1000 NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA: Agrokor i Adris hrvatski rekorderi po prihodima

Najveće prihode u Hrvatskoj ima Agrokor, a najviše je u 2015. zaradio Rovinjski Adris.

Dva najveća domaća poduzeća opet dominiraju ovogodišnjom listom 1000 najvećih hrvatskih kompanija koje svake godine objavljuje tjednik Lider u suradnji sa Finom

Tvrtka koja trenutno zbraja najveću poslovnu dobit u Hrvatskoj predstavila je u zagrebačkom muzeju suvremene umjetnosti monografiju u kojoj se analizira tajna poslovnog uspjeha rovinjskog mega-koncerna.

Ekskluzivne neslužbene informacije koje vam RTL donosi sa tog događaja glase kako Ante Vlahović i njegova uprava namjeravaju aktivno sudjelovati u privatizaciji koju je najavio premijer Tihomir Orešković. Adris, naime, planira kupiti još 31 posto Croatia osiguranja za oko 800 miijuna kuna a zainteresirani su i za kupovinu državnih marina ACI. S druge strane za udio u Podrvaki zainteresirane su navodno tvrtke Franck i Atlantic grupa.

Najveće prihode u Hrvatskoj ima Agrokor, a najviše je u 2015. zaradio Rovinjski Adris

1000 najvećih predstavlja dvije trećine domaćeg gospodarstva. Tvrtke se na ovoj listi rangiraju pojedinačno. No kada se zbroje prihodi svih Agrokorovih poduzeća onda je jasno da Ivica Todorić i njegov koncern i dalje u Hrvatskoj u ukupnim prihodima nemaju konkurencije.

Ukupni prihodi 1000 najvećih iznose 429,4 milijarde kuna što je porast u odnosu na godinu ranije. Kada se gledaju prihodi pojedinačnih tvrtki a ne koncerna onda je INA broj jedan sa prihodima od više od 19 milijardi kuna. Drugi Konzum se opasno približio sa čak 15 milijardi prihoda dok je HEP brončani sa prihodima od preko devet milijardi.

Među prvih osam zapravo nema promjene. Stručnjaci koji svake godine objavljuju listu kažu kako je ove godine zamjetan zanimljiv trend – da su male tvrtke rasle jače od velikih.

“Oni koji su prvi na listama, prvih 50, 100 su zapravo po ukupnom prihodu rasli sporije nego oni sa dna liste. Male firme očito su fleksibilnije i male firme su očito ulagale u novu tehnologiju i orjenitirali su se na izvoz”, rekao je Miodrag Šajatović.

Daleko najviše u Hrvatskoj u 2015. zaradio je Rovinjski Adris. Oni su broj jedan po dobiti ispred HEP-a. Prodali su TDR za veliki novac, ali su dobro zaradili i od svog mega uspješnog turističkog biznisa kao i uzgoja ribe te osiguranja.
Boris Mišević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari