KRŠENJE LGBT PRAVA Šibenska policija zbog spolne orijentacije ženu ispitivala po 12 sati dnevno!?

Prema istraživanju Agencije za temeljna prava EU-a provedenom 2013. godine, u Hrvatskoj je 60 posto LGTB populacije doživjelo uznemiravanje i diskriminaciju, što je najveći postotak nakon Latvije.

Europski sud za ljudska prava zaprimio je 3 tužbe protiv Republike Hrvatske zbog kršenja prava LGBT osoba i zločina iz mržnje. Osim Splićanina Ante Beusa, koji je dvadesetak puta, uglavnom uzalud, policiji prijavljivao napadetužbe su podnijele dvije žene. Zagrepčanka, žrtva nasilja, tužila je Hrvatsku jer je nasilnik kažnjen u prekršajnom, a ne u kaznenom postupku, i to sa samo 300 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Treći i posebno težak slučaj je žene koju su šibenski policajci, prema navodima iz tužbe, godinama zlostavljali zbog spolne orijentacije.

Zbog sumnje da je povezana s nestankom jedne osobe prije 20 godina ženu su policajci vrlo brutalno isljeđivali. Primjerice ispitivali su je po 12 sati dnevno, dolazili su njezinoj prijateljici na radno mjesto i pred kolegama govorili da je njezina “lezbijska partnerica” optužena za ubojstvo. Tortura je trajala čak četiri godine dok se žrtva nije obratila udruzi Kontra, a detalje tog slučaja Slobodnoj Dalmaciji je ispričala Sanja Juras, koordinatorica te udruge.

“U slučajevima koji su nam prijavljivani policijajci su često vrijeđali žrtve, odbijali zaprimiti prijave protiv počinitelja, nestajali su im dokazni materijali. Čak i kad počinitelje zateknu na mjestu događaja, često pokreću prekršajne, a ne kaznene postupke, na što je upozorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u izvješću za 2016. godinu”, ističe Juras, naglašavajući da se “prekršajni sudovi uglavnom bave kaznama zbog nepropisnog parkiranja, a odnos prema žrtvama nasilja motiviranog mržnjom nerijetko nije primjeren”, piše Slobodna Dalmacija.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari