PRESSICA

Zlatko Dalić dan nakon utakmice o glavnom razlogu poraza Vatrenih i otkrio što se dogodilo Gvardiolu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Press konferencija Zlatka Dalića

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u utorak s 0-3 (0-2) od Argentine u polufinalu SP-a u Lusailu, te će se u subotu boriti za broncu s poraženim iz dvoboja Maroko- Francuska.

Dan nakon polufinala izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na press konferenciji odgovarao je novinarska pitanja.

“Čestitao bih Argentini na plasmanu u finale, ali i svojim momcima. Imali smo kontrolu 35 minuta, ali sve je presjekao penal i dosta stvari se promijenilo”, rekao je Dalić na početku i nastavio:

“Do tada smo vodili utakmicu u smjeru kojem smo željeli. Nismo napravili puno prema naprijed, ali u tom trenutku to nije bilo jako važno. Gol nas je presjekao jer smo nakon njega primili i drugi iz nekoliko povezanih grešaka. Tužni smo i razočarani, ali sad je najvažnije da skupimo snage i energije za borbu za broncu.”

‘Govorio sam igračima da se smirimo’

Potom je izborniku postavljeno pitanje kako je moguće da momčadi poput Hrvatske penal tako poremeti koncentraciju.

“Govorio sam igračima da se smirimo i stanemo jer sam znao da je bitno ne primiti i drugi. No, kad primiš takav gol koji te iziritira, a prije toga te iritira i korner prije toga… Trebalo je sačuvati koncentraciju i mir. Mi smo nakon prvoga gola krenuli naprijed i ja sam govorio da se smirimo da ne bude kontra koja se i dogodila. Događa se. Kod drugoga gola je bio naš korner, kontrola i mi iz kontre primimo gol. Sve je to normalno i nogometno, ali trebalo je sačuvati koncentraciju nakon prvoga gola”, kaže Dalić.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon toga stiglo je pitanje o izostanku agresije nakon gola jer smo napravili samo osam prekršaja:

“Opet smo imali taj posjed lopte, većim dijelom drugog dijela, kada smo loptu izgubili, onda smo pritiskali. Mi smo imali posjed, a ne oni.”

U subotu igraju samo zdravi

Dalć je zatim progovorio o zdravstvenom stanju u reprezentaciji i otkrio da je Gvardiol morao primiti injekciju prije utakmice s Argentinom.

”Utakmica u subotu je za nas veliko finale, ne malo finale. To je borba za medalju, malo je to bilo vama čudno, da sam nismo nigdje, ali u subotu je za nas velika stvar, imamo problema, imali smo problema s Gvardiolom, prije utakmice je primio injekciju i dosta se mučio. Brozović ima problema s ložom. U subotu igraju zdravi igrači, nećemo staviti onog koji nije spreman, ni da ga boli sami trepavica, idu najspremniji”, otkrio je.

Umorni Vatreni?

Nakon toga je stiglo pitanje o rosteru i o tome razmišlja li Dalić u utakmici za treće mjesto ubaciti nekog igrača koji nisu igrali jer nismo imali luksuz da smo ranije mogli odmarati prvotimce.

“Išli smo utakmicu po utakmicu i tako smo to slagali. Mislim da nije bilo potrebe, svaka utakmica je bila do kraja napeta i došli smo do cilja, došli smo do polufinala, ali ovo je turnir, velika je potrošnja i nitko od igrača se nije žalio. Svaki put smo bili bolji što se tiče trkačkog dijela. Potrošili se jesmo, ali nije bilo prostora za rotacije. Niti jedna reprezentacija nije nikoga odmarala i igrala je u punom sastavu, a korekcije je radila tijekom utakmice. Brazil je imao komfor odigrati jednu lakšu utakmicu, a svi drugi su koristili 14-15 igrača do kraja”, rekao je.

O potencijalnom dvoboju s Marokom u utakmici za treće mjesto Dalić kaže:

“Tko god dođe, Maroko ili Francuska, bit će velika borba. Ako bude Maroko, bit će drukčija utakmica. U onoj je bio bitan dobar start, a u ovoj će se igrati na pobjedu. Maroko se pokazao kao težak protivnik i neće biti lako Francuzima danas.”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

‘Tko god da nam dođe, bit će nam teško’

Nakon toga je opširnije govorio o nadolazećoj utakmici, dvoboju za broncu.

“Bit će neizvjesna utakmica, ne bih htio reći koga bih htio ili želio. Maroko je najveće iznenađenje SP-a, reprezentacija koja se od ljeta složila, vratila tri, četiri vrhunska igrača, dobila nacionalni naboj, zajedništvo, jedinstvo i kompaktnost, uz podršku navijača sjajno gura. Nisu primili gol osim autogola, zaslužuju sav respekt. Ima svoj stil, defenzivni blok i izlaze iz toga. O Francuzima ne treba puno govoriti, Mbappea je teško zaustaviti koliko god htio, motiviran je osvojiti SP, uigrana momčad s izbornikom. Tko god da nam dođe, bit će nam teško”, rekao je Dalić pa nakon toga odgovorio na pitanje o budućnost kapetana, legendarnog 37-godišnjeg Luke Modrića u reprezentaciji:

“Bio je jako razočaran i tužan nakon utakmice i teško mu je pao ovaj poraz. Mislim da je logično da se tako osjeća, bilo mu je jako teško. Nama je koncentracija na utakmici za treće mjesto i nismo razgovarali o tome. Iskreno se nadam da će Luka još ostati u reprezentaciji, a on će o tome sam odlučiti. Ja bih volio da nastavi, ali razgovarat ćemo nakon subote.”

Modrić dobio u glavu

Nakon toga Dalić je odgovorio na pitanje osjeća li Modrić posljedice udarca lopte u glavu, što mu se dogodilo u završnici utakmice i hoće li igrati u subotu:

“Gubiš 3:0, a lopta te pogodi u glavu. To te još više ubije. Ako se Luka oprosti od reprezentacije, to će biti velika šteta za sve navijače u svijetu. Modrić se pokazao kao veliki igrač i kao veliki profesionalac koji uvijek čestita i kad pobijedi i kad izgubi. Njemu je teško, ali on će sam donijeti odluku. Sigurno je da ga cijeli svijet poštuje i respektira. Bilo bi lijepo da nastavi.”

Nakon jučerašnjeg poraza hrvatski nogometaši su bili jako razočarani, a više njih je i zaplakalo pa je Daliću stiglo pitanje što im je rekao u tom trenutku.

“Bila je tužna atmosfera nakon utakmice. Mlađi igrači su došli do nečega što možda nisu očekivali da će im se dogoditi tako brzo i na takav način. Ne ostvari ti se san da igraš finale, ali ja sam dečkima rekao da moraju biti ponosni na sve što su napravili. Rekao sam im da je velika stvar što igramo za treće mjesto i da ne smijemo potonuti. Trebat će nam snage da se vratimo. Nije lako. Tko izgubi polufinale ima puno problema da bude spreman igrati za treće mjesto. To je najgora utakmica, ali moramo biti svjesni da se borimo za nešto, za treće mjesto na svijetu. Da nam je netko prije SP-a ponudio da igramo za treće mjesto, ja bih osobno to odmah potpisao. Kad pogledate tko je sve ispao, a Hrvatska je opet tu do kraja turnira, to je fantastično. Moraju biti ponosni na to što su napravili. Moramo biti realni i objektivni i shvatiti da smo napravili fantastičnu stvar, iznad svih očekivanja”, otkrio je Dalić.

Isti VAR sudac 2018. i 2022.

Nakon Dalić se osvrnuo na to da je susret protiv Argentine sudio isti VAR sudac kao i finale 2018. protiv Francuske, Massimiliano Irrati. Prije četiri godine on je inzistirao da se pogleda snimka nakon koje je dosuđen penal iz kojeg je Francuska zabila prvi gol, a jučer nije bilo pregleda snimke.

“Kad će me pitati za koju godinu što bih mijenjao, mijenjao bih suca. On je Mandžukića isključio s centra. Isti VAR sudac je bio!? Pa kud će na nas opet. To nisam znao, kud će na nas opet. Kud će na nas… Dolazi li na more kod nas on? Bolje da ga ne upoznam, što će mi. S takvima nemam posla. Šalim se. Nisam to stvarno znao. Ali dobro, što ćemo sad sa sucima, neka žive u svojem svijetu. Kome je u interesu da Hrvatska igra finale? Jučer je bilo Argentinaca 50 tisuća, a nas je bilo tri tisuće”, kaže Dalić.

‘E baš iritira, baš je Irrati’

Komentirao je potom Dalić činjenicu da će samo dvije reprezentacije igrat će 14 utakmica na zadnja dva SP-a, Hrvatska i Francuska.

“Bio bih sretan kad bi se to ostvarilo, da obilježimo i njihov jubilej s lijepom stvari. Puno je ljepše da se vratiš s pobjedom. To se dogodilo 1998. kad smo dobili Nizozemsku, sve se zaboravi. Nadam se da ćemo smoći snage odigrati pravu, turnirsku utakmicu i pobijedimo. Igrali smo na rezultat, ostvarili smo ga. Dva SP-a igramo sve utakmice, ne znam kad se to ponovilo. Rekao sam nakon Rusije isto, ni Orsato nas ne može zaustaviti… Irrati? E baš iritira, baš je Irrati”, izjavio je pa odgovorio na pitanje je li se čuo s legendarnim Ćirom.

“Nisam se čuo ni s kim ovih dana, telefon slabo koristim. Znam da je bolestan, u teškoj situaciji. Znam da ga ozdravi reprezentacija kad pobijedi, jedan od razloga za pobjedu bit će i on, da mu bude bolje. Znam da mu je teško, da je uspio 1998. dići momčad da se oporavi nakon poraza od Francuske, nadam se da ću i ja uspjeti isto, da spremni dočekamo subotu.”

Susret s Messijem

“Minutu prije kraja produžetaka otišao sam do izbornika Argentine i čestitao mu, znao sam da će poslije biti slavlje, to je ljudski i korektno. U mix zoni sam čestitao Messiju i golmanu, poželio im sreću u finalu. Nismo puno razgovarali, bilo je puno ljudi. Lijepa gesta svih nas, nismo bili kao oni u Nižnjem Novgorodu da smo otišli s terena, a bila je tek grupna faza, šta bi bilo da je sad. Ali svatko nas ima neke svoje borbe, netko se s tim nosi ovako, netko onako. Najteže je ostati dostojanstven u porazu, to pokazuje koja je veličina Luke Modrića da im svima čestita, a teško mu je, kao i svim našim igračima. I ta gesta pokazuje da smo veliki. Kad su nam se Francuzi klanjali u Moskvi, i to je gesta koja te veseli. Znači ipak nešto jesi, ipak Hrvatska nešto vrijedi u svjetskom nogometu”, poručio je Dalić i dobio pljesak cijele dvorane, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari