STIGLO ZAHLAĐENJE

Ako vam je danas bilo hladno, pripremite se; Sutra će biti još hladnije!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Hladan zrak danas ubrzano prodire nad naše područje. Temperature zraka u osjetnom su padu, zapuhala je bura, a u gorskom području palo je i nešto snijega.

Idući dani donose nam sunčanije i vrlo hladno vrijeme, naročito u subotu kada nas prema svemu sudeći u Rijeci očekuje vrhunac hladnog vala.

No za razliku od talijanske obale Jadrana, snježna iznenađenja nas ne očekuju. Zahvaljujući pojavi koju literatura poznaje i kao “Adriatic effect snow”, područja označena plavom bojom na naslovnoj karti mogu se nadati snijegu.

Pojava nastaje kada se hladan zrak prelaskom preko tople vodene površine značajno obogati vlagom, a ako pritom naiđe na prepreku u vidu gorja, postoje savršeni uvjeti za oborine u obliku snijega.

Ovakav razvoj događaja na našoj strani Jadrana nije moguć pošto hladan zrak dolazi sa sjeveroistoka. Upravo zbog toga naše područje u idućim danima uživat će u pretežno sunčanom i vrlo hladnom vremenu, dok će na talijanskoj obali Jadrana povremeno padati snijeg.

I u ovoj meteorološkoj situaciji naš se kraj zaista pokazuje kao “terra magica”, najpitomiji uz najmanje ekstrema, a posebno je dojmljiv uporni izostanak i najmanjih količina snijega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari