IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Video | ’39 posto ih ne koristi kondom’: U prvom razredu srednje škole svaki 10. učenik je stupio u spolni odnos

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovog je ljeta anonimno testirao 106 mladih koji su smatrali da su bili u riziku od spolno prenosivih zaraza. Čak 41 nalaz ili 39 posto bio je pozitivan. Riječ je o infekcijama klamidijom, gonorejom, ureaplazmom. U prvom razredu srednje škole svaki 10. učenik stupio je u spolni odnos, dok je u trećem razredu spolno aktivan već svaki treći. Prema posljednjim istraživanjima, od naših srednjoškolaca čedniji su samo Armenci, dok su najaktivniji Skandinavci

O spolno prenosivim bolestima i istaživanju provedenom među srednjoškolcima, s zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivanom Pavić Šimetin, razgovarala je reporterka RTL-a Danas, Leona Šiljeg.

Ima li razloga za zabrinutost?

To nije jako zabrinjavajuće jer se radi o patogenima koji mogu biti fiziološka flora, odnosno normalno prisutni u reproduktivnom traktu. Oni postaju problem kada stvaraju kliničku sliku, uzrokuju simptome, u tom je slučaju potrebno liječenje i praćenje.

Ako uzrokuju kliničku sliku, ti problemi mogu dovesti do toga da kasnije u životu, kada mlade osobe odluče da imaju djecu, neće moći.

Kako se to može spriječiti?

Najvažnije je odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju životnu dob iz mnogih fizioloških razloga. Činjenica je da je u kasnijoj životnoj dobi reproduktivni trakt otporniji na infekcije, nego što je u mlađoj, ali i zbog toga što u mladenaštvu nisu trajne veze, pa se mijenjaju spolni partneri i ne koristi se kondom.

Naše istraživanje HBSC pokazuje da njih 39 posto od onih koji jesu spolno aktivni u prvom razredu srednje škole, ne koristi kondom, dok u trećem razredu srednje škole, 19 posto njih ne koristi kondom.

Osim toga, imamo i cijepljenje protiv HPV-a, pa moram podsjetiti da je po rezultatima za 2022. godinu, 45 posto 15-godišnjakinja je primilo barem jednu dozu cjepiva, a 29 posto 15-godišnjaka. Imamo veliki prostor za napredak. U nekim se zemljama 90 posto mladih cijepi protiv HPV-a. Dakle, mi itekako moramo raditi na tome.

Koje su spolno prenosive bolesti najčešće, a koje su najopasnije kod mladih?

Najopasniji je HPV. Najčešći je, uzrokuje rak vrata maternice kod djevojaka, ali nisu u pitanju samo djevojke, obolijevaju i mladići. Trebaju se cijepiti. Ovo nam je istraživanje pokazalo pojavnost ureaplazme, mikroplazme i klamidije, no one su učestalo prisutne i kao fiziološka flora, dakle normalno prisutne.

Samo ako uzrokuju simptome bolesti, to treba liječiti i jako ozbiljno sagledati. U pojedinim, pogotovo skupinama rizičnog ponašanja, može se pojaviti i gonoreja, sifilis, odnosno spolne infekcije na koje smo već zaboravili, a ne smijemo zaboraviti, piše Danas.hr.

Više u video prilogu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari