'TO NIJE ZA VJERONAUK'

Agencija za obrazovanje o zadatku vjeroučiteljice iz Kastva: Ima elemenata diskriminacije; Nižu se i druge reakcije

Agenija za odgoj i obrazovanje utvrdila je nepravilnosti u zadatku vjeroučiteljice iz škole u Kastvu

Od jutros se društvenim mrežama dijeli pitanje koje je zadala osmašima inspirirano dokumentom Europske komisije “All Different All Equal Education Pack”, osmišljenog da potiče suzbijanje stereotipa, piše Index.hr.

Iz usporedbe zadatka “Euro-rail a la carte” koji je dio te strategije, i onog koji je vjeroučiteljica dodala učenicima, izgleda da su u njenoj inačici kao opcije odgovora dodani liječnik specijalist za pobačaje, redovnik s Biblijom, homoseksualac, hrvatski tajkun, Jehovin svjedok i kompjuterski haker.

Upućuje na diskriminaciju

Agencija za odgoj i obrazovanje našla je to neprimjerenim.

“U navedenom radnom listiću koji je vjeroučiteljica zadala učenicima 8. razreda OŠ Milan Brozović u Kastvu postoje neprimjereni elementi koji mogu upućivati i na elemente diskriminacije”, kažu iz Agencije.

Dodaju da će provesti stručno-pedagoški nadzor, utvrditi činjenično stanje i predložiti potrebne mjere u skladu sa svojim ovlastima. Za kraj poručuju kako radni listići ne spadaju u obvezna nastavna sredstva, već ih izrađuju učitelji i nastavnici i moraju biti u skladu s predmetnim kurikulumom ili nastavnim planom programom.

‘Dosta bizarno i u najmanju ruku vrlo čudno postavljati takva pitanja’

Anketni listić koji je vjeroučiteljica osnovne škole u Kastvu podijelila djeci, u kojem trebaju odgovoriti žele li ili ne u vlaku sjediti pored homoseksualca, Srbina, redovnika, prostitutke ili drugih u Saboru je naišao na osude i najavu ponovne rasprave o reviziji Vatikanskih ugovora.

Društvenim mrežama proširio se anketni listić vjeroučiteljice u osnovnoj školi u Kastvu djeci od kojih traže da se izjasne žele li u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne, prostitutke iz Berlina, afričke žene koja prodaje proizvode od kože, Roma koji je tek izašao iz zatvora, Indijke s jednogodišnjim djetetom, hrvatskog tajkuna, liječnika specijalista za pobačaje, kompjutorskog hakera, Jehovinog svjedoka, u Hollywoodu vrlo uspješne turske glumice, engleskog nogometaša, repera koji živi alternativnim načinom života ili mladog umjetnika koji boluje od AIDS-a. Zadatak učenika bio je izabrati s popisa tri osobe s kojima bi i tri s kojima ne bi željeli putovati u istom kupeu te pojasniti svoje razloge.

Škola ne podržava takav pristup

Za N1 televiziju ravnateljica Osnovne škole Milan Brozović Kastav Sandra Krpan potvrdila je autentičnost anketnog listića i istaknula da takav pristup nikako ne podržavaju. “Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje, a u razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja, jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, izjavila je ravnateljica a prenosi Net.hr.

“Kao škola apsolutno se zalažemo za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti te upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike. Neizmjerno nam je žao ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima”, poručila je Krpan, najavivši da će o svemu obavijestiti Ministarstvo obrazovanja, Riječku nadbiskupiju i zatražiti stručno-pedagoški nadzor.

Tolerancija o pobačaju i homoseksualcima

Komentirajući slučaj, iz Glasa su u petak priopćili da se tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči na nastavi građanskog odgoja, a ne na vjeronauku Katoličke crkve. “Zadaća iz vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi ne može biti poticaj za raspravu o toleranciji u kontekstu nastave iz vjeronauka. Ako ništa drugo, dobro su nam poznati stavovi hrvatske Katoličke crkve o homoseksualcima i pobačaju, i teško da možemo povjerovati da su se u zadaći vjeroučiteljice koju zapošljava ta ista crkva oni našli s namjerom da se učenike potiče na otvoren i tolerantan stav”, ističe se u priopćenju.

“Mjesto za ovakve zadaće postoji i zove se nastava građanskog odgoja. I to prema kurikulumu koji propisuje hrvatska država, a ne Katolička crkva, i sa stručnim obrazovnim kadrovima koje je za to zaposlila. Podsjećamo da se Glas od osnivanja zalaže za izbacivanje vjeronauka i uvođenje građanskog odgoja u škole te da je prva i jedina stranka koja je 2018. godine u Saboru predložila reviziju ugovora sa Svetom stolicom. Reviziju tih ugovora će uskoro u Saboru ponovno predložiti zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš”, najavili su iz te stranke.

Borić: ‘Neprimjereno i zabrinjavajuće’

Za Radu Borić iz Možemo to je posve neprimjereno i zabrinjavajuće. “S druge strane, to nije pojedinačan slučaj jer ako se malo prisjetimo, sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama gdje su vjeroučitelji izašli iz okvira koje bismo od njih očekivali i kao od vjeroučitelja, ali i kao učitelja. Imali smo vjeroučitelje koje su zagovarali reviziju povijesti, a ima i pritužbi da u takvim anketnim listićima djeca moraju ocjenjivati svoje roditelje koji će, ako nisu vjernici, završiti u paklu”, napomenula je.

Traži se očitovanje i od Ministarstva obrazovanja i od Riječke nadbiskupije, i sporno je što u obrazovanju odlučuje, ne jedna institucija koja bi trebala, nego se čini da bi institucija, znamo da je to ona koja plaća vjeroučitelje, trebala svojim radom odgovarati Ministarstvu obrazovanja i znanosti, poručila je Borić.

SDP-ov Arsen Bauk kratko je poručio da su “sve to Božja bića i tko plati kartu i sjedne u vlak, željeznička tvrtka dužna mu je tu uslugu pružiti”. Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da ne zna okolnosti slučaja, ali, dodaje “to mi zvuči dosta bizarno i u najmanju ruku vrlo je čudno takva pitanja postavljati osnovnoškolcima”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari