani boje mađarskog Veszprema. Svima dragi i uvijek nasmijani Mirko ima ispred sebe veliku zadaću, ako znamo da su vratari veoma bitne karike u rukometu. U tom poslu će mu pomagati dvojac iz PPD Zagreba, naš Riječanin Ivan Stevanović i mladi Filip Ivić koji se već sada isprofilirao u važnu kariku momčadi Veselina Vujovića. Trojac koji mora iznijeti težak teret te će rezultat na ovome natjecanju uvelike ovisiti o njihovim prezentacijama.

Najmanje promjena ekipa trenera Babića je doživjela na krilnim pozicijama. Ona desna krila na kojemu caruju ljevaci, rezervirana su za „stara“ iskusna imena poput Ivana Čupića i Zlatka Horvata, dok će lijevu stranu zauzeti Manuel Štrlek i Antonijo Kovačević, član PPD Zagreba koji je možda i malo iznenađenje u izboru za ovo natjecanje.

Najviše promjena je doživjela vanjska linija. Nažalost, kako će prvenstvo zbog ozljede morati propustiti novi član PSG-a Luka Stepančić te Mario Vuglač, na poziciji desnog vanjskog uz već ustaljenog Marka Kopljara zaigrat će mladi Luka Šebetić iz hrvatskog prvaka PPD-a i Šime Ivić iz slovenskog Celja. Ukoliko ne bude novih ozljeda ipak je vjerojatnije kako će samo Šebetić put Poljske.

Što se tiče razigravača i tog „motora“ momčadi, tu poziciju drži dvojac iz skopskog Vardara, Igor Karačić i Luka Cindrić. Namjerno smo izostavili Domagoja Duvnjaka s tog mjesta jer sudeći po posljednjim nastupima kako za reprezentaciju tako i za svoj Kiel, popularni „Dule“ bi najviše minuta trebao odigrati na poziciji pucača odnosno lijevog vanjskog igrača. Uz Duvnjaka, tu bi se trebali naći Marko Mamić iz francuskog Dunkerquea i Ivan Slišković iz Veszprema.

Mladi pivoti

U stalnome „fajtu“ na crti biti će redom mladi pivoti iz najjače rukometne lige svijeta, one Njemačke. Ilija Brozović iza sebe ima odličnu sezonu u HSV-u i pred njim je mogući transfer u još jači Kiel. Marino Marić je standardno ime u postavi Melsungena dok je treći na popisu još jedan Riječanin, točnije dečko iz Matulja Krešimir Kozina, novopridošli igrač superjakog Flensburga. Vjerojatno će jedan od ove trojice otpasti s popisa putnika ili biti rezerva na prvenstvu.

Preostalo je još spomenuti specijalista za obranu, Jakova Gojuna, koji kao i prethodno spomenuti trojac igra u Bundesligi i to u Fuchse Berlinu.

Dakle, puno je tu nepoznanica i relativno novih imena koja se tek trebaju pokazati na velikoj sceni. Nakon uvodnih priprema gdje se radilo na kondicijskoj spremi, sada se fokus zbivanja prebacio na uigravanje i „skeniranje“ protivnika.

Otvaramo protiv Bjelorusije

Hrvatska reprezentacija prvenstvo otvara protiv Bjelorusije 15. siječnja u 17 sati. Momčad je to s kojom u proteklim utakmicama nismo imali previše problema, ali se valja pripaziti Siarheia Rutenke i Barysa Pukhouskog koji su i najbolji igrači svoje reprezentacije.

Dva dana nakon Bjelorusije, naši „kauboji“ će u dvoboj s Norveškom. Iako se radi o velikoj rukometnoj naciji, posebice kada pričamo o nježnijem spolu (aktualne prvakinje svijeta), muška reprezentacija ipak nije u samom vrhu najboljih momčadi svijeta.

Uvijek prisutni na velikim smotrama i neugodni posebice zbog brzog i discipliniranog „skandinavskog“ načina rukometa, Norvežani mogu biti vrlo neugodna reprezentacija te se tu očekuje zaista prava „muška“ borba za bodove. Njima su se od reprezentativnoga dresa oprostili neki bitni i zaslužni igrači poput Havarda Tvedtena i Börge Lunda, ali stižu „novi klinci“ predvođeni 20-godišnjim Sander Sagosenom kojemu predviđaju veliku rukometnu karijeru. Određeni „forte“ Norvežanima u utakmici protiv Hrvatske biti će i savjeti Željka Tomca, stručnjaka iz Rijeke u ulozi pomoćnika izbornika Christiana Bergea.

Za kraj zbivanja u skupini očekuje nas Island. Reprezentacija koja od 2002. godine gotovo da ne silazi s pobjedničkih postolja ili barem polufinala raznoraznih natjecanja. Izbornik Aron Kristjansson ima na raspolaganju gotovo sve igrače, a najvažniji su mu zasigurno Aron Palmarsson i Gudjon Valur Sigurdsson, prekaljeni internacionalci sa stotinama teških utakmica u nogama na najvišem nivou. Vjerojatno najteža utakmica u skupini za izabranike Željka Babića koja će se igrati 19. siječnja u 20:30 sati.

Pred ovom „novom“ reprezentacijom je prvenstvo dokazivanja. Očekivanja su velika jer su nas tako naučili oni koje su svoje mjesto prepustili mlađima. Hrvatska je uvijek bila jedna od velikih svjetskih rukometnih sila, ali ne treba stavljati preveliki teret na leđa ovih igrača. Stvara se nova selekcija, a mi se potajno nadamo novim „portugalcima“.

Piše: Christian Brozović

Foto: www.hrs.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari