DO SADA NEPOZNATI DETALJ

Alemka Markotić otkrila: ‘Ako se virus nalazi na površini, ne znači da je zarazan’

Foto: Ilustracija/Pixsell

Pakiranja i sve što može biti kontaminirano moramo otvarati i pohranjivati u higijenskim uvjetima.

Nakon što je skupina znanstvenike s Floride uspjela izolirati živi primjerak koronavirusa iz aerosola prikupljenog od hospitaliziranih pacijenata s udaljenosti od dva do nešto manje od pet metara, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, pojasnila je što to znači na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

“Kapljični put je osnovni put prijenosa i distanca je bitna. No, u zatvorenom prostoru s više ljudi koncentracija virusa može biti i u zraku. Ako se ne drži higijena, ne dezinficiraju se površine, na određeno vrijeme mikroorganizmi se mogu zadržati, pogotovo u nehigijenskim uvjetima. No, nema jasnih pokazatelja da su to osnovni načini prijenosa. Distanca i higijena su osnovni. Bliski kontakti, kućni kontakti i zatvoreni prostor bez distance su se pokazali kao žarišta infekcije”, poručila je.

Smrznuti prehrambeni proizvodi i korona

Dr. Markotić je odgovorila je i na pitanje o eventualnoj opasnosti ako se koronavirus nađe na smrznutim prehrambenim proizvodima.

”Ako se virus detektira na nekoj površini ne mora značiti da je on virulentan. Znači, pakiranja i sve što može biti kontaminirano moramo otvarati i pohranjivati sve u higijenskim uvjetima. Prenosi se kapljičnim putem, naravno da koncentracija može biti i u zraku. Samim nekakvim aktivnostima u nehigijenskim uvjetima može se dići određeni aerosol. Gdje se pridržavamo mjera, širenje je puno rjeđe”, kazala je Markotić.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari