U Rijeci održan prijem za sudionike Erasmus+ projekta „Coaching i supervizija za profesionalni razvoj“

U Rijeci održan prijem za sudionike Erasmus+ projekta „Coaching i supervizija za profesionalni razvoj“

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan primila je sudionike Erasmus+ projekta „Coaching i supervizija za profesionalni razvoj“, u kojem participira i hrvatska Agencija za odgoj i obrazovanje.

Svrha projekta je provedba analize primjene stručnog vođenja, coachinga i supervizije, u partnerskim zemljama te njihova utjecaja na postignuća učenika stvaranjem ozračja razvoja i suradnje školama te izrada digitalnog priručnika s primjerima dobre prakse, modela, metoda i tehnika coachinga i supervizije.

Nositelj projekta je Nacionalni centar za obrazovanje Republike Latvije, a partneri su različite institucije koje se bave obrazovanjem i usavršavanjem – Agencija za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske, institucije visokog obrazovanja iz Češke i Cipra, Prosvjetni inspektorat iz Rumunjske, lokalna organizacija „Learn Sheffield“ iz Velike Britanije te dvije organizacije iz Latvije.

UPRAVO SE ČITA

Zamjenica gradonačelnika Krpan, poželjela je sudionicima projekta iz europskih zemalja dobrodošlicu u Rijeku, koju su trebali posjetiti još protekle godine kad je grad nosio titulu Europske prijestolnice kulture, no studijski posjet je morao biti odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Rijeka dobar primjer coaching kulture

Na projektu sudjeluju predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, Rijeke i Splita, a voditeljica projekta u Hrvatskoj Renata Ozorlić Dominić naglasila je kako je Rijeka izabrana za studijski posjet s obzirom na razvijenu coaching kulturu u gospodarstvu, ali i odgoju i obrazovanju. Naime, vrlo ozbiljan coaching program razvijen je u Jadran galenskom laboratoriju, dok Agencija za odgoj i obrazovanje Rijeka već deset godina provodi supervizije kao oblik podrške odgojno-obrazovnim djelatnicima, a koji je po svojim metoda blizak coachingu.

Sudionici projekta svoja iskustva nastavit će obogaćivati tijekom sljedećih studijskih posjeta u kojima će predstavnici partnera stjecati uvide u modele coachinga u ostalim partnerskim državama. Zbog pandemije koronavirusa, osim Hrvatskoj, realiziran je još samo posjet Velikoj Britaniji.

Zaključak je tog studijskog posjeta da je coaching profesionalno partnerstvo, način istraživanja potencijala pojedinca putem pažljivo vođenog razgovora, s ciljem prepoznavanja problema i/ili njihovih mogućih rješenja. Partneri su zaključili da je coaching ujedno i način vraćanja problema natrag pojedincu, da bi mu se ukazalo da postoji povjerenje u nju ili njega da mogu pronaći optimalno rješenje te da se cijeni njihov doprinos. Coaching je proces postavljanja osobnih ciljeva, kao i vježba aktivnog slušanja te izgradnje međusobnog povjerenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari