Prije točno godinu dana Vatreni su ispisali povijest: ‘Cijeli se naježim’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Bilo je kao u snu – Vatreni su ispisali povijest, navijači skakali od sreće, a cijela zemlja pamti taj dan…

Većina će reći – kao da je proletjelo. Prije točno godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija u Rusiji je igrala u finalu Svjetskog prvenstva.

Rezultat znamo: Vatreni su ispisali povijest, navijači skakali od sreće, a cijela zemlja pamti taj ljetni dan.

Gotovo da nema Hrvata koji ne zna gdje je bio 15. srpnja 2018. godine.

Neviđeno slavlje, euforija, zajedništvo…

Malo iza 17 sati u nedjelju 15. srpnja prošle godine, Hrvatska je disala kao jedno.

Svaki trenutak proživljen, svaki gol – proslavljen. Rijeka, Zadar, Zagreb – iako su tisućama kilometara daleko od hrabre jedanestorke u Moskvi – bili su jednako glasni i ponosni kao i 20 tisuća Hrvata nasred Crvenog trga.

Ni godinu dana poslije najboljeg rezultata u hrvatskoj sportskoj povijesti – dojmovi se nisu slegli. Čast iznimkama, naravno… Ali, većina Hrvata ipak se sjeća svakog detalja tog 15. srpnja 2018. godine.

Sve je bilo kao u snu

“Di sam ja bio? Uh, doma, u Zagrebu. Gledao sam svaku utakmicu, jako ponosan sam bio”, rekao je Mato.

“Ja se cijeli naježim od tog finala super stvarno. Teško da se to ponovi, kapa dole Daliću. Da nam je politika kao sport, bili bi kao Švicarska”, kazao pak je Nino.

Sve je bilo baš kao u snu – znali su to i naši Vatreni…

“Nas nije 11 na terenu, već 4 i po milijuna”, kazao je tada reprezentativac Ivan Rakitić.

Vatreno ludilo uzbudljivog finala

Imali smo najvatreniju predsjedničku navijačicu, a oni koji nisu bili u Moskvi, bili su zaluđeni vatrenim ludilom uzbudljivog finala.

“Kad se vratim godinu dana, ne mogu vjerovati. Stvarno se moram zahvaliti i medijima što tu temu i dalje držimo živom. To je nešto što ćemo pamtiti cijeli život”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

“To zajedništvo, ponos i slavu naše zemlje pamtit ćemo dok smo živi. Neka nam to bude putokaz i za budućnost. Hvala vam momci na sreći koju ste nam priuštili”, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Ti isti momci na kraju su i izgubili u finalu, osvojili srebro koje je za nas imalo najblistaviji, zlatni sjaj. Tko uopće danas, godinu poslije, i pamti da su svjetski prvaci Francuzi koji su nas pobijedili rezultatom 4:2? U Hrvatskoj to uopće nije ni bitno.
Maja Oštro Flis

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari