INSPEKCIJA U HNS-U Janica protiv Šukera: hoće li prva dama hrvatskog sporta u petak srušiti prvog čovjeka hrvatskog nogometa

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Namjerio se junak na junaka, ‘Snježna kraljica’ na ‘Zlatnu kopačku’. Budućnost HNS-a, čini se, ovisit će o tome koja od dvije sportske legende ima jaču političku podršku

Hoće li Janica Kostelić uspjeti u onome u čemu nije uspio nitko prije nje? Isušiti močvaru Hrvatskog nogometnog saveza i srušiti kliku oko Davora Šukera.

Uoči izborne Skupštine HNS-a na kojoj se trebao potvrditi novi Šukerov mandat, u HNS je stigla inspekciju Janičinog Državnog ureda za šport koja bi mogla poništiti sazivanje Skupštine jer pravilnik o radu Skupštine nije usklađen sa zakonom. Uz Janicu večeras je jasno stao i premijer Plenković pa ćemo iz ovog obračuna konačno doznati tko vodi državu.

Namjerio se junak na junaka, “Snježna kraljica” na “Zlatnu kopačku”. Dva dana prije izborne skupštine Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Davor Šuker jedini kandidat, inspekcija Državnog ureda za šport ponovno je pokucala na vrata HNS-a.

“Ne šaljem ja inspekciju u HNS. Inspekcija postupa sukladno predstavkama i pristiglim prijavama. Ne znam tko je podnio prijavu”, kazala nam je državna tajnica za šport Janica Kostelić.

Iz nogometne tvrđave odgovaraju dopisom: “Hrvatski nogometni savez ovim putem želi obavijestiti javnost kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, sastavljen je zapisnik te je nakon uvida u relevantnu dokumentaciju utvrđeno da je Savez izmijenio odredbe Statuta na način da je iste uskladio s odredbama Zakona o sportu.”

I to je istina – prošla inspekcija je naložila Savezu da sve svoje odredbe usuglasi s novim Zakonom o sportu što su oni i učinili. No, posao nisu dovršili do kraja.

U tom novom Statutu stoji, u članku 97., kako će svi pravni akti biti usklađeni s novim Statutom u roku od 90 dana od njegove ovjere. Međutim, poslovnik o radu Skupštine još nije usklađen.

Rok, koji su iz HNS-a zadali sami sebi, istekao je 25. studenog, a upravo to je bio povod nove prijave inspekciji kojom je, izgleda, počelo provjetravanje koje je prije dva tjedna najavio premijer.

“Mislim da bi za HNS bilo zdravo i korektno da malo osvježe svoje interne propise i da malo otvore prozore i vrata da se malo razrači”, izjavio je Andrej Plenković 7. prosinca 2017.

Premijerovu preporuku da na izborima za novog šefa HNS-a treba biti više kandidata, HDZ-ovi predstavnici županijskih nogometnih saveza nisu polušali. Ali zato je premijer zadovoljan radom Janice Kostelić. “Vidim da ona radi sve po zakonu”, izjavio je.

Da su poslovnika uskladili s novim statutom, proces izbora predsjednika bi se demokratizirao i Dario Šimić bi gotovo sigurno postao Šukerov protukandidat.

“Mislim da je uvijek dobro imati što više konkurenata. Jer to znači da bi pobjeda bila puno značajnija”, kazala je državna tajnica za šport.

Iz Šimićevog tabora danas nisu htjeli reći potvrditi da su oni poslali prijavu, ali su već prije najavili takav scenarij.

“Naši pravnici nastavljaju pravnu bitku, mi mislimo da to nije legalno, ali pustimo sportskoj inspekciji da kaže svoje mišljenje”, izjavio je Dario Šimić u RTL Direktu nakon što nije uspio skupiti dovoljnu podršku županijskih saveza.

Pioniri borbe protiv Šukerovog HNS-a iz udruge Naš Hajduk iz Splita pozdravljaju reakciju Središnjeg državnog ureda za šport.

“Međutim odavno smo prošli vrijeme u kojem se zadovoljavamo pokretanjem inicijativa i dobrom voljom. Ono što mi tražimo, odnosno zahtijevamo su rezultati”, kazao nam je Ivan Rilov iz udruga “Naš Hajduk”.

Inspekcija ima ovlasti suspendirati akt o održavanju najavljene Skupštine. No, ukoliko nalaz inspekcije ne bude poznat prije petka, gotovo je sigurno da će se izborna Skupština na kojoj će se glasovati za samo jednog ponuđenog kandidata održati. Budućnost HNS-a nakon toga ovisit će o tome koja od dvije sportske legende ima jaču političku podršku.
Ilija Radić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari