BORBA S KORONAVIRUSOM

551 NOVI SLUČAJ I 26 PREMINULIH; Plenković o otvaranju kafića: ‘Vidjet ćemo što će biti…’

Pixsell - Riportal

Danas je zabilježen je 551 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3075; među njima je 1249 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 113 pacijenata

1290 novozaraženih i 22 preminulih u Sloveniji

11:27 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno još 1290 zaraza koronavirusom, te 22 smrtna slučaja, a broj novozaraženih zadnjih dana stagnira, objavljeno je u subotu, iako stanje po ocjeni vlade nije dobro  pa popuštanje mjera ne treba očekivati. Prema novim podacima, s 12.793 testa potvrđeno je 1290 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod  PCR testova bio 23, a kod brzih antigenskih 3,6 posto.

Dnevni broj novootkrivenih slučajeva zadnjih dana vrlo malo varira, ali je u odnosu na stanje od prije dva tjedna novih infekcija puno manje, dok je manje od tisuću dnevnih infekcija zadnji put bilo zabilježeno još prije više od mjesec dana. No, pomalo se smanjuje opterećenost bolnica covid pacijentima, te se smanjuje i broj aktivnih slučajeva, u čemu epidemiolozi vide razlog za blagi optimizam.

Međutim, premijer Janez Janša u petak je izjavio da stanje nije dobro i da je Slovenija kao i veći dio Europe pred velikim izazovima. Zbog toga popuštanje važećih mjera ne treba očekivati, posebno zbog sporijeg tempa cijepljenja od očekivanog, ali i mutiranih varijanti novog koronavirusa, od kojih je “britanski” soj već krajem prošle godine bio prisutan i u Sloveniji.

Kako je u razgovoru za slovenske medije kazala Mojca Matičič, voditeljica vladinog pozivnog centra za informacije o covidu-19, kolektivni imunitet će prema očekivanjima biti dostignut samo cijepljenjem, a ne prirodnim putem preko prokuživanja. Po njenim se riječima takva strategija pokazala kao “ruski rulet” u onim državama koje su je pokušale primijeniti na početku, a problematično je i to što se bilježe i slučajevi reinfekcije. U Sloveniji je, po njenim riječima, bilo pet takvih slučajeva.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva u Sloveniji je trenutno 17.227 aktivnih slučajeva zaraze, što je za 5,1 posto manje nego prethodni dan. Prosječni broj novozaraženih dnevno u zadnjih 7 dana iznosi 1216, a u bolnicama je 1082 oboljelih, 170 od toga su teži slučajevi  na intenzivnim odjelima.

Plenković komentirao otvaranje kafića

11:13 – Premijer Andrej Plenković danas je sudjelovao na sastanku Stožera za obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji, nakon čega je odgovarao i na pitanja novinara. Novinari su Plenkovića pitali o otvaranju ugostiteljskih objekata.

“Cijela hrvatska javnost treba imati malo strpljenja. Takve volje nema ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Pogledajte malo što se zbiva i što se zbiva u Europi. Tamo su puno strože mjere nego tu”, rekao je premijer i dodao da ćemo, dođe li do novog razbuktavanja pandemije, morati ići u novo zatvaranje. “Zimski mjeseci su najgori, pokušajmo se malo još strpiti”, rekao je.

Spomenuo je da će Vlada dati dvije i pol milijarde kuna pomoći poduzetnicima. “Nitko nije oduševljen time da pandemija traje godinu dana”, rekao je Plenković.

Upitan kad bi se kafići mogli otvoriti, Plenković je rekao: “Vidjet ćemo što će biti 15. veljače i ako situacija bude dobra onda ćemo nešto napraviti.”

Koronavirus se proširio zbog nemarnih znanstvenika iz Wuhana?

11:08 – Za kinesko vodstvo jedno je sigurno: koronavirus, koji je odgovoran za svjetsku pandemiju, ne potječe iz Kine. Ono smatra da je on u Kinu stigao iz inozemstva, vjerojatno za vrijeme vojnih svečanosti u listopadu 2019. u Wuhanu. I zato je baš tamo, prema tumačenju Pekinga, izbila prva masovnija zaraza.

To se ne može posve isključiti. Na kraju krajeva, u Italiji je prvi slučaj zaraze koronavirusom vjerojatno zabilježen još u studenome 2019., o čemu je nedavno objavljena i jedna studija. No istodobno su postojala i izvješća o slučajevima u Kini, koja je pak državno vodstvo držalo u tajnosti.

Ali jedan dokumentarni film, koji je na državnoj televiziji CCTV već prikazan 2017. godine, pokazuje koliko se ležerno pojedini suradnici Instituta ponašaju u radu s koronavirusima. Uoči dolaska tima WHO-a “Taiwan News” je još jednom izvijestio o tom dokumentarnom filmu, nakon što je državna cenzura u Kini na internetu izbrisala sve kritike na račun Instituta za virologiju.

59 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:05 – “Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata koronavirusom je zaraženo 59 osoba, a njih 40 je ozdravilo, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo. Najviše novooboljelih je u gradovima Samobor i Velika Gorica – 14, četiri u Dugom Selu, Vrbovcu i općini Bistra, tri u općini Križ, po dvije u Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Jastrebarskom i općinama Kravarsko, Kloštar Ivanić i Brckovljani. Po jedna osoba zaražena je u Ivanić-Gradu te općinama Orle i Rakovec.

Od početka pandemije na području Zagrebačke županije evidentirano je 19.042 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 18389 osoba, a 62 osobe su umrle. Trenutno je aktivan 591 slučaj”, doznaje se.

Službeno: 551 novozaražena i 26 preminulih osoba

10:52 – “U posljednja 24 sata zabilježen je 551 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3075. Među njima je 1249 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 113 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 232090 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4998 preminulo, ukupno se oporavilo 224 017 osoba od toga 567 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15 700 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 186 046 osoba, od toga 5 195 u posljednja 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Neslužbeno: Imamo više od 550 novozaraženih

10:50 – N1 neslužbeno doznaje kako je na oko 5200 testiranih uzoraka u zadnja 24 sata otkriveno malo više od 550 novozaraženih.

11 novozaraženih i jedna preminula osoba u Međimurju

10:49 – “Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 116 osoba od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 37 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 249. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37 583 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID 19 kod 1 osobe, dok je iz drugih županija prijavljen jedan pozitivni slučaj osobe s prebivalištem na području Međimurja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 44 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 85 godina s dodatnim pridruženim bolestima”, priopćeno je.

58 novozaraženih i 2 preminulih u Primorsko-goranskoj županiji

10:37 – “Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ danas je u PGŽ 58 novooboljelih i 36 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ je 608.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 418 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova danas iznosi 13.9%. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju se nalaze 36 pacijenata, od toga su na respiratoru 3 osobe. Tijekom jučerašnjeg dana nažalost od COVID-19 bolesti su preminule dvije osobe”, doznaje se.

38 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:18 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom (19 je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 27 osoba iz Dubrovnika, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Konavala, po jednoj iz Dubrovačkog primorja i Opuzena te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno su zaražene 22 osobe muškog spola i 16 osoba ženskog spola, a za njih 25 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječena je 21 osoba: 12 iz Dubrovnika, tri iz Konavala, po dvije iz Metkovića i Župe dubrovačke te po jedna iz Dubrovačkog primorja i Kule Norinske. U posljednja 24 sata obrađeno je 216 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 38 550 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedan pacijenat zahtijeva intenzivnu skrb i na invazivnoj je ventilaciji. U samoizolaciji su 724 osobe”, priopćeno je.

80 novozaraženih u Zagrebu

10:16 – “U Zagrebu je, prema podacima HZJZ-a zaraženo još 80 osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 715 testiranja na SARS-CoV-2

Od 98 obrađenih pozitivnih osoba: 29 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 45 osoba su kontakti COVID + osoba. Tri osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za devet osoba obrada je još u tijeku. Devet je osoba obrađeno od strane liječnika obiteljske medicine/HZJZ-a. Jednu osobu školske dobi obradio je liječnik školske medicine, a dvije su osobe doputovale iz BiH i Srbije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi sedam korisnika. Zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 virus kod jednog učenika, jednog nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te dva učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 50 učenika osnovnih škola te 44 učenika srednjih škola”, doznaje se.

26 novozaraženih i 4 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:15 – “U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana ukupno 274 uzoraka od kojih je 26 bilo pozitivno. 13 novopozitivnih osoba je s područja grada Osijeka, po dvoje iz Đakova i Darde te po jedna novopozitivna osoba iz Valpova, Našica, Belišća, Donje Motičine, Gorjana, Marijanaca, Podgorača, Punitovaca i Viškovaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba oboljelih od COVID-19, i to 62 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 35 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je četvero COVID pozitivnih osoba u dobi od 77 do 83 godina”, priopćeno je.

26 novozaraženih i jedna preminula osoba u Karlovačkoj županiji

9:54 – “U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR + antigensko). U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 18 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Karlovca je 11 osoba, Duga Resa 2, Barilović 1, Cetingrad 2, Vojnić 1, Žakanje 1. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6476 osoba – PCR testiranje. U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji 8 osoba je pozitivno – brzi test za detekciju antigena – Karlovac 1, Rakovica 1, Vojnić 2, Žakanje 4.

U bolnicama je hospitalizirano 38 covid-pacijenata (OB Ogulin – 13, OB Karlovac – 25). Novoprimljenih je 4 (1- OB Ogulin, 3 – OB Karlovac), otpušteno je 7 (1 – OB Ogulin, 6 – OB Karlovac), na respiratoru su 3 osobe. U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac). U samoizolaciji se nalazi 308 osoba”, priopćeno je.

12 novozaraženih i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:41 – “U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom – 5 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su općine Nova Rača, 2 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području grada Garešnice, a 1 novozaražena osoba s područja je grada Grubišnog Polja.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 41 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih je njih 3 na respiratoru, dok je 15 pacijenata na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 404 osobe. U posljednja 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminulo je 117 osoba”, javlja lokalni stožer.

8 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:40 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 6 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenom testu (po 2 osobe iz Vinkovaca i Vukovara, te po 1 iz Banovaca, Bapske, Cerića i Gunje). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8309, od kojih je 7996 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 185 osoba. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 181 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 39524.

U samoizolaciji na području županije je 438 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 25 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 3 radnika (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik)”, priopćeno je.

29 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

9:38 – “Na području Šibensko-kninske županije 29 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 13 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba”, doznaje se.

11 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:22 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 92 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 232 osobe, a ukupno je testirano 26945 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 126 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćeno je.

7 novozaraženih i jedna preminula osoba u Istri

9:20 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 7 novozaraženih osoba s područja županije. Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Lipik (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječeno je 14 osoba.

Trenutno je 77 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 717 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 23 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru. Preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1977. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima”, priopćeno je.

Stručnjaci smatraju da bi pandemija mogla trajati još godinu dana zbog novih sojeva

9:16 – Pandemija koronavirusa mogla bi trajati još godinu dana zbog mutiranih sojeva koji bi mogli poremetiti planove i napore oko cijepljenja, smatra glavni američki imunolog Anthony Fauci. On je zabrinut zbog nekolicine novih sojeva koji se ubrzano šire svijetom

Istaknuo je da je cijepljenje imalo pozitivan efekt jer je broj hospitalizacija pao za više od 3000 dnevno, a i broj novozaraženih je u padu. “To je svakako dobra vijest. No, ono što je sada problematično i na što moramo stvarno paziti su novi sojevi”, rekao je Fauci za MSNBC.

Dosad je u SAD-u zabilježeno 300 slučajeva super-covida, odnosno novih sojeva koji se nisu pokazali smrtnonosnijima, ali su zarazniji i mogli bi biti otporni na cjepiva.

“Sve ukazuje na to da bi ova inačice virusa mogle predstavljati izazov za novorazvijena cjepiva. To je bez sumnje najveći problem s kojim se sada susrećemo”, kaže za Newsweek  dr. Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti sa Sveučilišta Minnesota za

Moderna i Pfizer objavili su ovog tjedna da preliminarni laboratorijski testovi sugeriraju da njihova cjepiva pružaju zaštitu i protiv južnoafričke varijante, ali je učinkovitost ipak manja. Poručili su da razvijaju cjepiva protiv novih varijanti. “Već planiramo i implementiramo modificiranu verziju cjepiva koja bi u konačnici mogla biti usmjerena posebno protiv južnoafričkog soja koji je najproblematičniji od svih”, kazao je Fauci.

14 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:05 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 14 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 115 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 15 osoba, a na bolničkom se liječenju trenutno nalaze 23 osobe.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 potvrđena je kod 5819 osoba, testirano je 18965 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 68 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus.

Johnson zabrinut zbog pokušaja EU da ograniči izvoz cjepiva

8:10 – Britanski premijer izrazio je predsjednici EK “ozbiljnu zabrinutost” zbog pokušaja Bruxellesa da ograniči izvoz cjepiva protiv covida-19, što bi moglo kompromitirati ugovore dogovorene u okviru brexita o Sjevernoj Irskoj, priopćio je kasno u petak njegov ured.

“Premijer je večeras razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von Der Leyen“, rekao je glasnogovornik Borisa Johnsona u priopćenju. “Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja koje bi mogli imati danas poduzeti koraci EU-a na izvoz cjepiva.”

Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka. Tekst predviđa da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu. Međutim, to je u suprotnosti sa sjevernoirskim protokolom usvojenim u okviru brexita čiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst je izazvao ljutnju i u Irskoj i u Sjevernoj Irskoj čija je premijerka Arlene Foster izjavila da se radi o “nevjerojatnom neprijateljskom činu”. Irski je premijer Micheal Martin održao razgovore s Ursulom von der Leyen “kako bi joj prenio svoju zabrinutost”, rekao je njegov glasnogovornik.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZenece, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se “izvoz (cjepiva) mora odobriti”, objavljeno je na konferenciji za novinare. Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica “pada proizvodnje” u jednoj europskoj tvornici. Ugovor predviđa iznimke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje zapadnog Balkana.

Mehanizam treba “istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu”, rekla je povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides. “Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno”, dodala je.

Istražitelji WHO-a u prvoj covid-bolnici u Wuhanu

8:10 – Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nastavili su u subotu u Wuhanu svoje istraživanje o podrijetlu koronavirusa, tijekom kojega bi, uz bolnicu koja je prva primila oboljele od covida, trebali posjetiti i Institut za virologiju te tržnicu. Izašavši iz četrnaestodnevne karantene, članovi tima posjetili su uz pratnju bolnicu Jinyintan u Wuhanu, prvu ustanovu koja je primila pacijente oboljele od, u ono vrijeme, tajnovitoga virusa.

Njihov točan raspored još nije poznat, s obzirom na to da su glavni izvor informacija njihovi tweetovi i oni WHO-a, dok Kina gotovo prešućuje posjet, koji bi za nju mogao biti politički vrlo osjetljiv. Ipak, postoji sumnja u to koliko će podataka stručnjaci uspjeti prikupiti, više od godinu dana nakon početka pandemije i uz kineske vlasti poznate po netransparentnosti u temama koje mogu izazvati polemiku.

Svjetska zdravstvena organizacija pokušala je u petak umanjiti svoja očekivanja. “Želio bih upozoriti cijeli svijet: da bi ispitivanje o prijenosu bolesti sa životinje na čovjeka bilo uspješno nije nužno pronaći izvor prvoga prijenosa”, rekao je novinarima direktor za hitne operacije WHO-a Michael Ryan.

Unatoč “vrlo vrlo gustom rasporedu” skupine stručnjaka u Wuhanu, Ryan nije navodio previše pojedinosti o njihovu programu. Spomenuo je, međutim, Institut za virologiju u Wuhanu i gradsku tržnicu gdje su se prodavale žive egzotične životinje i gdje se virus mogao prenijeti na čovjeka.

Trumpova administracija iznosila je hipotezu da je virus “pobjegao” iz Instituta za virologiju i zarazio istraživače. Kina, optužena da je prekasno reagirala na prve slučajeve covida 19, pokušava od prošle godine prebaciti medijsku pozornost na svoju uspješnu borbu protiv epidemije. Ako se može vjerovati službenim podacima, od sredine svibnja samo su dvije osobe umrle od koronavirusa, a Kina je prijavila 4636 mrtvih od početka pandemije, što je u velikom kontrastu s više od 2,1 milijun umrlih u svijetu.

Danas.hr/Hina/Nert.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari