NIJE TO ZA SVAKOG

Ako vam treba privatni detektiv: Adela istražuje tko koga vara, krade, ide na lažno bolovanje… Evo koliko to sve košta!

‘Upravo sam nedavno dobila jedan mail iz inozemstva gdje je momak obrazložio da je on sedam godina u ljubavnoj vezi i da on iz nekog razloga sumnja u vjernost svoje djevojke i da bi on htio provjeriti s kim je ona bila na godišnjem odmoru tu kod nas’, priča hrvatska detektivka.

Adela Krivanek Magerl već se 12 godina bavi poslom privatnog detektiva. Za onoga tko ju angažira otkrit će tko ga potkrada, tko ga vara, a tko ide na lažno bolovanje.

“Upravo sam nedavno dobila jedan mail iz inozemstva gdje je momak obrazložio da je on sedam godina u ljubavnoj vezi i da on iz nekog razloga sumnja u vjernost svoje djevojke i da bi on htio provjeriti s kim je ona bila na godišnjem odmoru tu kod nas”, rekla je Adela u HRT-ovoj emisiji.

Takav slučaj neće preuzeti nego proslijediti svojim kolegama. Za nju ovdje nema pravnog interesa.

“Prvo, oni nisu uopće u braku. S druge strane, čak i da jesu u braku, svaka osoba ima pravo na privatnost, na osobnost i na jedan dio svog života. Iako kod nas dosta kolega kaže – u obiteljskom zakonu stoji da su supružnici dužni na vjernost. Da, dužni su, ali nisu obavezni”, rekla je.

I uz najbolju volju, u ovom bi slučaju teško mogla provjeriti gdje se kreće dotična gospodična. Od hotela i turističkih zajednica ne bi mogla dobiti takve podatke. Iako, na primjer, austrijski detektivi na raspolaganju imaju čak i kombije s čitavim laboratorijem za nadzor, hrvatski detektivi po zakonu smiju koristiti samo određen broj pomagala.

“Blokić, olovku i manualni fotoaparat, jer može samo fotografirati na licu mjesta”, kaže Adela.

Zahvaljujući filmovima većina nas zamišlja posao privatnog detektiva kao nešto veoma uzbudljivo. No pravi detektiv će reći da to nije posao za svakog.

Roditelji traže istrage društvenih mreža svoje djece

Adela se u svom poslu sreće sa svakakvim slučajevima, a s najčudnijima joj se javljaju mladi.

“Dolazili su mi studenti koji su se žalili da su njihovi prijatelji znali napraviti lažni profil u njihovo ime na nekim recimo gay stranicama”, istaknula je Adela koja također priznaje da je način komunikacije mlađih generacija za nju neobičan.

Za pomoć joj se obraćaju i roditelji koji žele znati s kime komuniciraju njihova djeca na društvenim mrežama.

“Imala sam jednu situaciju gdje su roditelji došli tražiti pomoć zato što je njihovo dijete pokušalo samoubojstvo. Njima nije bilo jasno, s obzirom na to da su oni imućna obitelj, imaju sve – sve su djetetu omogućili, zašto bi to dijete pokušalo samoubojstvo?”, priča Adela. “Pa su onda išli provjeriti jesu li tu u pitanju nekakvi prijatelji, nekakve manipulacije preko nekih društvenih mreža”.

Istragom nije dokazano nasilje vršnjaka, ali su pronađene zabrinjavajuće bilješke koje je dijete ostavljalo u mobitelu, pa čak i transkripti razgovora s prijateljima. Taj je sadržaj potaknuo roditelje da se obrate dječjem psihologu.

“Njegova majka je bila – sad će ona ići s njim na neki izlet, prošetati, provesti neko vrijeme s njim. Međutim, ostale su bilješke da je malome to išlo na živce”, naglasila je Adela.

Lažna bolovanja

Privatne detektive znaju angažirati i poslodavci koji žele provjeriti jesu li njihovi zaposlenici stvarno na bolovanju.

“Imali smo par slučajeva gdje je recimo jedna žena znala otići na bolovanje, i onda na placu prodavala voće, povrće ili što već jer joj je bila sezona,” ispričala je Adela.

Ako razmišljate o kontaktiranju privatnog detektiva, trebate znati da je cijena po satu od 45 do 95 eura, ovisno o tome što želite saznati. Predmet i oblik istrage moraju biti unutar zakonskih, etičkih i moralnih okvira. No prije nego vas obuzme dječja radoznalost, budite sigurni da je predmet vaše znatiželje vrijedan i vaše energije i novca. A s druge pak strane, neke je stvari možda bolje ne znati, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari