ŠOKANTNI REZULTATI STUDIJE

ALARMANTNO! Uragani postaju toliko jaki da znanstvenici predlažu uvođenje kategorije 6

Foto: Pexels

Nova studija tvrdi da sada postoji klasa još ekstremnijih oluja koja zahtijeva svoje vlastitu kategoriju

Zbog klimatske krize, uragani postaju toliko jaki da bi njihovu klasifikaciju trebalo proširiti kako bi uključila oluje “kategorije 6”, čime bi se ljestvica podigla, navode nove studije, a piše Guardian.

Tijekom prošlog desetljeća, pet bi oluja bilo klasificirano u ovu novu kategoriju jačine 6, rekli su istraživači, što bi uključivalo sve uragane s trajnim vjetrovima od 300 km/h ili više. Takvi su mega-uragani sve vjerojatniji zbog globalnog zagrijavanja, pokazalo je istraživanje, zbog zagrijavanja oceana i atmosfere.

Michael Wehner, znanstvenik iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley u SAD-u, predložio je novu kategoriju 6 zajedno s još jednim istraživačem, Jamesom Kossinom sa Sveučilišta Wisconsin-Madison.

“Biti uhvaćen u takvoj vrsti uragana bilo bi loše. Jako loše”, kaže. Nova studija objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, predlaže proširenje naširoko korištene Saffir-Simpsonove ljestvice uragana, koju su ranih 1970-ih razvili Herbert Saffir, građevinski inženjer, i Robert Simpson, meteorolog koji je bio ravnatelj američkog Nacionalnog centra za uragane.

Ljestvica klasificira svaki uragan s trajnom maksimalnom brzinom vjetra od 119 km/h ili više kao događaj kategorije 1, pri čemu se ljestvica podiže što su vjetrovi brži. Kategorija 3 i više smatra se da uključuje velike uragane koji riskiraju ozbiljnu štetu po imovinu i živote, s najjačom kategorijom 5, uključujući sve oluje koje su 252 km/h mph ili više, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari