'PRISVOJIO' KUĆU U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Afera na Baniji: Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet oko Žinića, ovo je njihov odgovor

Foto: PIXSELL/Luka Stanzl/Borna Filic

Kuća vrijedna 280 tisuća kuna u Glini, od 100 metara četvornih metara pojavljuje se u svim imovinskim karticama župana Žinića

Kako prenosimo s Vijesti.hr, Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je u ponedjeljak predmet oko HDZ-ova sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

Naime, sporna je kuća u vlasništvu države u koju se njegova obitelj uselila nakon Oluje 1995. godine. Kuća u Glini od 100 metara četvornih vrijedna 280 tisuća kuna pojavljuje se u svim imovinskim karticama župana Žinića.

RTL je poslao upit vezano za slučaj Žinić, a ovo je njihov odgovor: “Nastavno na vaš upit obavještavamo Vas da će Povjerenstvo provesti postupak redovite provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika Ive Žinića, župana Sisačko-moslavačke županije, i to u dijelu podataka o nekretninama. Također vas obavještavamo da su dužnosnici obvezni u izvješću o imovinskom stanju navesti podatke o nekretninama u svom vlasništvu te nekretninama u vlasništvu bračnog druga i maloljetne djece. Nadalje, Povjerenstvo nema evidentiran zahtjev za davanjem mišljenja dužnosnika Ive Žinića vezano za način popunjavanja izvješća o imovinskom stanju, a o eventualnom traženju savjeta telefonskim putem Povjerenstvo ne vodi službenu evidenciju.”

Na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najstarija kartica aktualnog župana datira iz 2011. godine.

U travnju te godine Žinić je podnio imovinsku karticu dok je bio na dužnosti ravnatelja Uprave za integrirani regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

U “podatke o nekretninama” upisao je kuću u Glini površine 100 metara kvadratnih za koju je tržišnu vrijednost procijenio na 280 tisuća kuna, a kao način stjecanja je naveo – “darovnim ugovorom”. Dakle, već 2011. godine je Žinić za kuću za koju danas tvrdi da joj još nije riješen zahtjev za darovanjem napisao da ju je stekao – darovanjem!

Žinić se javnosti obratio priopćenjem u kojem je između ostalog napisao:

“Ističem kako ni u jednom trenutku nisam bio u sukobu interesa i nikad nisam koristio svoje pozicije kako bi riješio svoje stambeno pitanje. Dokaz tome je i činjenica da rješenje zahtjeva za darovanje spomenute kuće čekamo već 15 godina.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari