PROBLEMI S ASTRAZENECOM

26 slovenskih učitelja razvilo snažne nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom; Vlada i dalje nastavlja cijepiti…

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Iako su tek nedavno nakon dugog izbivanja zbog pandemije slovenski đaci i njihovi nastavnici vraćeni u škole, pojavili su se drugi problemi.

Naime, prekinuta je nastava u Osnovnoj školi Mihe Pintarja Toleda u Velenju nakon što je velik broj učitelja cijepljenih AstraZenecom razvio snažne nuspojave, piše Net.hr

“Jedan od učitelja rekao je da mu je reakcija već splasnula i da bi mogao doći na posao danas, ali ostali se i dalje osjećaju loše”, rekao je za 24ur ravnatelj škole Sebastjan Kukovec te dodao da su učitelji prijavili visoku temperaturu, vrtoglavicu i glavobolju.

Zbog toga je se ispričao roditeljima te otkazao nastavu za sve razrede te organizirao čuvanje đaka od prvog do trećeg razreda u jutarnjoj smjeni. Doznaje se kako su AstraZenecinim cjepivom cijepljeni i nastavnici u OŠ Notranjski odred u Cerknici. I ondje je navodno nekoliko učitelja imalo reakciju nakon cijepljenja.

“Prema informacijama liječnika iz Velenja, radi se o uobičajenim komplikacijama koje će za nekoliko dana u potpunosti proći. Ali, pogledat ćemo o čemu je riječ i odlučiti što dalje”, poručio je ravnatelj Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Milan Krek.

Nastavljaju koristiti sporno cjepivo

Slovenija nastavlja s primjenom cjepiva AstraZenece, rekao je u četvrtak navečer ministar zdravstva, unatoč tome što je više europskih zemalja privremeno prekinulo cijepljenje zbog sumnje u sigurnost tog cjepiva protiv covida-19. Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se “javno i jednoznačno” izjasne o sigurnosti cjepiva, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak “iz opreza” obustavili upotrebu cjepiva AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci. Nema nikakvog razloga da se kampanja cijepljenja zaustavi, kazao je Poklukar. Dodao je da se serija cjepiva AstraZenece koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka nije primjenjivana u Sloveniji.

Također je podsjetio da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da rizik za nastajanje krvnog ugruška kod onih koji su cijepljeni AstraZenecom nije veći nego u općoj populaciji.-

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari