'STABILIZACIJA ĆE TRAJATI DESETLJEĆIMA'

Meteorologinja iznijela zabrinjavajuću prognozu: ‘Čekaju nas klimatske pojave dosad neviđene na ovim prostorima!’

Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

‘Radit ćemo na tome da smanjimo naš štetni utjecaj na klimu, ali će priroda još reagirati dok se situacija ne stabilizira, a to će sigurno trajati nekoliko desetljeća’, kaže meteorologinja Mazzocco Drvar

Ne baš dobra predviđanja što se tiče vremena i klime na našim prostorima iznijela je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar gostujući na televiziji N1. Ona je prošloga tjedna na osobni zahtjev razriješena dužnosti ravnateljice Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja preuzevši u međuvremenu dužnost direktorice programa zaštite prirode u WWF Adriji, piše Net.hr.

Na N1 najprije je iznijela zabrinjavajuće podatke o stanju ugroženih vrsta.

“Ogroman je pad populacije u nekim vrstama. U posljednjih pedesetak godina izgubili smo 69 posto populacije kralježnjaka, slatkovodnih vrsta čak 83 posto. Na svjetskoj razini te su brojke ogromne i zaista alarmantne”, kazala je.

Početi s individualnim promjenama

Govoreći o Strategiji bioraznolikosti koja zahtijeva zaštitu 30 posto kopnenih i 30 posto morskih područja, kazala je da u Hrvatskoj po tom pitanju – dobro stojimo.

“Već imamo 37-38 posto zaštićenog područja, no moramo se okrenuti moru jer tu imamo velik problem. Sad smo na nekih 11 posto i čeka nas velik posao da dođemo do spomenutih 30 posto”, rekla je dodajući da se u moru vide problemi koje društvo ima sa zagađenjem, bioraznolikosti i klimatskim promjenama.

Istaknula je da treba uložiti i individualne napore u svakodnevnom životu radi smanjenja zagađenja.

“Mnogi ne osvješćuju da je promet jako velik zagađivač. Ako želite napraviti nekakvu individualnu promjenu, ja bih se uvijek okrenula prema načinima korištenja prijevoza, odlaska na posao, povratka s njega. Tu je jedan veliki korak koji možete napraviti, uz, naravno, otpad, koji je sveprisutan”, kazala je Mazzocco Drvar na N1.

‘Trebamo se okrenuti održivom turizmu’

Napomenula je i da Hrvatska nedovoljno koristi obnovljive izvore energije, ponajprije solarne resurse.

“Po tome smo i dalje na začelju, tu bismo trebali pritegnuti jače. Naš problem nije samo proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Još uvijek nismo samodostatni, jako puno struje uvozimo, tako da, što se tiče potrošnje energije iz obnovljivih izvora, tu je Hrvatska i dalje na nekih 36-37 posto, što nije ni blizu dovoljno”, istaknula je.

Kazala je da se trebamo okrenuti i održivom turizmu i prostornom planiranju koje će ograničiti štetne aktivnosti poput neplanske gradnje.

“Mislim da je tu ključno zapravo prostorno planiranje prije svega, kao i u ulaganje na razini malih iznajmljivača u održive principe turizma. Na raspolaganju je dosta novca, tako da se u tom smjeru ide. Međutim, naravno da treba ići puno jače. Sigurno je da će tu ulogu odigrati i sami turisti. Potražnja će zasigurno krenuti u tom smjeru. Već sada vidimo da se turisti okreću održivom turizmu, traže prostore za boravak u kojemu postoje principi održivosti i tražit će ga još više”, smatra ona.

‘Stabilizacija klime trajat će desetljećima’

Na kraju se osvrnula i na sve češće ekstremne vremenske uvjete.

“Možemo očekivati da će se to ponavljati i da će biti pojava koje do sada na našim prostorima nismo vidjeli, recimo tornada. Mislim da sigurno možemo očekivati da će toga biti još upravo zato što su atmosfera i prirodni sustav, biosfera, tromi. Mi ćemo raditi na tome da smanjimo naš štetni utjecaj na klimu, ali će priroda, naravno, jednim dijelom još reagirati dok se situacija ne stabilizira. A to će sigurno trajati nekoliko desetljeća. Nismo na vrijeme uspjeli zaustaviti štetan utjecaj na okoliš”, rekla je Mazzocco Drvar gostujući na televiziji N1, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari