FEDERER I NADAL: Dva velikana odlaze u povijest – ATP ljestvica od danas više nikad neće biti ista

Federer i Nadal dvojica su tenisača koji su obožavateljima bijelog sporta diljem svijeta godinama pružali radost, zadovoljstvo i vrhunski tenis

U ponedjeljak se mijenja stanje na ATP ljestvici, a može se reći da će njen novi poredak ujedno označiti i svojevrsnu novu eru tenisa.

Dva velikana bijelog sporta, Roger Federer i Rafael Nadal ostavili su duboke tragove u teniskoj povijesti u posljednjih desetak, pa i više godina.

Najbolji dani Švicarca ujedno su bili i dani najveće dominacije ikad viđene u povijesti tenisa. 2001. godine osvojio je tek svoj prvi ATP turnir u karijeri, da bi samo tri godine kasnije pokorio impresivna tri od četiri Grand Slam turnira u sezoni – naime 2004. mu je nedostajao samo naslov na Roland Garrosu.

2. veljače iste godine, baš nakon osvajanja Australian Opena, po prvi je put zasjeo na tron ATP ljestvice, gdje se zadržao četiri i pol godine, sve do 17. kolovoza 2008., kada ga je naslijedio upravo Rafael Nadal.

Te četiri i pol godine Federer je bio doslovno nedodirljiv. Postao je prvi igrač u povijesti koji je osvojio preko 15 Grand Slam naslova, prvi koji je igrao pet uzastopnih Grand Slam finala ikada, a njegov boravak na vrhu ATP ljestvice koji je trajao 302 uzastopna tjedna rekordno je razdoblje u kojem je jedan tenisač zadržao prvu poziciju. Iza Federera je ostao Pete Sampras koji je na vrhu bio 286 uzastopnih tjedana.

Osvojio je ukupno 88 naslova u karijeri, od čega ih je 17 bilo onih najvećih iz Grand Slam kategorije. Povrh svega treba spomenuti i kako su ga međunarodni stručnjaci u suradnji s američkim ‘Tennis Channelom’ 2012. godine službeno proglasili najboljim tenisačem svih vremena.

Nadalovu karijeru obilježile ozljede

Usprkos svim njegovim uspjesima, može se reći kako Rafaela Nadala u karijeri nije pratila sreća, što je činjenica koju su uzrokovala dva razloga.

Prvi je bio upravo taj što je igrao u isto vrijeme kad i nenadmašni Švicarac. Iako je Nadal u punoj formi i lišen ozljeda rijetko imao konkurenciju na zemljanoj podlozi, Federer je u razdoblju od ranih 2000-ih pa sve do kraja prvog desetljeća 21. stoljeća bio glavni krivac što je Španjolac toliko puta zapeo na posljednjoj prepreci.

Drugi razlog su bile njegove konstantne ozljede. Iako ga svi obožavamo gledati, Nadalov tenis je oduvijek bio specifičan – s mnogo trke, potrošnje energije, jakim udarcima i teškim koracima, zbog čega je od početka karijere pa eto, sve do njenog sutona, imao ozbiljnih problema s koljenima i leđima, pa je nerijetko propuštao velike turnire na kojima je, s obzirom na svoju kvalitetu, svakako mogao osvojiti mnogo bodova.

Nadal je imao dva kraća izleta na sam vrh. Prvi upravo od 18. kolovoza 2008. kad je naslijedio Federera, što je potrajalo do 10. srpnja 2009. godine. Vrh je uspio povratiti 7. lipnja 2010. godine, da bi se ondje ponovno zadržao tek godinu dana, do 3. srpnja iduće godine. Ne treba ni spominjati kako su učestale ozljede bile najveći razlog što se Španjolac u ta dva navrata nije duže zadržao na tronu.

Međusobni mečevi Federera i Nadala u samim završnicama raznih turnira bili su nešto najbolje što su teniski sladokusci ikad mogli vidjeti, a posebno se pamti finale Wimbledona 2008. godine, u kojem je Nadal nakon pet setova fantastičnog tenisa stigao do svog prvog najuglednijeg naslova u svijetu tenisa. Inače, meč je trajao četiri sata i 48 minuta, što je do danas ostao najduži meč ikad odigran u wimbledonskim finalima.

Kakva je trenutna situacija?

Federer sa 36 i Nadal sa 31 godinom još su uvijek iznimno cijenjena i respektirana imena u teniskom svijetu i svi igrači, pa i oni iz samog vrha, na velikim se turnirima uglavnom nadaju kako ih ždrijeb neće prerano spojiti s nekim od ta dva imena.

Ipak, nakon završenih turnira u Tokiju i Pekingu, nova ATP ljestvica koja će izaći idućeg tjedna biti će povijesna.

Naime, nakon više od 10 godina na njoj se u top 5 igrača neće naći ni jedan od ove dvojice tenisača.

Federer je trenutno sedmi, a Nadal četvrti, no po izlasku nove ljestvice preselit će na šestu poziciju. Ispred njega će se ugurati kanađanin Miloš Raonić i Japanac Kei Nishikori. Također, s obzirom na njihove godine, sve češće ozljede i evidentan pad forme, veliko je pitanje hoće li se netko od njih dvojice ikad više vratiti u top 5 igrača.

Kako god bilo, radi se o dvojici tenisača koji su obožavateljima bijelog sporta diljem svijeta godinama pružali radost, zadovoljstvo i vrhunski tenis, a činit će to i dalje, u nešto drukčijem kontekstu i s drukčijih pozicija.

Stigla su neka nova vremena kojima vladaju novi tenisači, u prvom redu Novak Đoković i Andy Murray, a iza njih na red već čekaju mlađe snage poput spomenutih Raonića, Nishikorija, Dimitrova. Tu su i oni, uvjetno rečeno, ‘nezreli’ talenti s velikim potencijalom koji tek trebaju dokazati svoju vrijednost, među kojima možemo navesti Dominica Thiema i Lucasa Pouillea, a nadamo se da će se u toj priči uskoro naći mjesta i za našeg Bornu Ćorića.

U međuvremenu, vrijedi se s nostalgijom prisjetiti ne tako davnih vremena kad je spomenuti dvojac vladao teniskim terenima.
Ivan Blažević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari