ALARMANTNO! Stravični podaci obiteljskog nasilja: u Hrvatskoj je prosječno godišnje ubijeno oko 25 žena

Foto: Ilustracija

Podaci pokazuju da je nasilje u obitelji u porastu, a isto tako i broj ubijenih žena, najčešće od strane bračnog ili izvanbračnog partnera.

“Možemo reći da je nasilje u obitelji u nekom kontinuitetu, ili čak u blagom porastu u istarskoj županiji, gledajući zadnje dvije godine. Pokazatelji za cijelu Hrvatsku, nažalost, pokazuju da je nasilje u obitelji u porastu, a isto tako i broj ubijenih žena, najčešće od strane bračnog ili izvanbračnog partnera. Ono što je najgore, naočigled raste trend ubojstava u kojima su počinitelji sinovi ili unuci koji ubijaju majke ili bake ili druge članove obitelji”, izjavila je za Glas Istre koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

U Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće se događa unutar obitelji. Podaci PU Istarske za prošlu godinu pokazuju da je policija intervenirala povodom dojava o nasilju u obitelji 328 puta, što je prema podacima gotovo svakodnevno po jedan slučaj.

“Žene se i dalje ili boje prijaviti nasilnika, ili to ne žele učiniti iz nekih drugih razloga, primjerice iz sažaljenja. Muškarci se sve manje srame prijaviti nasilnicu”, otkrica Černjul. I dalje je na prvom mjestu fizičko nasilje u obitelji u kojem prednjače muškarci, a odmah iza njega je psihičko nasilje. Isto tako i dalje su najveća skupina žrtava žene i to najviše u dobi između 31 i 50 godina.

“U zadnjih 15 godina u RH ubijeno je 324 žena, od toga njih 17 u 2016., a u 2015. godini 15 žena. To znači da je prosječno u RH godišnje ubijeno 20-25 žena, a u Istarskoj županiji jedna žena godišnje. Zbog svega toga nasilje u adolescentskim vezama uopće ne smijemo promatrati kao nešto bezazleno, već jako ozbiljan problem, jer osobe koje se tako ponašaju u adolescenciji, ponašat će se jednako i u vezama i braku. To je obrazac nasilnog ponašanja, koji osoba koristi za kontroliranje druge osobe, da li svoje djevojke ili dečka. Bez obzira tko je žrtva, bilo koji oblik nasilja nije prihvatljiv”, istaknula je Černjul za Glas Istre.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari