Tko će na čelo Rijeke? Donosimo posljednje istraživanje uoči lokalnih izbora!

Tko će na čelo Rijeke? Donosimo posljednje istraživanje uoči lokalnih izbora!

RTL vam ekskluzivno donosi rezultate istraživanja Promocije plus za Rijeku koje analizira Adrian De Vrgna

11 je kandidata koji se vide na mjestu Vojka Obersnela koji u utrku ne ide.

Tko ima kakve šanse, RTL vam otkriva ekskluzivno u istraživanju Promocije plus koje donosi Adrian De Vrgna.

UPRAVO SE ČITA

Rijeka u nedjelju bira. Baš kao i ostala tri velika grada, dobit će novog gradonačelnika, jer aktualni ne ide u reizbor. Prema rezultatima istraživanja, Riječani bi mogli izabrati kontinuitet, jer najbolje stoji SDP-ov kandidat.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prvi krug

Marka Filipovića u prvom krugu bira 23,9 posto birača koji će izići na izbore. Drugi je sa 17,5 posto Davor Štimac. Inače liječnik, kandidat je grupe birača.

PGS-ov Nikola Ivaniš, zamjenik aktualnog gradonačelnika, baš kao što je to i Filipović, izbor je za nešto manje od 15 posto birača (14,9 posto).

HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović ima 12,2 posto, slijede Marin Miletić iz Mosta s 8,8 posto, Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku, 4,7 posto, te Katarina Peović, Radnička fronta s potporom od 3,8 posto.

Na isto toliko je Nebojša Zelić, kandidat koalicije Možemo. Slijede Vedran Vivoda iz Akcije mladih (2,1 posto), Hrvoje Burić iz Bure (1,6 posto), a Antun Antunović, kandidat grupe birača na posljednjem je 11. mjestu s 0,5 posto.

Neodlučnih je 6 posto, a oni itekako mogu promijeniti redoslijed.

Drugi krug

Jasno je da će drugi krug biti odlučujući. Prema istraživanju, najizglednije, sučelit će se Marko Filipović i Davor Štimac. SDP-ovac odnosi pobjedu s 43,1 prema 39,3 posto.

No sve je to unutar statističke pogreške, a neodlučnih je čak 9,5 posto. Većina desnih birača daje glas Štimcu. Na izbore u ovom slučaju neće više od 8 posto birača.

Druga opcija: sraz dvojice kandidata ljevice. Razlika između Filipovića (39,6 posto) i Ivaniša (37,1 posto) tek je 2 i pol postotna boda. Zanimljivo, Ivaniš dobiva više glasača desnog spektra. Veći je broj neodlučnih, a povećava se i broj onih koji neće na izbore u drugom krugu – čak 12 posto!

Manje izgledna je iduća opcija. Sraz SDP-ovca Filipovića (49,6 posto) i HDZ-ovca Ostrogovića (27,8 posto), uvjerljivo pobjeđuje Filipović.

I dok je neodlučnih oko 12 posto, nešto je manje onih koji neće na birališta, za razliku od prethodne potencijalne situacije – oko 10 posto.

Teoretski mogli bi se sučeliti SDP-ov i Mostov kandidat. Brojke su na strani Filipovića (51,8 posto) naspram Miletića (23,9 posto), koji uvjerljivo osvaja vlast, a u ovom slučaju, najviše je onih koji će ostati doma.

Gradsko vijeće

Kada su rezultati za Gradsko vijeće u pitanju, opet dominira SDP koji je na vlasti u Rijeci 30 godina. Povjerenje im daje 24,9 posto birača. Druga snaga je HDZ s 14,2 posto, lista Davora Štimca je iznad 13 posto, a PGS je četvrta snaga s nešto više od 11 posto.

U vijeće ulaze Most (7,1 posto), Lista za Rijeku (5,3 posto), a oko izbornog praga je i platforma Možemo (5,0 posto).

Ostali su ispod praga, dok je neodlučnih birača gotovo 10 posto.

Do izbora je 5 dana i puno se toga može promijeniti. Na rezultat može utjecati sama završnica kampanje pa i sučeljavanja.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika. Podaci su prikupljeni 9. i 10. svibnja. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari